"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ: Αν πέσει το Ισραήλ έρχεται η σειρά μας

 

Του Κώστα Στούπα

Στον φανταστικό κόσμο της δημοφιλούς δραματικής σειράς  "Game Of Thrones", στα απώτερα σύνορα του βορρά, υπάρχει ένα πανύψηλο τείχος από πάγο που κρατάει έξω από την επικράτεια τις βαρβαρικές φυλές.

Το τείχος, το οποίο  επανδρώνει το εκλεκτό σώμα της Νυχτερινής Φρουράς, αποτελεί λογοτεχνική απεικόνιση του ιστορικού τείχους που είχε στήσει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός στο μέσον περίπου της Αγγλίας προκειμένου να κρατά εκτός τις βαρβαρικές φυλές του βρετανικού βορρά.

Υπό μια ανάλογη έννοια, στην πραγματική ζωή τα τείχη της Δύσης είναι το Ισραήλ, η Ουκρανία και η Ταϊβάν.

Παρά τις τελευταίες νίκες των ρωσικών δυναμένων,  η επιχείρηση κατάληψης της Ουκρανίας από τη Ρωσία και η δια της βίας  απομάκρυνσή της από τη Δύση με την εγκατάσταση μιας κυβέρνησης-μαριονέτας έχει αποτύχει.

Ακόμη και αν εκλεγεί ο Τραμπ και αναγκάσει την ουκρανική κυβέρνηση να συνθηκολογήσει χάνοντας τις ανατολικές επαρχίες, το υπόλοιπο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας θα  ενσωματωθεί στη Δυτική συμμαχία. Επίσης, χώρες που κινούνταν στην ουδέτερη ζώνη, όπως η Σουηδία και η Φιλανδία, έχουν ενσωματωθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία, ακόμη και να κρατήσει τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, συνολικά βγαίνει χαμένη από την επίθεση στην Ουκρανία.

Το Ισραήλ, παρά τις συστάσεις και νουθεσίες συμμάχων και φίλων για αυτοσυγκράτηση, ανακωχή και διαπραγματεύσεις, συνεχίζει να "ξηλώνει" έναν-έναν τους θύλακες αποσταθεροποίησης που έχει εγκαταστήσει το Ιράν εντός και εκτός των συνόρων του.

Ο τρόπος που εξουδετέρωσε τη Χαμάς και "αποκεφάλισε" την Χεζμπολάχ μέσα σε λίγους μήνες θα διδάσκεται στα εγχειρίδια χειρισμού στρατιωτικών απειλών του μέλλοντος. Ήδη ξεκίνησε τα πλήγματα εναντίον των Χούθι.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο επόμενος στόχος μετά το μεθοδικό ξήλωμα των θυλάκων του Ιράν θα είναι το ίδιο το Ιράν. Η τελευταία πυραυλική επίθεση του Ιράν μοιάζει περισσότερο με αφορμή, παρά με αιτία.

Το Ισραήλ δεν αιφνιδιάζει ποτέ. Πάντα προειδοποιεί και προαναγγέλλει τι θα κάνει. Στην τελευταία ομιλία του στον ΟΗΕ, ο Μπ. Νετανιάχου επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να φροντίσει ώστε το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Αν δεν συμβεί αυτό, το Ισραήλ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να το διασφαλίσει.

Το Ιράν θέλησε να καταστεί μια υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ εξοπλίζοντας και χρηματοδοτώντας πλειάδα εξτρεμιστικών οργανώσεων στην περιοχή.

Είναι προφανές πως, ακόμη και αν το Ισραήλ εξουδετερώσει πλήρως τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι, αν δεν εξουδετερώσει και το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν, θά 'χει καταφέρει μια... τρύπα στο νερό.

Σε λίγα χρόνια οι τρομοκρατικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις θα έχουν επανασυσταθεί και επανεξοπλιστεί  στην περιοχή.

Το Ιράν όμως είναι μια χώρα 90 εκατ. ανθρώπων και δεν μπορεί να εξαφανιστεί από το χάρτη.

Ο μόνος τρόπος να εξουδετερωθεί είναι η αποσταθεροποίηση του θεοκρατικού καθεστώτος των μουλάδων και η αντικατάσταση από κάποιο περισσότερο μετριοπαθές και δυτικόστροφο. Μια σημαντική μερίδα της ιρανικής κοινωνίας θα στήριζε μια τέτοια προοπτική.

Υπό αυτό το πρίσμα αποκτά νόημα το προχθεσινό διάγγελμα του Νετανιάχου όπου ανέφερε πως: "Ο λαός του Ιράν πρέπει να γνωρίζει το Ισραήλ είναι δίπλα του...".

Το ίδιο λογικά θα επιδιωχθεί και στον Λίβανο, που είναι μια πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική κοινωνία, στην οποία έχει επιβληθεί μια σιίτικη μειοψηφία με τη στήριξη του Ιράν.

Τα πλήγματα στη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και του Χούθι έχουν εξασθενίσει  ήδη το κύρος του καθεστώτος της Τεχεράνης. Το ίδιο και η εξολόθρευση του Ισμαήλ Χανίγια στην πρωτεύουσα των μουλάδων και άλλων επιφανών στελεχών και πυρηνικών επιστημόνων.

Οι σημαντικές αναθεωρητικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή οι οποίες ελέγχουν παραστρατιωτικές οργανώσεις σε χώρες εκτός των συνόρων τους είναι το Ιράν και η Τουρκία. Η Τουρκία και το Ιράν επιδιώκουν την επαναχάραξη των συνόρων.

Αν δεν εξουδετερωθούν οι αναθεωρητικές δυνάμεις…

 

 η σταθερότητα και ηρεμία δεν είναι εύκολο  να επανέλθει στην ευρύτερη περιοχή.

Η Τουρκία και το Ιράν όμως μπορεί να τιθασευτούν μόνο αν αποδυναμωθούν και απομακρυνθούν από την εξουσία τα αναθεωρητικά καθεστώτα. Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους μεταξύ Τουρκίας, Ιράν, Ιράκ και Συρίας θα άλλαζε άρδην τα ισοζύγια ισχύος στην περιοχή σε βάρος των αναθεωρητικών δυνάμεων.

Οι χαμηλοί τόνοι που κρατά τις τελευταίες μέρες η συνήθως εριστική και λαλίστατη τουρκική ηγεσία αποτελεί απόδειξη του σοκ που έχει υποστεί από τις εξελίξεις που ανατρέπουν ολόκληρο το σκηνικό στη Μέση Ανατολή.

Ας μην έχουμε καμιά ψευδαίσθηση στην Ελλάδα. Αν το Ισραήλ υποκύψει στη Μέση Ανατολή στους ακραίους ισλαμιστές, το επόμενο όριο της Δύσης που θα πάρει σειρά είναι το Αιγαίο και η Ν.Α. Μεσόγειος. Το τουρκολιβυκό σύμφωνο αυτό το πλαίσιο εξυπηρετεί.

Το ίδιο ισχύει και στο ενδεχόμενο που υποκύψει η Ουκρανία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: