"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΚΙΝΑ: Κομμουνιστικό φίμωτρο στα ξένα διαδικτυακά ΜΜΕ - Παίρνουν ιδέες οι εγχώριοι νεοσταλινίσκοι του ΣΥΡΙΖΑ για να πειβάλλουν αντίστοιχη "ταξη" στο διαδίκτυο του ελληνόφωνου αριστερόπληκτου κωλοχανείου

Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Πριν από λίγους μήνες φιλοξένησε την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Ιντερνετ, θέλοντας να αποδείξει ότι είναι ισότιμος «παίκτης» των υπολοίπων στο Διαδίκτυο. 

 

Αλλωστε η Κίνα διαθέτει ήδη ιντερνετικούς κολοσσούς, όπως οι Alibaba, Tencent και Baidu. Ωστόσο η ελευθερία στο Διαδίκτυο δεν βρίσκεται στις προθέσεις του Πεκίνου, παρά τις διαρκείς εκκλήσεις από άλλες χώρες και κυρίως τις ΗΠΑ. Αντιθέτως, θα εντείνει τη λογοκρισία των ξένων ΜΜΕ.

Τον ερχόμενο μήνα το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας θα επιβάλει ολοκληρωτική απαγόρευση σε όλα τα ξένα ΜΜΕ που επιχειρούν να δημοσιεύσουν οιοδήποτε περιεχόμενο online στο κινεζικό κοινό.

Εξαιρέσεις θα είναι ελάχιστες και μάλιστα θα απαιτείται ειδική άδεια και έγκριση από την κυβέρνηση

Η ανακοίνωση του υπουργείου είναι πραγματικά ισοπεδωτική: κάθε εταιρεία που ανήκει, έστω και σε ένα ποσοστό, σε ξένους θα εμποδίζεται από τη δημοσίευση λέξεων, φράσεων, εικόνων, χαρτών, παιχνιδιών, βίντεο και ήχου «ενημερωτικού χαρακτήρα», εκτός και αν έχει επίσημη έγκριση της Κρατικής Υπηρεσίας Τύπου, Εκδόσεων, Ραδιοφώνου, Τηλεόρασης και Κινηματογράφου.

 
Αυτό σημαίνει ότι μόνο οι επιχειρήσεις που ανήκουν εξ ολοκλήρου σε Κινέζους θα έχουν το δικαίωμα να δημοσιεύουν ενημερωτικό περιεχόμενο online, που σαφώς θα υποβάλλεται σε αυστηρή «αυτολογοκρισία» για να συμμορφωθεί με τις κυβερνητικές επιταγές. Βάσει της νέας νομοθεσίας, «μεικτά επιχειρηματικά σχήματα (με τη συμμετοχή Κινέζων) και ξένες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ασχοληθούν με υπηρεσίες διαδικτυακών εκδόσεων».


Η κίνηση αυτή, που περιορίζει ακόμη περισσότερο το περιεχόμενο που έχουν στη διάθεσή τους οι Κινέζοι στο Ιντερνετ, δεν αιφνιδιάζει στην πραγματικότητα κανέναν. Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από τότε που ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ είχε καταστήσει σαφές πως «η ελευθερία πρέπει να συνάδει με την τάξη στο Ιντερνετ» και ότι οι υπόλοιπες χώρες και επιχειρήσεις θα πρέπει να σεβαστούν την «εθνική κυβερνοκυριαρχία» της Κίνας. Κοινώς, δεν υπάρχει περίπτωση, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, το Διαδίκτυο να λειτουργήσει ως πλατφόρμα ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων και ενημέρωσης στην Κίνα, όπως συμβαίνει ακόμη και σε ολοκληρωτικά καθεστώτα ανά τον πλανήτη. Η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή, εξάλλου, έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν ότι εάν ο κυβερνοχώρος παραμείνει ανεξέλεγκτος, θα προκύψει κίνδυνος για την «εγχώρια ασφάλεια».

 
Μέχρι τώρα ο νόμος υποχρέωνε τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο να συνεργάζονται με κινεζικές επιχειρήσεις, προκειμένου να λάβουν άδεια λειτουργίας. Ομως... 
η μεγάλη άνοδος των σόσιαλ μίντια, που έφερε νέα «ήθη» στη διαδικτυακή επικοινωνία, τρόμαξε προφανώς τους ιθύνοντες, οι οποίοι προσπαθούν να εδραιώσουν τον έλεγχο στο Ιντερνετ, ανάλογο με αυτόν που ασκούν στα παραδοσιακά ΜΜΕ.


Στο μεταξύ, προ ημερών η κυβέρνηση χαρακτήρισε το Διαδίκτυο «κανάλι για τους τρομοκράτες» που τους επιτρέπει να «διαδώσουν εξτρεμιστικές ιδέες, να πυροδοτήσουν εθνικιστικές διαμάχες και να υποστηρίξουν τάσεις απόσχισης». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει αμοιβή 15.000 δολαρίων σε όποιον δώσει πληροφορίες για δημοσιεύσεις με «τρομοκρατικό περιεχόμενο».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: