"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΥΛΟ-ΧΑΝΕΙΟ: Τρεις τα μερίσματα…

 

Toυ Πάσχου Μανδραβέλη

Ο κυρίαρχος τύπος εταιρειών στην Ελλάδα είναι ο μικρομαγαζάτορας που χρησιμοποιεί την ίδια τσέπη για το σπίτι και την επιχείρηση.

Αυτή η εκτεταμένη πρακτική δημιουργεί και αντίστοιχες αντιλήψεις, που θέλουν τη φορολογία των κερδών να αθροίζεται με τη φορολογία μερισμάτων, σε μια λογική «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι…».

Είναι σωστοί οι υπολογισμοί που κάνει ο αναγνώστης κ. Νίκος Βαλτής: «Η φορολογία του 5% είναι απλώς η δεύτερη φάση της φορολογίας των κερδών της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πριν επιβληθεί ο φόρος αυτός, τα κέρδη της εταιρείας έχουν ήδη φορολογηθεί με συντελεστή 22% και ο φόρος του 5% επιβάλλεται επί του εναπομείναντος 78% των κερδών. Αρα, αν κάποιος βάλει τα χρήματά του σε μία εταιρεία, τα τυχόν κέρδη (…) συνολικά θα έχουν φορολογηθεί με 25,9%» («Καθημερινή», 4.12.2024).

Ορθόν, αλλά υπάρχουν και άλλες παράμετροι, που τα καλά μαθηματικά δεν δείχνουν.

Τα Νομικά Πρόσωπα, όπως οι επιχειρήσεις, επιβαρύνουν επιπλέον τον κρατικό κορβανά.

Η αστυνομία έχει περισσότερη δουλειά προστατεύοντας γραφεία ή μαγαζιά, τα δικαστήρια έχουν επιπλέον υποθέσεις, που σε μια κοινωνία χωρίς επιχειρήσεις δεν θα υπήρχαν, δημιουργείται πρόσθετη γραφειοκρατία για εταιρικές υποθέσεις κ.ά.

Βεβαίως, μια επιχείρηση δεν βαρύνει το Δημόσιο εξίσου με ένα φυσικό πρόσωπο. Δεν αρρωσταίνει για να χρησιμοποιήσει το ΕΣΥ, δεν πάει σχολείο για να χρειάζονται περισσότεροι καθηγητές κ.λπ. Συνεπώς, η φορολογία των εταιρικών κερδών πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερη, από εκείνη των φυσικών προσώπων.

Πόση;

Οση χρειάζεται για να καλύπτει το επιπλέον βάρος στον προϋπολογισμό, κάτι που μια μελέτη μπορεί να υπολογίσει.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό θεσπίστηκε αυθαιρέτως στο 22%.

Τόσα λείπουν από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Με δεδομένη τη φύση της εγχώριας επιχειρηματικότητας, μάλλον είναι υψηλό. Σίγουρα δεν ενισχύει την ανάπτυξη. Με το ίδιο ποσοστό φορολογούνται και τα αδιανέμητα κέρδη, που εκ των πραγμάτων γίνονται επενδύσεις, και τα διανεμόμενα που γίνονται εισόδημα φυσικών προσώπων.

Συνεπώς, ένα ορθολογικό φορολογικό σύστημα με αναπτυξιακούς στόχους θα φορολογούσε με πολύ χαμηλό συντελεστή τα κέρδη των επιχειρήσεων και για λόγους δικαιοσύνης θα φορολογούσε με τον ίδιο τρόπο τα εισοδήματα φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής.

Κυκλοφορεί και το επιχείρημα ότι ο μερισματούχος θα επανεπενδύσει το πλεόνασμα που δημιουργεί η χαμηλή φορολογία.

Πιθανόν. Αλλά

 

α) δεν ξέρουμε αν θα το κάνει και

β) ποιος είπε ότι ο εργαζόμενος, αν είχε τόσο χαμηλό συντελεστή, δεν θα αγόραζε μετοχές;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: