"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.: Αμοιβαία απώλεια ενθουσιασμού για καλές σχέσεις (Mutual loss of enthusiasm in Turkish-EU relations)


Ο αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ε.Ε. υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς αντιμετώπισε σχεδόν κοροϊδευτικά την έκθεση προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ηταν, είπε, γενναιόδωρη στην κριτική αλλά αυστηρή στα εγκώμια. [...] Ενας θερμός υπέρμαχος της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. διατύπωσε ακριβή σχολιασμό. Η έκθεση, είπε, δεν συνέβαλε στις τουρκο-ευρωπαϊκές σχέσεις.

Η αλήθεια είναι ότι όλο και λιγότεροι άνθρωποι στην Τουρκία νοιάζονται για το τι λέει η Ε.Ε. καθημερινά για τη χώρα. Η Ε.Ε. χάνει το πολιτικό της βάρος στην Τουρκία, καθώς αποξενώνεται όλο και περισσότερο από το τουρκικό κατεστημένο, τους διανοούμενους και τους ανθρώπους στην κοινωνία. Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που συνταράσσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και η μειούμενη παγκόσμια πολιτική επιρροή της Ε.Ε. Ο λόγος είναι ότι ο τουρκικός λαός, οι διανοούμενοι και το κατεστημένο δεν πιστεύουν πια πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διατυπώνουν δίκαιο απολογισμό για την Τουρκία

Δεν είναι μόνον ο Νικολά Σαρκοζί. Το πρόβλημα είναι εν μέρει η πολιτική πολιτισμικού διαχωρισμού και εν μέρει το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, αποτύπωσε την κοινή γνώμη τις προάλλες, όταν είπε ότι οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να πιέσουν την Τουρκία να επιλέξει μεταξύ της ένταξης στην Ε.Ε. και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Να ο λόγος για τον οποίο οι τουρκο-ευρωπαϊκές σχέσεις θα έχουν σύντομα, ώς το τέλος του έτους, παγώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: