"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Ευθεία απειλή: Η Αρχή της ….«Δίκαιης Μοιρασιάς» το νέο δόγμα της τουρκικής Διπλωματίας!

Την καινοφανή θεωρία ότι στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας στο οποίο βεβαίως η Τουρκία δεν είναι  συμβαλλόμενο μέρος, βασικός όρος είναι  όχι η αρχή της «ίσης απόστασης» αλλα η αρχή της  «ίσης κατανομής» (σ.σ.: μοιρασιάς) προβάλει ο αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «υπεύθυνος» για τις τελευταίες βάναυσες διαστρεβλώσεις του Διεθνούς Δικαίου, Σ. Ερτσιγιες
 
Ο γενικός διευθυντής του τουρκικού ΥΠΕΞ και επικεφαλής των αεροναυτιλιακών υποθέσεων, μετα την ανάρτηση του με τον χάρτη που αποτυπώνει την τουρκική διεκδίκηση στην Ανατολική Μεσόγειο βάσει του έωλου Μνημονίου που υπέγραψαν οι κ. Ερντογαν και Σαράζ, ανάρτησε δημοσίευμα του κρατικού Ανατολού  το οποίο επικαλείται «αξιωματούχο του ΥΠΕΞ», που πιθανολογείται ότι είναι ο ίδιος, και στο οποίο διατυπώνεται μια ακόμη από τις γνωστές αυθαίρετες και επικίνδυνες ερμηνείες του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι όπως υποστηρίζει πηγή του τουρκικου ΥΠΕΞ, στα ελληνικά νησιά και στην δυτική πλευρά της Κύπρου δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα γιατι με βάση το διεθνές δίκαιο βασικός όρος είναι η αρχή της «ίσης κατανομής» (προφανως εννοει την ευθυδικη οριοθέτηση-equitable delimitation), και όχι της «ίσης απόστασης».

Είναι  προφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει γενικευμένα  και απόλυτα μια πρόβλεψη που αποτελεί την εξαίρεση και να εισάγει έτσι νεα ορολογία στο Δίκαιο της Θάλασσας όπου τελικά δεν θα ισχύει κανένας κανόνας του διεθνούς δικαίου παρά μόνο η Αρχή της «δίκαιης μοιρασιάς» όπως την αντιλαμβάνεται για τα δικα της συμφέροντα η Τουρκία και όταν φυσικά αφορά τον διαμοιρασμό των δικαιωμάτων των άλλων χωρών… Η θεωρία της «πηγής» είναι ότι με βάση την Αρχή της «ίσης κατανομής» τα νησιά σε σύγκριση με το Ηπειρωτικό έδαφος άλλης χώρας  πρέπει να πάρουν μικρότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και υποστηρίζει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της επιφάνειας προβολής (πρόσοψης) και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος.

Οι πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσαν στο Ανατολού ότι η Κύπρος  έκανε τις συμφωνίες της για οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τις άλλες χώρες (Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ) στη βάση της αρχής της ίσης απόστασης εκλαμβάνοντας την Κύπρο ως «ηπειρωτικό έδαφος». Μάλιστα η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι δεν είναι όρος η αρχή της ίσης απόστασης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ αλλά η αρχη της «ίσης κατανομής». 


Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Και μάλιστα τα νησιά μπορεί να περικυκλωθούν εντελώς. Σε αυτό το σημείο μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψης και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος”, αναφέρει η ίδια πηγή. Οι ίδιες πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρουν στο Ανατολού ότι για την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων προβλήθηκε η αρχή της ίσης κατανομής. Σχετικά με τον χάρτη που δημοσιοποίησε χθες ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, η ίδια πηγή αναφέρει ότι σε αυτόν ορίζεται ότι η  περιοχή δεν πρέπει να δοθεί στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου άλλη περιοχή θαλάσσιας αρμοδιότητας πέραν των χωρικών τους υδάτων.

Σύμφωνα με το Ανατολού, με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης μπορεί να μην λύνονται εντελώς όλες οι διαμάχες αλλά η Τουρκία έχει ένα σημαντικό κέρδος από την άποψη της στήριξης των δικών της νομικών και πολιτικών επιχειρημάτων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: