"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


10/12/ΧΧΧΧ - ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΝΟΜΠΕΛ: Νομπελ Φυσικής 2019 παίρνουν οι Τζέιμς Πιμπλς,Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ Κελόζ

Σε τρεις επιστήμονες, στον Καναδοαμερικανό κοσμολόγο Τζέιμς Πιμπλς και στους Ελβετούς αστροφυσικούς Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ Κελόζ θα απονεμηθεί το φετινό Νόμπελ Φυσικής για τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο οι τρεις επιστήμονες κατάφεραν να αλλάξουν τις ιδέες που είχαμε για το Σύμπαν, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε καλύτερα την εξέλιξή του και τη θέση της Γης μέσα σε αυτό.

Ειδικότερα, το βραβείο απονέμεται κατά 50% στον κοσμολόγο Πιμπλς και κατά 50% στους αστροφυσικούς Μαγιόρ και Κελόζ, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να εξερευνήσουν τη διαστημική μας γειτονιά, ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη με τροχιά γύρω από ένα άστρο ανάλογο του Ήλιου.

Η δουλειά του καθηγητή Πιμπλς επικεντρώθηκε, από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, σε θεωρητικές ανακαλύψεις στη φυσική κοσμολογία. Οι νέοι τρόποι παρατήρησης του σύμπαντος που πρότεινε μεταμόρφωσαν την κοσμολογία σε μία περισσότερο αξιόπιστη, μαθηματική επιστήμη.

«Το μοντέλο της Μεγάλης Έκρηξης περιγράφει το Σύμπαν από τις πρώτες στιγμές του, σχεδόν 14.000.000.000 χρόνια πριν, την περίοδο που ήταν εξαιρετικά ζεστό και πυκνό. Από τότε επεκτείνεται, γίνεται μεγαλύτερο και πιο κρύο. Μόλις 400.000 χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, άρχισε να γίνεται διαφανές. Τότε, οι ακτίνες φωτός μπόρεσαν να ταξιδέψουν στο διάστημα. Αυτή η αρχαία ακτινοβολία είναι ακόμη και σήμερα γύρω μας, και μεταφέρει κωδικοποιημένα πολλά από τα μυστικά του Σύμπαντος», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών. Και προσθέτει: «Ο Τζέιμς Πιμπλς, χρησιμοποιώντας στέρεα θεωρητικά εργαλεία και υπολογισμούς, κατάφερε να ερμηνεύσει αυτά τα αρχαία ίχνη από τη νηπιακή ηλικία του Σύμπαντος, και να ανακαλύψει νέες φυσικές διεργασίες και χρήσιμα συμπεράσματα».

Οι καθηγητές Μαγιόρ και Κελόζ ήταν οι πρώτοι που...


 το 1995, ταυτοποίησαν, 50 έτη φωτός μακριά, έναν εξωπλανήτη, τον 51 Pegasi b που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι ανάλογο του δικού μας Ήλιου. Η ανακάλυψή τους θεωρήθηκε επαναστατική για την αστρονομία και οδήγησε, στα χρόνια που ακολούθησαν, στον εντοπισμό 4.000 και πλέον εξωπλανητών στον Γαλαξία μας.

Ο Τζέιμς Πιμπλς γεννήθηκε το 1935 και είναι ομότιμος καθηγητής Φυσικής στην έδρα Αϊνστάιν στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Ο Μισέλ Μαγιόρ γεννήθηκε το 1942 και είναι ομότιμος καθηγητής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και ο Ντιντιέ Κελόζ, ο νεότερος της ομάδας, γεννήθηκε το 1966 και είναι καθηγητής Φυσικής στο Εργαστήριο Κάβεντις του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. 

Η βράβευση συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 829.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: