"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΥΠΑΡΚΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ: Στο καναβάτσο της Ιστορίας ο πολιτικός που αποκαλούσε τον εαυτό του τη "μεγαλύτερη π... και τη μεγαλύτερη πατρώνα" (Kαι μαζι μ΄αυτον Ελλαδα και Κυπρος)

Γράφει το ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Κάποτε -σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου- ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρούσε τον εαυτό του τη μεγαλύτερη “πουτ…”  αλλά και “πατρώνα” της πολιτικής 

Σήμερα με την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών και καθώς οι Τούρκοι άρπαξαν ακόμη και το Οικόπεδο 3 σπεύδει κάθιδρος στη Χάγη αλλά κι εδώ το τανγκό θέλει δύο.

Δυστυχώς τα πελατειακά κράτη Κύπρου και Ελλάδας έχουν διαχρονικά τους ηγέτες που τους αξίζουν και παρέα βαδίζουμε ολαταχώς στην αποσάρθρωση που ακολουθεί τη χρεοκοπία

Tότε: 


Πιπεράτες λεπτομέρειες από τη «συνεργασία» του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη περιλαμβάνει το βιβλίο που κυκλοφόρησε  με συγγραφέα τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής τράπεζας της Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη.

Ο κ. Δημητριάδης μεταξύ πολλών άλλων αναφέρεται και σε διαφωνίες πουτ είχε με τον κ. Αναστασιάδη ο οποίος φέρεται να του είπε πως «αυτή η χώρα δεν μας χωράει και τους δυο». Η σχέση των δύο πολιτικών λύθηκε όταν ο κ. Δημητριάδης αποδέχθηκε μια πολύ γενναία προσφορά για να παραιτηθεί από τη Κεντρική Τράπεζα και να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα στο Λονδίνο. Το ποσόν που πήρε ως αποζημίωση με απευθείας έμβασμα στο εξωτερικό ήταν πέριξ των 300.000 ευρώ.

Ο Πανίκος Δημητριάδης αναφέρει πως κάποια στιγμή ο Πρόεδρος Αναστσιάδης αισθάνθηκε ότι εξαπατήθηκε με τον διορισμό ενός ατόμου στο μεταβατικό συμβούλιο της Λαϊκής Τράπεζας η οποία έκλεισε. Τότε φέρεται να είπε στον κ. Δημητριάδη: «Είμαι η μεγαλύτερη πουτάνα της πολιτικής. Δεν θα με ξεγελάσεις εσύ, κανένας δεν το κατάφερε. Δεν είμαι μόνο η μεγαλύτερη πουτάνα της πολιτικής, είμαι και η μεγαλύτερη πατρώνα». Σε ακόμα μία περίπτωση ο Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να είπε στο κ. Δημητριάδη «Δεν θα σταματήσω. Κανείς δεν κερδίζει εναντίον μου. Είμαι η μεγαλύτερη πουτάνα της πολιτικής».

Τώρα πλέον: 


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι:


  «αυτό που θα ήθελα να παρακαλέσω είναι να χαμηλώσουν οι τόνοι, να μην ακολουθήσουμε την πορεία που η Τουρκία επιδιώκει, δηλαδή της πρόκλησης, και, βεβαίως, χωρίς να παραγνωρίζονται οι σχεδιασμοί της να ληφθούν τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας».

Σε ερώτηση αν αυτό θα γίνεται σε συνεννόηση πάντα με την Αθήνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «βεβαιότατα σε συνεννόηση, όχι μόνον με στενότατη συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά και με την ΕΕ και βεβαίως με τις φίλες χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε».

Στο μεταξύ: Νέες, αναθεωρημένες συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας με Λίβανο, Ισραήλ και Αίγυπτο επιδιώκει η Τουρκία μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης!

Σύμφωνα με το διευθυντή υπηρεσίας Αεροναυτιλίας και Χαρτογράφησης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτζιγιές «η συμφωνία με τη Λιβύη, και οι προτάσεις που στείλαμε στο Λίβανο, στο Ισραήλ και την Αίγυπτο ίσως να τις κάνει να αναθεωρήσουν τελικά τις συμφωνίες τους με την ‘’ελληνοκυπριακή διοίκηση’’ (Κυπριακή Δημοκρατία)».

 
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, «είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με όλες τις χώρες, εκτός από τους Ελληνοκυπρίους… Στο παρελθόν είχαμε επαφές με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο και ενδεχομένως να έχουμε και επαφές στο μέλλον».

«Η μη ύπαρξη πρέσβεων μας στο Ισραήλ και την Αίγυπτο δεν σημαίνει πως δεν γίνονται επαφές με τις χώρες αυτές» δήλωσε με νόημα ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών.


Σημειώνεται ότι μετά την τουρκολιβυκή συμφωνία η Άγκυρα επιτάχυνε τις διαδικασίες για την αγορά τρίτου γεωτρύπανου.

«Το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να γίνει είναι ο διαμοιρασμός ακριβοδίκαια και σύμφωνα με το δίκαιο κάθε είδους πηγής και πλούτου που υπάρχει στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο. Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό δεν θα επιτρέψουμε καμιά διαφορετική απόφαση» ανέφερε την Κυριακή ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ

Δεν υπάρχουν σχόλια: