"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


NoυΔο-γαλαζαίικο ΚΑΘΑΡΜΑΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΚΟΥΛΟ-ΧΑΝΕΙΟ: Υπότροποι και καθ’ έξη εγκληματίες

 

Του Λέανδρου Ρακιντζή

Αρεοπαγίτη ε.τ.

Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη, ότι με νομοθετική ρύθμιση προστίθεται νέο εδάφιο στο άρθρο 296 Κ.Ποιν.Δ., που αφορά την αντικατάσταση των περιοριστικών όρων που επιβλήθηκαν σε κατηγορούμενο με προσωρινή κράτηση στη περίπτωση:

α) αν, μολονότι προσκλήθηκε νόμιμα, δεν εμφανίζεται στον ανακριτή ή στο δικαστήριο για να δικαστεί, χωρίς να συντρέχουν εύλογα κωλύματα, που να κάνουν αδύνατη την εμφάνιση του,

β) αν έχει κάνει προπαρασκευαστικές πράξεις φυγής,

γ) αν παραβιάζει τους όρους που του επιβλήθηκαν ή δεν δηλώνει τη μεταβολή της κατοικίας του σύμφωνα με το επόμενο άρθρο.

Οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί στον κατηγορούμενο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κακουργημάτων αντικαθίστανται με προσωρινή κράτηση:

α) αν ασκηθεί σε βάρος του νέα ποινική για κάποιο από τα κακουργήματα αυτά,

β) δυνητικά, αν ασκηθεί ποινική δίωξη για περίπτωση πλημμελήματος των ιδίων πράξεων, που φέρεται ότι τέλεσε μετά την επιβολή περιοριστικών όρων και κατά τη διάρκεια της ισχύος τους.

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση αποτελεί επίσημη αναγνώριση, ότι κάτι "σάπιο" υπάρχει στην ισχύουσα νομοθεσία για την επιβολή περιοριστικών όρων (αρθ.282-296 Κ. Ποιν. Δ) κυρίως κατά την εφαρμογή των διατάξεων της τηρήσεως και ανακλήσεως τους.

Σύμφωνα με επίσημη παραδοχή το 50ο/ο των περιοριστικών όρων, που επιβλήθηκαν σε κατηγορούμενους αντί της προσωρινής κρατήσεως τους όχι μόνο δεν τηρούνται, αλλά ούτε ανακαλούνται αν παραβιάστηκαν με διάφορες αιτιολογίες, όπως της έλλειψης συντονισμού μεταξύ της Αστυνομίας, που είναι υπεύθυνη για τη εφαρμογή τους και των δικαστικών αρχών, που διατάσσουν την ανάκληση τους.

Είναι γεγονός, ότι πολλοί υπότροποι ή καθ’ έξη εγκληματίες ιδίως Ρομά, που με τη σύλληψη τους προσάγονται στον ανακριτή αλλά δεν κρατούνται προσωρινά και τους επιβάλλονται μη αποτελεσματικοί προσωρινοί όροι συνήθως να εμφανίζονται μια φορά το μήνα στο Α/Τ της περιοχής τους !!! όχι μόνο δεν τηρούν τους περιοριστικούς όρους, αλλά επιδίδονται στις ίδιες εγκληματικές πράξεις συνήθως κλοπές. Ανακοινώθηκε ότι κατά επάγγελμα κλέφτης έχει συλληφθεί 17 φορές και κυκλοφορεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους είτε λόγω ατελούς νομοθεσίας είτε γιατί λόγω δυνητικής ευχέρειας των δικαστών κατά τη προδικασία δεν του επιβλήθηκαν.

Επομένως η ρύθμιση: η ανάκληση των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί σε κατηγορούμενο να είναι υποχρεωτική σε περίπτωση, που ο κατηγορούμενος τέλεσε νέο κακούργημα αποτελεί θετικό βήμα για τον περιορισμό της εγκληματικότητας. Φυσικά η παραπάνω διάταξη δεν εφαρμόζεται, όταν κατόπιν ασκήσεως ενδίκου μέσου έχει ανασταλεί υπό όρους η εκτέλεση της ποινής που επέβαλε δικαστήριο. Νομίζω όμως, ότι σε περίπτωση παραβιάσεως των όρων αυτών πρέπει να θεσπιστεί όμοια ρύθμιση για τη ταυτότητα του νομικού λόγου.

Η παραπάνω διάταξη δέχεται την έννοια του υπότροπου εγκληματία και επιβάλλει ως κύρωση για την εγκληματική συμπεριφορά του την ανάκληση των περιοριστικών όρων. Έτσι όμως αναδεικνύεται η παντελής έλλειψη από τη ποινική ορολογία μας των εννοιών υπότροπος και καθ’ έξη εγκληματίας και η ποινική αντιμετώπιση αυτών.

Με τον προηγούμενο Π.Κ. που ίσχυσε από 1.1.1951 μέχρι την κατάργηση του με τον νέο ΠΚ (ν.4619/11.6.2019) στο Πέμπτο Κεφάλαιο –Δεύτερο Μέρος και τίτλο Εγκληματίες υπότροποι και καθ’ έξη( αρθ.88-93) προβλέπονταν οι έννοιες αυτές και οι επιβαλλόμενες ποινές με τη παρατήρηση, ότι για τον εγκληματία καθ’ έξη ή κατ΄ επάγγελμα επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια το δικαστήριο μπορούσε να του επιβάλλει μέχρι και κάθειρξη αόριστης διάρκειας. Ολόκληρο το κεφάλαιο αυτό του παλιού ΠΚ καταργήθηκε με το νέο ΠΚ και έτσι δεν υπάρχει πλέον στη ποινική μας ορολογία οι έννοιες και ποινική αντιμετώπιση του υπότροπου ή καθ’ έξη εγκληματία, όσα όμοια ή συναφή εγκλήματα αν διαπράξει.

 

Έτσι όμως…

 

 υπάρχει ένα τεράστιο κενό νομικής πρόβλεψης για την αντιμετώπιση της εγκληματικής συμπεριφοράς των υπότροπων και καθ’ έξη εγκληματιών και πρέπει η Πολιτεία να καλύψει τάχιστα το κενό αυτό με την επαναφορά του παραπάνω κεφαλαίου του παλιού ΠΚ, που καταργήθηκε αδόκιμα.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: