"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Παιχνίδι με τη φωτιά για τη χώρα το haircut του χρέους κατά 50-60%!


Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει και το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί ένα «κούρεμα» τουλάχιστον 50% στο χρέος της, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Αγκελα Μέρκελ, Μίκαελ Φουκς. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, το ηγετικό κοινοβουλευτικό στέλεχος του CDU υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει πτωχεύσει παρά την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα είναι πτωχευμένη. Πιθανώς δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος για εμάς από το να αποδεχθούμε μία απομείωση κατά τουλάχιστον 50% των χρεών της», σημειώνει. Την ίδια ώρα, στον κυβερνητικό συνασπισμό εντείνεται η κριτική στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη διαχείριση της κρίσης του ευρώ.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, βουλευτές των κομμάτων της Xριστιανοκοινωνικής Ενωσης και των Φιλελευθέρων δεν τον εμπιστεύονται πλέον και τον θεωρούν βαρίδι για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας (CSU) παίρνει θέση μάχης απέναντι στον κ. Σόιμπλε και στις απόψεις που εξέφρασε σε άρθρο του στη Welt am Sonntag. Εκεί ο υπουργός υποστήριξε ότι η απάντηση στην κρίση βρίσκεται στο σύνθημα «περισσότερη Ευρώπη». «Οποιος βγάζει από την κρίση χρέους το συμπέρασμα ότι ο ευρωπαϊκός συγκεντρωτισμός πρέπει τώρα να ενισχυθεί, ακολουθεί εντελώς λάθος δρόμο», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.

Το μυστικό εναλλακτικό plan B της Γερμανίας για την κρίση χρέους και οι απόρρητες συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στον πυρήνα της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου διαμορφώνουν επικίνδυνες συνθήκες για την Ελλάδα. Η διεύρυνση του προσωρινού ταμείου στήριξης για την Ευρωζώνη (EFSF) θα επιταχύνει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το «κούρεμα» μπορεί να χρειαστεί να φτάσει το 60%, σχεδόν στο τριπλάσιο των απομειώσεων που προβλέπονται στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Στην έκθεση του οίκου Weekly Credit Outlook, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, οι αναλυτές της Moody’s εκτιμούν πως η πρόσφατη υπερψήφιση του διευρυμένου EFSF στο Βερολίνο «ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω στήριξη στο δοκιμαζόμενο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος αναδιάρθρωσης ελληνικού χρέους».

Οι ευρωπαϊκές Αρχές, συνεχίζει ο οίκος, «θα προσπαθήσουν να επανακεφαλαιοποιήσουν το τραπεζικό σύστημα σε μία προσπάθεια να αποφύγουν μία πλήρη κατάρρευση της οικονομίας». Oι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να αποδεχτούν υψηλότερες απώλειες από αυτές που ορίζει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα, ανέφερε από την πλευρά του και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία.

«Η Μέρκελ με μια συντεταγμένη και πλήρως ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υπέγραψε τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τη βοήθεια προς την Ελλάδα», είχε επισημάνει η στήλη στην ανάλυση της Κυριακής 24 Ιουλίου 2011. «Το ελληνικό κρατικό χρέος, λοιπόν, θα αναδιαρθρωθεί με τη συμμετοχή και των ιδιωτών στη νέα βοήθεια (PSI). Με όλες τις δυνατές μορφές “αναδιάρθρωσης” (δηλαδή, πτώχευσης...) το χρέος θα κουρευτεί (haircut 21%), θα επιμηκυνθεί και θα επανατιμολογηθεί. Την ιδέα της χρεοκοπίας, υπό μια “ελεγχόμενη” ή μια “επιλεκτική” ή μια “συντεταγμένη” εκδοχή της, την επιδίωκε με επιμονή η κ. Μέρκελ», έγραψε η στήλη και δικαιώθηκε όταν οι εγχώριες πένες χαρακτήριζαν «ιστορική» αυτή την ύπουλη συμφωνία.

«Η συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει» προειδοποίησε ο Κλέμενς Φουστ, καθηγητής Οικονομίας της Οξφόρδης και σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στη συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο κ. Φουστ δικαιολόγησε την άποψή του, με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί τη μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως για παράδειγμα την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των ομολόγων και το haircut. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων», επισήμανε. Αλλά προτείνει «haircut» του χρέους τουλάχιστον κατά 50%.

Υπό το φως των δεδομένων, η διαδικασία της ελληνικής πτώχευσης έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φουστ. Αλλά νομίζει ότι δεν θα γίνει μονομιάς, αλλά θα γίνει βήμα προς βήμα. Θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: