"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ - ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η φάτνη, ο Πάπας και η κεφίγια

 

 Γράφει ο Σάκης Μουμτζής

Οταν πρωτοείδα τη φωτογραφία πίστεψα πως ήταν κατασκευασμένη,
κάτι σύνηθες στο Διαδίκτυο. Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή ότι ο Πάπας θα φωτογραφιζόταν μπροστά σε μια φάτνη με τον νεογέννητο Χριστό επάνω σε μια παλαιστινιακή μαντίλα.  

Κι όμως, η φωτογραφία ήταν αληθινή, χωρίς καμιά ψηφιακή επεξεργασία. Και από εδώ αρχίζουν τα πολλά ερωτήματα.

Είναι γνωστό ότι η παλαιστινιακή μαντίλα συμβολίζει την
«αντίσταση των Παλαιστινίων στην ισραηλινή κατοχή και τη θέλησή τους να αποκτήσουν πατρίδα». Συγχρόνως όμως είναι συνδεδεμένη και με εκατοντάδες πράξεις τρομοκρατίας σε όλον τον πλανήτη με θύματα αθώους πολίτες, με αμάχους που δεν έφταιξαν σε τίποτα.  

Συνεπώς, ούτως ή άλλως, η κεφίγια δεν είναι μια απλή μαντίλα, έχει έντονο ένα συγκεκριμένο πολιτικό χρώμα.  

Είναι απολύτως θεμιτό ο Πάπας, όπως ο κάθε πολίτης, να έχει τη δική του άποψη για το παλαιστινιακό πρόβλημα. Στις δημοκρατίες τις διαφορές μας προσπαθούμε να τις λύνουμε με διάλογο και αν δεν τα καταφέρνουμε, συνυπάρχουμε και δεν αλληλοεξοντωνόμαστε.

Το ερώτημα είναι άλλο: Τι σχέση μπορεί να έχει η παλαιστινιακή μαντίλα με τη γέννηση του Χριστού; 

Από πού κι ώς πού τοποθετήθηκε μέσα στη φάτνη; 

Και γιατί επιλέχθηκε ένα σύμβολο των Παλαιστινίων και όχι ένα σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης ή του αγώνα των γυναικών για ίσα δικαιώματα στο Ιράν και στο Αφγανιστάν; 

Υποστηρίχθηκε πως έτσι υπογραμμιζόταν το αίτημα για την παγκόσμια ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών, μια σταθερά όλων των θρησκειών.  

Και οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στο όνομα της συγκεκριμένης μαντίλας;  

Και οι πολύνεκρες αεροπειρατείες; Και οι όμηροι;  

Μια ολόκληρη ευημερούσα χώρα, ο Λίβανος, καταστράφηκε από ενόπλους που φορούσαν την κεφίγια.  

Δεν μπορεί να μην τα γνώριζε όλα αυτά ο Πάπας! Δεν μπορεί να μη γνώριζε ότι την ώρα που αυτός βρισκόταν μπροστά στη φάτνη με την κεφίγια, την ίδια ώρα δεκάδες όμηροι –άγνωστος ακόμα ο αριθμός τους– βρίσκονταν φυλακισμένοι, για πάνω από τετρακόσιες μέρες, στα υπόγεια τρομοκρατών που φορούν αυτή τη μαντίλα!

Θα μπορούσα να αναφερθώ στον ιστορικό αντισημιτισμό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, έναν αντισημιτισμό αναμφισβήτητο και πλήρως τεκμηριωμένο. Θα μπορούσα επίσης να αναφερθώ στην ιδιοσυγκρασία του Πάπα Φραγκίσκου ο οποίος έχει την τάση να προσεγγίζει πολύπλοκα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα με μια απλοϊκή σκέψη. Ή στην προσπάθεια της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να λαμβάνει σήμερα «προοδευτικές» θέσεις, ώστε να εξαγνιστεί για τις παλιές της αμαρτίες, που δεν είναι λίγες.

Το μήνυμα της Γέννησης του Χριστού είναι πανανθρώπινο, οικουμενικό. Τουλάχιστον αυτό πρεσβεύουμε όσοι δηλώνουμε Χριστιανοί. Η προσπάθεια να πολιτικοποιηθεί αυτό το γεγονός θολώνει το μήνυμα, διχάζει αντί να ενώνει, όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συγκεκριμένη φωτογραφία. 

Μήπως θα καταντήσουμε ...

 

αντί για «Καλά Χριστούγεννα» να ευχόμαστε «λευτεριά στην Παλαιστίνη;».

 

ΥΓ.: Μετά τον σάλο η κεφίγια αφαιρέθηκε, η αστοχία όμως παρέμεινε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: