"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Μόνο τα μεγάλα έντιμα κορόϊδα και οι πέτρες δεν πήραν bonus λόγω αποδείξεων. Ανέλεγκτες οι στοίβες των αποδείξεων στις εφορίες !

Του Σπύρου Δημητρέλη

Χωρίς ουσιαστικό έλεγχο έχουν παραμείνει οι αποδείξεις που υπέβαλαν ταχυδρομικά ή αυτοπροσώπως στην εφορία οι φορολογούμενοι και οι οποίες οδήγησαν σε μεγάλες επιστροφές φόρου. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αποδείξεων έχει ξεκινήσει σε ελάχιστες εφορίες λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και του φόρτου εργασίας από άλλες υποθέσεις, όπως η διόρθωση των λαθών στα πολύ-εκκαθαριστικά της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η σύσταση ειδικών επιτροπών για τον δειγματοληπτικό έλεγχο των αποδείξεων έχει πραγματοποιηθεί σε εφορίες που μετρώνται στα δάχτυλα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να έχουν βεβαιωθεί ελάχιστα ποσά επιπλέον φόρου εισοδήματος από έλεγχο αποδείξεων και εντοπισμό «φουσκωμένης» αξίας. Μάλιστα με δεδομένο ότι η κατάσταση στις εφορίες από άποψη προσωπικού όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιωθεί αλλά θα επιδεινωθεί της εφαρμογής του θεσμού της εφεδρείας και σε αυτές τις υπηρεσίες, θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους αν τελικά γίνουν ουσιαστικοί έλεγχοι στις αποδείξεις και βεβαιωθούν πρόσθετοι φόροι.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εγκύκλιο που έστειλε στα τέλη Αυγούστου σε όλες τις εφορίες η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε σε κάθε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία να συσταθεί τριμελής επιτροπή η οποία θα αποτελούνταν από τον Υποδιευθυντή Φορολογίας ως πρόεδρο και ως μέλη τον επόπτη ελέγχου και τον προϊστάμενο του τμήματος φορολογίας εισοδήματος.

Η πιο πάνω επιτροπή θα επέλεγε κατά την κρίση της δείγμα προς έλεγχο των φακέλων με τις αποδείξεις δαπανών που έχουν κατατεθεί, με κριτήριο την αναλογία του ποσού των αποδείξεων σε σχέση με το ποσό του εισοδήματος που έχει δηλωθεί. Δηλαδή θα επιλέγονταν για έλεγχο οι φάκελοι αποδείξεων μεγάλης συνολικής αξίας σε σχέση με το εισόδημα που έχει δηλωθεί.

Το δείγμα είχε προσδιορισθεί ως εξής:

α. Για τις εφορίες που παραλαμβάνουν σε ετήσια βάση μέχρι 10.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα ελέγχονταν 50 φάκελοι αποδείξεων

β. Για τις εφορίες που παραλαμβάνουν σε ετήσια βάση μέχρι 20.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 100 φάκελοι αποδείξεων

γ. Για τις εφορίες που παραλαμβάνουν σε ετήσια βάση μέχρι 30.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 200 φάκελοι αποδείξεων.

δ. Για τις εφορίες που παραλαμβάνουν σε ετήσια βάση πάνω από 30.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 300 φάκελοι αποδείξεων.

Με βάση τα παραπάνω θα ελέγχονταν συνολικά περίπου 30.000 φάκελοι ισάριθμων φορολογικών δηλώσεων. Οι ελεγκτές θα άθροιζαν τις αποδείξεις που έχουν υποβληθεί και θα έλεγχαν αν έχουν υποβληθεί αποδείξεις που δεν αναγνωρίζονται από την εφορία (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, εισιτήρια συγκοινωνιών κλπ).

Να σημειωθεί ότι το μέτρο των αποδείξεων άνοιξε μια τεράστια τρύπα στο δημόσιο ταμείο καθώς οδήγησε σε πρόσθετες επιστροφές φόρου περίπου 900 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα αυτής της γκάφας ήταν από φέτος να καταργηθεί η επιστροφή φόρου λόγω αποδείξεων και να θεσπιστεί η υποχρέωση για κάθε φορολογούμενο να συλλέξει αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 25% του εισοδήματός του.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: