"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


IΡΑΝ: Ρωμαίος και Ιουλιέτα με σοκαριστικό τέλος

Ναχάλ Σαχάμπι και Μπενάμ Γκάντζι. Μέχρι πρόσφατα, ένα ερωτευμένο νεαρό ζευγάρι με όνειρα για το μέλλον. Σήμερα, νεκροί. Αυτοκτόνησαν και οι δύο, με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων, θύματα ενός ανελέητου καθεστώτος που κατέστρεψε τις ζωές τους μόνο και μόνο επειδή ο Μπενάμ μοιραζόταν το διαμέρισμά του με έναν ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Ηδη η ιστορία τους απέκτησε τίτλο: ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα του Ιράν.

Το τραγικό τέλος των δύο νεαρών σόκαρε τους Ιρανούς, τα μπλογκ πλημμύρισαν από κραυγές απόγνωσης. «Είναι μια ιστορία δύο νέων ανθρώπων που δεν ασχολούνταν με την πολιτική, αγαπούσαν ο ένας τον άλλον και ήθελαν απλώς να χαρούν τη ζωή τους, αλλά ξαφνικά κατέληξαν στη φυλακή», δήλωσε στους βρετανικούς «Times» κοινός τους φίλος, ο Αμίρ. «Ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί μαζί τους. Ολοι νιώθουν ότι θα μπορούσε να συμβεί και στους ίδιους. Κανείς δεν είναι ασφαλής».

Η Ναχάλ ήταν δασκάλα σε νηπιαγωγείο. Ο Μπενάμ σπούδαζε Εφαρμοσμένες Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Συγκατοικούσε με τον 26χρονο Κουχιάρ Γκουνταρζί, στενό του φίλο ο οποίος είχε συλληφθεί στις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Τεχεράνη έπειτα από την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ το 2009. Πέρασε έναν χρόνο στις φυλακές, έπειτα του απαγορεύτηκε να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, συνέχισε την ακτιβιστική δράση του.

Αυτός ήταν και ο λόγος της δυστυχίας του Μπενάμ. Τη νύχτα της 31ης Ιουλίου ασφαλίτες εισέβαλαν στο διαμέρισμά τους, συνέλαβαν τους δύο νεαρούς και τους μετέφεραν στις διαβόητες φυλακές Εβίν. Λίγο αργότερα, συνέλαβαν επίσης τη Ναχάλ και τη μητέρα του Γκουνταρζί.

Ο Μπενάμ κρατήθηκε για οκτώ ημέρες, κάποιες από αυτές στην απομόνωση. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς του συνέβη αυτό το διάστημα, κάποιοι λένε πως και οι δύο φίλοι βιάστηκαν από δεσμοφύλακες. Το βέβαιο είναι πως όταν αφέθηκε ελεύθερος ο Μπενάμ δεν θύμιζε πια σε τίποτα τον παλιό, χαρούμενο εαυτό του. Υπέφερε από κατάθλιψη, αρνιόταν να δει φίλους ή να μιλήσει μαζί τους. Τη νύχτα της 1ης Σεπτεμβρίου αυτοκτόνησε παίρνοντας υπερβολική δόση φαρμάκων.

Η Ναχάλ κρατήθηκε στη φυλακή για τρεις ημέρες. Σύμφωνα με τον Αμίρ, οι ανακριτές απείλησαν επανειλημμένως να την ατιμάσουν. Η αυτοκτονία του καλού της την τσάκισε. Τα μπλογκ της έγιναν όλο και πιο σκοτεινά: «Εϊ Μπενάμ. Ανάθεμά σε, εγώ τι πρέπει να κάνω χωρίς εσένα;», «Ισως αν καταλάβεις πως κάποιος σ' αγαπά τόσο πολύ, να επιστρέψεις από τον θάνατο». 

Τελικά, την περασμένη Πέμπτη αυτοκτόνησε και αυτή, στο δωμάτιό της, στο σπίτι των γονιών της στην Τεχεράνη. Πήρε και αυτή υπερβολική δόση φαρμάκων. Εδωσε και αυτή τέλος στη ζωή της ημέρα Πέμπτη - ήταν το ρεπό της, η ημέρα που πάντοτε την περνούσαν μαζί. 

«Πάλι Πέμπτη λοιπόν. Ελα, Μπενάμ. Ας χορέψουμε για μία ακόμα φορά μαζί», ήταν οι τελευταίες της λέξεις στο μπλογκ της. Οσο για τον Κουχιάρ Γκουνταρζί, κανείς δεν τον έχει δει ούτε του έχει μιλήσει από τις 31 Ιουλίου.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: