"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΕΡΒΙΑ: Υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση

ΑΠΕ, A.P., Reuters

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει σήμερα την απόδοση στη Σερβία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιβραβεύοντάς την έτσι για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε, αλλά η περαιτέρω προσχώρησή της θα συνδεθεί με το Κόσοβο.

Οπως δήλωσε ανώτατος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούνγκ, «η Σερβία πέτυχε θαυμάσια πρόοδο σε πολλούς τομείς, οπότε αξίζει την υποψηφιότητα». Ωστόσο, δεν θέλησε να αποσαφηνίσει αν η Επιτροπή θα προτείνει και ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Βελιγραδίου με την Ε.Ε. «Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η Σερβία θα λάβει το κίνητρο για να συνεχίσει την πορεία προσέγγισης της Ε.Ε. και η περαιτέρω πρόοδος θα εξαρτηθεί από την ίδια και περισσότερο από τον διάλογο με την Πρίστινα», είπε ο ίδιος. 

Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης εξήρε τη Σερβία, κυρίως για τη σύλληψη των τελευταίων καταζητουμένων για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς, καθώς και τις επιτυχίες στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Η θετική γνωμοδότηση για την υποψηφιότητα διαμορφώθηκε ύστερα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό της Επιτροπής, η οποία παρουσιάζει σήμερα την ετήσια έκθεση προόδου για τις χώρες που επιδιώκουν την ένταξή τους στην Ε.Ε.

«Είναι σημαντικό η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο να εκτονωθεί και ο διάλογος να συνεχιστεί», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα δεν εξαρτώνται από την Ε.Ε. Την οριστική απόφαση για την υποψηφιότητα της Σερβίας και την ενδεχόμενη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 9 Δεκεμβρίου. Στις μέχρι τώρα περιπτώσεις, το Συμβούλιο ακολουθούσε συνήθως τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά η τεταμένη κατάσταση στο Κόσοβο, όπως και η ισχυρή αντίθεση ορισμένων κρατών-μελών της Ε.Ε. στην περαιτέρω διεύρυνση, εισάγει το στοιχείο της αβεβαιότητας στην τελική έκβαση, σύμφωνα με το Τανγιούνγκ.

Αν οι Ευρωπαίοι δώσουν τελικώς καθεστώς ένταξης στη Σερβία, πιθανότατα θα ζητήσουν από το Βελιγράδι να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις στη σχέση του με το Κόσοβο, όπως πρόοδο στον μεταξύ τους διάλογο και συνεργασία.

Χθες, η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γαχγιάγκα, απέρριψε το ενδεχόμενο διχοτόμησης του Κοσόβου ή ειδικού καθεστώτος για το βόρειο τμήμα του ή ανταλλαγή εδαφών, και ως απάντηση στην κριτική που ασκεί η σερβική μειονότητα στην Πρίστινα προέβαλε την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου Αχτισαάρι. Η κ. Γαχγιάγκα κάλεσε τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς να στηρίξει την εφαρμογή και τον σεβασμό των κανόνων που ισχύουν στην Ε.Ε. και τους Σέρβους του Κοσόβου να διαλύσουν τις παράλληλες δομές.

Η αποκατάσταση των σχέσεων της Σερβίας με τους γείτονές της και η διευθέτηση της κληρονομιάς των πολέμων του 1990 είναι επίσης ζητήματα κρίσιμης σημασίας για την ένταξή της στην Ε.Ε. Το Βελιγράδι έχει υποβάλει αίτημα ένταξης από το 2009, που όμως δεν προχωρούσε όσο δεν συνελάμβανε τους καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ.

Η σύλληψη των Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς, τον Μάιο και τον Ιούλιο αντιστοίχως, άνοιξε τον δρόμο του Βελιγραδίου προς την Ε.Ε. Χθες, ο δικηγόρος του Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος βρίσκεται στη Χάγη κατηγορούμενος για γενοκτονία, δήλωσε ότι ο πελάτης του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονία.

Εκπρόσωπος του Δικαστηρίου επιβεβαίωσε ότι ο 69χρονος πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων «βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: