Τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία για τη φυματίωση, «που είναι εδώ και δεν μας ξεχνά», ανέφεραν ειδικοί σε συνέντευξή Τύπου που έδωσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ), με αφορμή το 28ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο στις 12-15 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.
Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, το 2018 δηλώθηκαν 432 νέες περιπτώσεις φυματίωσης, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα περιστατικά ασθενών είναι τουλάχιστον τριπλάσια έως πενταπλάσια.
Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Μόσχο, πνευμονολόγο - φυματιολόγο, επιμελητή Α΄ στο νοσοκομείο «Σωτηρία», το κυριότερο εμπόδιο για τον έλεγχο της νόσου είναι η έλλειψη Εθνικού Προγράμματος για τη Φυματίωση, «που οδηγεί σε πλήρη σύγχυση στόχων και αδυναμία συντονισμού της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η φυματίωση αποτελεί νόσημα που...
Με την επιδείνωση του μεταναστευτικού προβλήματος και τη συνεχή αύξηση των μεταναστευτικών ροών, η ΕΠΕ, σε συνεργασία με μέλη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη Φυματίωση, ενημέρωσε επανειλημμένα τους αρμοδίους για τους κινδύνους που προκύπτουν από τον ελλιπέστατο έλεγχο. Επίσης, κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για τον έλεγχο των προσφύγων και μεταναστών στα σημεία εισόδου, όπως η ανάπτυξη ειδικών κινητών μονάδων-εργαστηρίων που θα αναλάβουν τον έλεγχο των δομών φιλοξενίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου