"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Δεν έρχεται κανείς ξένος στην Σπάρτη, δεν φεύγει Σπαρτιάτης εκτός πόλης! - Εργα και ημέρες του πιο γραφικού υπ. Παιδείας από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους



-Θεέ μου, που μπλέξαμε!


Ο πιο γραφικός υπουργός Παιδείας από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους (εάν είναι κράτος αυτό το μπουρδέτο) απαγόρευσε τις εκδρομές των ιδιωτικών σχολείων στο εξωτερικό χωρίς την έγκρισή του! Κι αυτό με εγκύκλιο που εξέδωσε τον περασμένο Δεκέμβριο.


Μερικές σκέψεις σχετικά με τις μαθητικές εκδρομές εξωτερικού :  


Σε ενα ελεύθερο δημοκρατικό εκπαιδευτικό σύστημα ειναι λίγα αυτα που απαγορεύονται, αντίθετα σε ενα καθεστωτικό, ανελεύθερο εκπαιδευτικό σύστημα οι απαγορεύσεις ειναι πολλές και πάντα με κεντρική καθοδήγηση.
 

“Αυτοί ξέρουν ποιο ειναι το καλύτερο για σένα, εσυ δεν ξέρεις τίποτα…ο υπουργός τα ξέρει ΟΛΑ, οι υπόλοιποι απλά πρέπει να κάνετε αυτο που σας λέει…”
 

Πριν από λιγο μιλούσα με ενα Γαλλικό σχολείο της Αθήνας, δεν του επιτρέπουν ανταλλαγή μαθητών με σχολείο της Γαλλίας.
 

Στην ολιγαρχική αρχαια Σπάρτη ο Λυκούργος είχε θεσπίσει τον θεσμό της ΞΕΝΗΛΑΣΙΑΣ : δεν έρχεται κανεις ξένος στην Σπάρτη, δεν φευγει Σπαρτιάτης εκτός πόλης. Για τον Ξενοφώντα, τα κίνητρα των Σπαρτιατών υπήρξαν ακόμη βαθύτερα: «άλλοτε έδιωχναν τους ξένους και απαγόρευαν στους πολίτες να φύγουν μακρυά από την πατρίδα, από φόβο να μην δοκιμαστεί η αρετή τους από τις απρέπειες των ξένων».
Για την “αρετή ” μας φροντίζουν στο υπουργείο παιδειας.
Ευχαριστούμε …δεν θα πάρουμε…


O Kωνσταντίνος Μαριόλης θα γράψει σχετικά στο liberal.gr:


Τι κατάλαβε ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου όταν άκουσε ότι αρκετοί μαθητές δεν έχουν χρήματα για να πάνε σε εκδρομές των σχολείων τους στο εξωτερικό;


Κατάλαβε ότι πρέπει να κοπούν οι εκδρομές για… όλους κι έτσι θα είναι όλοι ίσοι!  


Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο αυτό είναι το σκεπτικό πρόσφατης εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του ίδιου του κ. Γαβρόγλου.


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: 

Με το υπουργείο Παιδείας αποφάνθηκε ότι οι εκπαιδευτικές μετακινήσεις στο εξωτερικό πρέπει να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Όπως, για παράδειγμα, τις… ευλογίες της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων.


Στον κόσμο που ονειρεύεται ο κ. Γαβρόγλου επιτρέπονται επίσης οι μετακινήσεις σε σχολεία αδελφοποιημένα μόνο με ελληνικά ή σχολεία της ομογένειας. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει εξειδίκευση στα προγράμματα μορφωτικού και επιστημονικού περιεχομένου, μέσω της υπογραφής ενός κειμένου συνεργασίας, «όπως για παράδειγμα αυτό που υπέγραψε η Περιφέρεια Εκπαίδευσης Αττικής με την ομόλογη Περιφέρεια στο Παρίσι».


Η απόφαση πάντως δεν φαίνεται να συνδέεται με τις οικονομικές δυνατότητες των μαθητών καθώς οι εκδρομές που κόβονται είναι σε προορισμούς περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προγραμμάτων ενώ παραμένουν άλλου τύπου εκδρομές, όπως προαναφέρθηκε, που έχουν σχέση με αδελφοποιημένα σχολεία του εξωτερικού με σχολεία της ομογένειας και με όσα ταξίδια εγκρίνει η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.


Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε μία περίεργη κατάσταση καθώς σχολεία και ταξιδιωτικά γραφεία προσπαθούν πλέον να «αποκωδικοποιήσουν» τους προορισμούς που δεν ταιριάζουν στις προδιαγραφές που θέτει το υπουργείο. 


Οι πληροφορίες που θέλουν στα προγράμματα που κόπηκαν να είναι και το μαθητικό συνέδριο του Ζωγράφειου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο είναι αφιερωμένο σε ανθρώπους των γραμμάτων, δείχνουν την προχειρότητα της απόφασης, καθώς στη συνέχεια το συγκεκριμένο σχολείο αφαιρέθηκε από τη λίστα.
Με την επίμαχη εγκύκλιο το Υπουργείο Παιδείας έκοψε τις γέφυρες των ελληνικών σχολείων με μορφωτικά κι επιστημονικά προγράμματα με περίπου 90 χώρες εφόσον δεν τηρούνται κάποιες τυπολατρικές προϋποθέσεις.


Οι αντιδράσεις είναι έντονες τόσο από γονείς και μαθητές όσο και από εκπαιδευτικούς, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αρμόδιοι φορείς, η απόφαση δείχνει ότι ο υπουργός Παιδείας έχει μία συγκεκριμένη αντίληψη που στερεί την ελευθερία της σκέψης και της μόρφωσης και αναγκάζει τους νέους ανθρώπους να εγκλωβίζονται σε στενά γραφειοκρατικά όρια. Τονίζουν δε, ότι είναι αδιανόητο οι μαθητές να συναναστρέφονται μόνο με σχολεία που ορίζει το υπουργείο.


Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, «μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων πλέον δεν επιτρέπονται. Εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων».


«Σε αρκετά από αυτά τα προγράμματα γίνεται αναφορά στην ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανταλλαγών μεταξύ σχολικών μονάδων Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, η γενική αναφορά περί ενθάρρυνσης δεν αποτελεί επαρκή αιτιολογία από μόνη της για την πραγματοποίηση μίας εκπαιδευτικής μετακίνησης στο εξωτερικό. Ελάχιστη προϋπόθεση αποτελεί η περαιτέρω εξειδίκευση μέσω της υπογραφής ενός κειμένου συνεργασίας, όπως για παράδειγμα αυτό που υπέγραψε η Περιφέρεια Εκπαίδευσης Αττικής με την ομόλογη Περιφέρεια στο Παρίσι (Ακαδημία Παρισίων)».

Δεν υπάρχουν σχόλια: