"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Χαρτάκια, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά υγείας (Η βιομηχανία βεβαιώσεων γύρω από την άθληση χτίζεται κυρίως πάνω στην ευθυνοφοβία)

Του ΘΑΝΑΣΗ ΔΡΙΤΣΑ
 Καρδιολόγου

Οι ιατρικές βεβαιώσεις και τα διάφορα χαρτάκια στη χώρα μας πιστοποιούν συχνά το αυτονόητο και ότι απλά «δεν είσαι ελέφαντας». Μάλιστα οι υπογραφές του γιατρού που βεβαιώνει πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από το κλασικό σφραγιδάκι με τα στοιχεία του υπογράφοντος και κυρίως τη μεγαλειώδη στρογγυλή σφραγίδα (του Ιδρύματος – εφόσον ο γιατρός εργάζεται σε κέντρο υγείας ή νοσοκομείο ή άλλο Ίδρυμα).

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει αυτή η εμμονή της στρογγυλής σφραγίδας, συνήθως υπάρχουν λογότυπα τυπωμένα σε επίσημα έντυπα αλληλογραφίας.  

Η στρογγυλή σφραγίδα υπάρχει όμως στα Βαλκάνια και στον τρίτο κόσμο. Η στρογγυλή σφραγίδα αδιαμφισβήτητα αποτελεί κατάλοιπο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και διαχρονικό σύμβολο της συγκεντρωτικής εξουσίας, προκειμένου να θυμίζει στον υφιστάμενο ότι το «Μάτι του Κύκλωπα», ο «Μεγάλος Αδελφός», ο «Βεζύρης», «Το κράτος» είναι εδώ και σε παρακολουθεί.

 Συχνά οι ιατρικές βεβαιώσεις περί του αυτονόητου ξεπερνούν την κοινή λογική, όπως για παράδειγμα όταν ο ίδιος ο γιατρός πρέπει να βεβαιώσει ιδιόχειρα την παρουσία ασθενούς σε νοσοκομείο για κάποια εξέταση ενώ υπάρχει απόδειξη της παρουσίας του εκεί σε επίσημο παραστατικό του νοσοκομείου!

Τελευταία παρατηρώ, με αφορμή την εποχική έναρξη αθλητικών δραστηριοτήτων, την εκρηκτική αύξηση αιτήματος βεβαιώσεων για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες. Και βέβαια με βάση πρόσφατη νομοθεσία απαιτείται η περίφημη κάρτα αθλητή για όσους ασκούμενους-αθλούμενους έχουν δηλωθεί (προφανώς ως αθλητές) σε Αθλητικές Ομοσπονδίες. Την κάρτα αθλητή, βάσει του νόμου, υπογράφει κυρίως καρδιολόγος ή και γιατρός άλλης ειδικότητας που έχει λάβει πιστοποιημένη εκπαίδευση στη διάγνωση προβλημάτων στο καρδιογράφημα του αθλητή.  

Συχνά προσέρχονται για υπογραφή γιατρού σε κάρτα αθλητή 5χρονα ή 6χρονα παιδιά που προφανώς έχουν δηλωθεί ως αθλητές σε διάφορες ομοσπονδίες. Και ένα σημαντικό ερώτημα που θα πρέπει (από τη σκοπιά υγείας και ασφάλειας) να απαντηθεί είναι ποια είναι τα κριτήρια χαρακτηρισμού ενός 6χρονου παιδιού ως (επαγγελματία;) αθλητή;

Σε αυτό το θέμα καλό θα ήταν να δώσουν μιαν απάντηση οι Αθλητικές Ομοσπονδίες ή το σχετικό υπουργείο που εμπλέκεται στα ζητήματα του αθλητισμού. 

Επίσης φαίνεται ότι απαιτείται υπογραφή γιατρού σε κάρτα αθλητή για τα μέλη Ομοσπονδιών που αφορούν το... σκάκι!! Το σκάκι αποτελεί μια καθιστική ανταγωνιστική δραστηριότητα αλλά δεν μπορώ να αντιληφθώ σε ποια επιχειρήματα βασίζεται η βεβαίωση υγείας προκειμένου να παίζει ένα παιδί σκάκι. Με βάση αυτή τη λογική κινδυνεύουμε να φτάσουμε στο παρανοϊκό επίπεδο χορήγησης βεβαιώσεων για παιδιά που επισκέπτονται ακόμη και... την παιδική χαρά!

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με σαφή πρόσφατη ανακοίνωσή του, έχει διευκρινίσει ότι η κάρτα αθλητή απαιτείται για μέλη Αθλητικών Ομοσπονδιών και όχι για τον κάθε πολίτη που πηγαίνει στα γυμναστήρια για ερασιτεχνική εθελοντική άσκηση.  

Για να ασκηθείς εθελοντικά και ερασιτεχνικά συνήθως απαιτείται από το γυμναστήριο μια απλή βεβαίωση από γιατρό που να αποδεικνύει ότι με βάση την ιατρική εξέταση δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός ή απαγόρευση για άσκηση. Έχω ανακαλύψει όμως πρόσφατα περιπτώσεις όπου γυμναστήρια ζητούν υπογραφή γιατρού σε κάρτες αθλητή από πολίτες που δεν ασκούνται επαγγελματικά ή δεν είναι γραμμένοι σε ομοσπονδίες.

Επίσης έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου γιατροί μεταβαίνουν σε αθλητικούς χώρους και υπογραφούν μαζικά κάρτες αθλητή, αυτό το (επί της ουσίας παράνομο) φαινόμενο καταγγέλλει και η σχετική ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας. Ιατρικές βεβαιώσεις μπορούν να εκδίδονται σε ιατρεία, κέντρα υγείας, κλινικές, νοσοκομεία αλλά όχι σε αθλητικούς χώρους ή γραφεία Αθλητικών Συλλογών. Είναι προφανές ότι αφενός υπάρχουν παρερμηνείες χωρίς σκοπιμότητα του νόμου για τη χορήγηση κάρτας αθλητή, αφετέρου υπάρχει πιθανά η σκοτεινή πλευρά των οικονομικών κινήτρων ενός εμπορίου που αναπτύσσεται γύρω από χαρτάκια, ιατρικές βεβαιώσεις και κάρτες αθλητή.

Τα χαρτάκια και οι ιατρικές βεβαιώσεις ανθούν στην εποχή μας στα πλαίσια και της αμυντικής ιατρικής η οποία ασκείται λόγω του φόβου μηνύσεων και διώξεων εναντίον γιατρών. 

Παγκόσμια αναπτύσσεται ταχύτατα ο κλάδος των δικηγόρων οι οποίοι ειδικεύονται στις μηνύσεις εναντίον γιατρών, το χρήμα είναι πολύ σε αυτό το επάγγελμα και ο κλάδος αυτός επιδρά επίσης στην εκρηκτική αύξηση των ασφαλίστρων αστικής ευθύνης των γιατρών.  

Στη χώρα μας έχει προϋπάρξει παράνοια στη έκδοση βεβαιώσεων για γυμναστήρια ή κολυμβητήρια. Θυμάμαι χαρακτηριστικά περίπτωση  απαίτησης καλλιέργειας ούρων πριν μπει κάποιος σε πισίνα, ακούγεται λογικό, αλλά γίνεται ανόητο και τυπικό διότι κάποιος μπορεί θεωρητικά να πάθει ουρολοίμωξη στη συνέχεια π.χ. λίγες μέρες μετά την έναρξη δραστηριότητας πισίνας. Άλλωστε οι πισίνες απολυμαίνονται υποχρεωτικά (χλώριο και άλλες τεχνικές).


Με αυτή τη λογική θα έπρεπε τουλάχιστον κάθε βδομάδα να πηγαίνει ο ενδιαφερόμενος αποτελέσματα καλλιέργειας ούρων στο κολυμβητήριο!!!  

Πριν από μερικά χρόνια για να γραφτεί ένα παιδί στην πρωτοβάθμια υποχρεωτική εκπαίδευση έπρεπε να προσκομίσει βεβαιώσεις από παιδίατρο, καρδιολόγο, ωτορινολαρυγγολογο και από... οδοντίατρο. Ευτυχώς καταργήθηκε αυτή η υποχρέωση με βάση την κοινή λογική. 

Διάφορες παρανοϊκές απαιτήσεις ιατρικών βεβαιώσεων προωθούνται κατά καιρούς από ανεξιχνίαστους κύκλους επιρροών προς υπουργεία Υγείας και Παιδείας και ταλαιπωρούν τους πολίτες της χώρας μας.
Αυτή η βιομηχανία βεβαιώσεων γύρω από την άθληση που ανθεί πολλά χρόνια στη χώρα μας χτίζεται κυρίως πάνω στην ευθυνοφοβία την οποία προάγει ο φόβος του αιφνίδιου θανάτου κατά την άθληση.  

Ο φόβος του αιφνίδιου θανάτου κατά την άθληση (δυστυχώς) προάγεται από τα ΜΜΕ ως καθημερινό και συχνό γεγονός ενώ είναι (με βάση τα επιστημονικά στοιχεία) πολύ σπάνιο. Όταν όμως, έστω και σπάνια, συμβαίνει αιφνίδιος θάνατος στο γήπεδο σε νέο άτομο αποτελεί καταστροφικό και θλιβερό γεγονός.  

Ο φόβος της άθλησης και η καθιστική ζωή απειλεί όμως την υγεία πολύ περισσότερο από...



 την ίδια την άθληση.  

Υπάρχουν σαφείς πρόσφατες επίσημες οδηγίες των ευρωπαϊκών και αμερικανικών επιστημονικών εταιρειών που ενέχονται στα ζητήματα της άσκησης και του αθλητισμού όσον αφορά τον ιατρικό προ-αθλητικό έλεγχο ερασιτεχνών και επαγγελματιών αθλητών. Όλες αυτές οι οδηγίες διακατέχονται κυρίως από την κοινή λογική, κάτι που στη χώρα μας γενικώς λείπει. Εδώ πολύ σύντομα θα χρειάζεται ιατρική βεβαίωση προκειμένου να πάει ο γονιός το παιδί του... στην παιδική χαρά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: