ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ-ΙΡΑΝ: Ο νόμος του μαστιγίου για όποιον σηκώνει κεφάλι -- Iρανή ηθοποιός κινδυνεύει επειδή εμφανίζεται σε ταινία χωρίς μαντίλα!
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Κορίτσια χορεύουν σε μια ντισκοτέκ με ακάλυπτο το κεφάλι, φλερτάρουν και καπνίζουν, όπως συμβαίνει παντού στη Δύση. Μόνο που εδώ είμαστε στο Ιράν και οι νέοι γιορτάζουν στα κρυφά. Ξαφνικά εισβάλλει η αστυνομία: «Πού νομίζετε πως είστε, στην Ευρώπη;», φωνάζουν στους νέους οι αστυνομικοί. «Καλυφθείτε! Οι άνδρες χωριστά από τις γυναίκες! Αμέσως!».
Ετσι αρχίζει η ταινία «My Teheran for sale» («Η Τεχεράνη μου προς πώληση»), η οποία στοίχισε στην ηθοποιό Μαρζιέ Βαφαμέρ την καταδίκη της σε φυλάκιση ενός έτους και 90 χτυπήματα με το μαστίγιο. Η ταινία, αυστραλιανής παραγωγής σε σκηνοθεσία της Ιρανοαυστραλέζας Γκρανάζ Μουσαβί, παιδικής φίλης της Βαφαμέρ, έχει απαγορευτεί στο Ιράν, όμως κυκλοφορεί στη χώρα λαθραία. Ασχολείται με την πολιτιστική καταπίεση και με ταμπού όπως η χρήση ναρκωτικών. Αφηγείται την ιστορία μιας ηθοποιού (την υποδύεται η Βαφαμέρ), η οποία πασχίζει να κάνει τη δουλειά της εν μέσω των ασφυκτικών ελέγχων που ασκούν οι Αρχές στην καλλιτεχνική έκφραση. Η κυβέρνηση απαγορεύει τη δουλειά της και η σχέση της μ' έναν ιρανό μετανάστη στην Αυστραλία την κάνει να σκεφτεί να φύγει από το Ιράν.
Η ταινία ασχολείται επίσης με την κρυφή ζωή της ιρανικής νεολαίας - εξ ου και η προαναφερθείσα σκηνή στην ντισκοτέκ, η οποία συνεχίζεται με τους νέους να περιμένουν την τιμωρία τους ενώ ακούγεται ο ήχος από μαστίγιο που χτυπάει.
Η Βαφαμέρ συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο με την κατηγορία ότι έπαιξε σε ταινία χωρίς άδεια και εμφανίστηκε σ' αυτή χωρίς μαντίλα ή, ακόμη χειρότερα, με ξυρισμένο το κεφάλι της. Ο δικηγόρος της ανακοίνωσε πως θα καταθέσει έφεση. Αν όμως η ποινή επικυρωθεί, για την ηθοποιό θα αρχίσει ένας Γολγοθάς που θα κορυφωθεί με την ταπείνωση της σωματικής ποινής.
Και φυσικά δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Την περασμένη Κυριακή, ένας ακτιβιστής φοιτητής της Νομικής, ο 29χρονος Πεϊμάν Αρέφ, αποφυλακίστηκε αφού είχε συλληφθεί λίγο μετά τις εκλογές του 2009 και καταδικαστεί πέρυσι τον Μάρτιο για «εξύβριση» του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Πριν τον αφήσουν ελεύθερο από τη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, τον έδεσαν με αλυσίδες σ' έναν τοίχο και τον μαστίγωσαν 74 φορές. Στη συνέχεια τον παρέδωσαν ημιλιπόθυμο στα μέλη της οικογένειάς του. «Η γυναίκα μου και η μητέρα μου δεν έχουν σταματήσει από τότε να κλαίνε», είπε στους βρετανικούς «Τάιμς».
Ο Αρέφ είχε καταδικαστεί επειδή σε επιστολή που είχε στείλει στον ιρανό πρόεδρο για να διαμαρτυρηθεί για διώξεις στο πανεπιστήμιο δεν τον προσφωνούσε με τον δέοντα σεβασμό και υποστήριζε πως η κυβέρνησή του είναι παράνομη. Ακόμη και ο ίδιος ο Αχμαντινετζάντ επέκρινε χθες τη μαστίγωση του φοιτητή. «Οταν προβεβλημένες προσωπικότητες εξυβρίζουν ελεύθερα την κυβέρνηση, κατακρίνω το γεγονός ότι μαστιγώθηκε ένας φοιτητής επειδή με εξύβρισε», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΓΥΝΑΙΚΑ,
ΙΡΑΝ,
ΙΣΛΑΜ,
ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου