αυτοί που πληρώνει ο Τσίπρας για να του κάνουν rebranding δεν του είπαν ότι όταν υπουργός σου έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει δική του σχολή δικαστών κι εσύ ο ίδιος έχεις πει ότι θέλεις να ελέγξεις τους αρμούς της εξουσίας, καλό θα ήταν να μην ασκείς κριτική στη Δικαιοσύνη;; pic.twitter.com/D6conSeoYd
— τάσος (@kostasos) November 1, 2024
Ανταποκρινόμενος στο χρέος του έναντι της Ιστορίας, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τη διεθνή καριέρα του με μία εμφάνιση στην Τύνιδα, όπου ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στην επέτειο των 40 ετών του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών. Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για το πολιτικό στίγμα του.
Συνοψίζω παρακάτω τα βασικά σημεία της ομιλίας.
Ο κ. Τσίπρας θέλει μεταναστευτική πολιτική σαν αυτή που ακολούθησε η προεδρία Μπάιντεν, για να γίνει η Ευρώπη παραγωγική όπως οι ΗΠΑ. Παραβλέπει, όμως, τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στις εσωτερικές ισορροπίες της αμερικανικής κοινωνίας και, κυρίως, παραβλέπει το γεγονός ότι η Κάμαλα Χάρις υπόσχεται να αναθεωρήσει επί το συντηρητικότερο την πολιτική Μπάιντεν στο Μεταναστευτικό, προκειμένου να επιβιώσει εκλογικά. Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας βλέπει μόνο ό,τι θέλει.
Θέλει, επίσης, μια νέα ηγεσία στη Δύση, η οποία θα αναγνωρίζει ότι ο κόσμος είναι πολυπολικός και οι ΗΠΑ δεν είναι η ηγέτιδα δύναμη.
Για την Ουκρανία, θέλει απλώς η Ευρώπη να πιέσει για την επικράτηση της διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου – ότι δεν λέει όμως κουβέντα για τη στρατιωτική στήριξή της από την Ευρώπη πρέπει να εκτιμηθεί δεόντως.
Φυσικά, στο Μεσανατολικό, θέλει άμεση κατάπαυση του πυρός, διαφορετικά να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στο Ισραήλ.
Μετά τη σύνοψη, να προχωρήσω και στην ερμηνεία. Οι θέσεις του κ. Τσίπρα, όπως τις εξέφρασε προς το κοινό των αράβων επιχειρηματιών, είναι οι θέσεις της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν, της Βενεζουέλας, της Ανγκόλας και των υπολοίπων αυτής της κατηγορίας, σχετικά με τη διεθνή τάξη πραγμάτων.
Οχι ότι εκπλήσσομαι από τις επιλογές του. Αυτά ξέρει, τα ανελεύθερα καθεστώτα, αυτά έχει θαυμάσει στη ζωή του (αχ, η Σοβιετία, τι καημός…), με αυτά νιώθει άνετα ο άνθρωπος, δεν θα του πούμε εμείς τι να κάνει.
Είναι όμως χρήσιμο πάντα να…
μην ξεχνάμε ούτε ποιος είναι ούτε τι αντιπροσωπεύει.
ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΟΙ ΜΑΘΗΣΕΩΣ:
Υστερα από συνεδρίαση του αρμόδιου κομματικού οργάνου, οι ιθύνοντες του ΣΥΡΙΖΑ ενέκριναν μεταξύ άλλων και την υποψηφιότητα του Απόστολου Γκλέτσου για την προεδρία του κόμματος.
Κατόπιν τούτου, ας μην απορούν πώς τους προέκυψε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Δεν σώζονται…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου