17 Νοεμβρίου 1918 ιδρύεται στον Πειραιά το σοσιαλιστικό εργατικό κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ), που αργότερα μετονομάστηκε σε #ΚΚΕ, από μέλη της Φεντερασιόν του Αβραάμ Μπεναρόγια, που ήθελε αυτονομία στη Μακεδονία μας. Από γεννήσεως κόμμα προδοτών. pic.twitter.com/BPKd95hJTJ
— Greeksburg (@Greeksburg) November 17, 2023
Η @Αμαλία σε ιστορική αναδρομή ενημερώνει ότι ιδρυτής του ΚΚΕ ήταν ο αρχηγος της εργατικής Φεντερασιον, Αβρααμ Μπεναρογια, Εβραίος σ θρήσκευμα.
— Νίκη Τζαβέλα (@tzavelaniki) November 18, 2024
Χθες , επέτειο ίδρυσης του ΚΚΕ , θα έτριζαν τα κοκκαλα του όταν η πορεία ΚΚΕ κατέληξε στην Ισρ.Πρεσβεία ζητώντας εξάλειψη τ Ισραηλ!
Γράφει (και δίνει πόνο στα κομμουνιστοφασισταριά) η ΑΜΑΛΙΑ
🔴Εάν ρωτήσετε τυχαία στον δρόμο 💯 άτομα για τους ιδρυτές των παραδοσιακών κομμάτων στην Ελλάδα, σίγουρα όλοι θα σας δώσουν την σωστή απάντηση για τους ιδρυτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αλλά, δεν θα βρείτε ίσως ούτε έναν να γνωρίζει τον ιδρυτή του ΚΚΕ!
Γιατί άραγε το ΚΚΕ κρύβει τον ιδρυτή του;
🔴Τέτοιες μέρες του 1918 (17 ως 23 Νοεμβρίου) συνήλθε στον Πειραιά το 1ο Σοσιαλιστικό Συνέδριο, με σκοπό την συνένωση των διάσπαρτων σοσιαλιστικών οργανώσεων και ομάδων σ’ ένα ενιαίο κόμμα. Έτσι, ιδρύθηκε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος (ΣΕΚΕ), το οποίο μερικά χρόνια αργότερα (τον Νοέμβριο του 1924, στο 3ο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ), μετονομάστηκε σε ΚΚΕ (Ελληνικό Τμήμα Κομμουνιστικής Διεθνούς).
🔴Όμως, ας γυρίσουμε λίγο πίσω στον χρόνο... Στις αρχές του αιώνα, υπήρχαν στην Ελλάδα διάφορες σοσιαλιστικές οργανώσεις και ομάδες, αλλά ήταν ολιγομελείς και δεν είχαν απήχηση στα λαϊκά στρώματα. Η μόνη αξιόλογη οργάνωση ήταν η Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία “Φεντερασιόν”, στην Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ιδρυθεί το 1909. Η Φεντερασιόν ήταν “πολυεθνική” οργάνωση, αλλά η ηγετική της ομάδα και οι περισσότεροι οπαδοί της ήταν Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.
Επικεφαλής της οργάνωσης ήταν ο Αβραάμ Μπεναρόγια.
🔴Μάλιστα, η Φεντερασιόν κατήλθε στις βουλευτικές εκλογές της 31ης Μαΐου 1915 και εξέλεξε δύο βουλευτές στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, τους Αλμπέρτο Κουριέλ και Αριστοτέλη Σίδερη.
🔴Λίγο πριν την ίδρυση του ΣΕΚΕ (ΚΚΕ), τον Φεβρουάριο και τον Ιούλιο του 1918, συγκλήθηκαν στην Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Μπεναρόγια, δύο Σοσιαλιστικές Συνδιασκέψεις, με τη συμμετοχή, εκτός της Φεντερασιόν, σοσιαλιστικών οργανώσεων της Αθήνας, του Πειραιά, του Βόλου και της Κέρκυρας. Στις συνδιασκέψεις αυτές αποφασίστηκε η διεξαγωγή του 1ου Σοσιαλιστικού Συνεδρίου, για την ίδρυση του ενιαίου κόμματος.
🔴Συμπερασματικά, η “μαγιά” του ΣΕΚΕ (ΚΚΕ) ήταν η Φεντερασιόν και πρωταγωνιστής της ίδρυσής του ο Αβραάμ Μπεναρόγια. Βέβαια, τα κατοπινά χρόνια, ως ηγετική προσωπικότητα του κόμματος, ο Μπεναρόγια υπέστη διώξεις (εξορία στην Φολέγανδρο και εν συνεχεία διετή φυλάκιση), οπότε αναγκαστικά παρακολουθούσε εκ του μακρόθεν τις πολιτικές εξελίξεις και τις κομματικές διεργασίες.
🔴Εν τέλει, το 1923 διεγράφη από το κόμμα ως “οπορτουνιστής”, μαζί με άλλα ιδρυτικά στελέχη. Κατά την περίοδο της κατοχής οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως, επέζησε και απελευθερώθηκε από τα συμμαχικά στρατεύματα το 1945. Επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1953 μετανάστευσε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ισραήλ, όπου απεβίωσε το 1979.
🔴Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τον λόγο που τον κρύβει το ΚΚΕ.
Και χθες -επέτειο ίδρυσης του ΚΚΕ- σίγουρα θα έτριζαν τα κόκκαλά του, όταν η πορεία των συντρόφων κατέληγε στην πρεσβεία του Ισραήλ, με...
συνθήματα υπέρ της εξάλειψής του από τον χάρτη!
Πηγές:
📌“ΚΚΕ - Επίσημα κείμενα (1918-1924)”.
📌“Η Σοσιαλιστική Οργάνωση Φεντερασιόν Θεσσαλονίκης 1909-1918)”, εκδόσεις “Σύγχρονη Εποχή”.
📌 Αβραάμ Μπεναρόγια, “Η πρώτη σταδιοδρομία του ελληνικού προλεταριάτου”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου