"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Οι ανατροπές κυοφορούνται

 

Του Κώστα Στούπα

Υπάρχει μια τεράστια διαστρέβλωση σε σχέση με τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σαν θρίαμβος της αριστεράς ενώ δεν είναι.

Μπορεί να κέρδισαν τα αριστερά κόμματα περισσότερες έδρες αλλά σε επίπεδο ποσοστών και ψήφων η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το κόμμα των εργατικών με λιγότερους ψήφους απ’ ό,τι ελάμβανε όταν έχανε με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, κατάφερε να εξασφαλίσει στο κοινοβούλιο την απόλυτη πλειοψηφία.

Το Η.Β. έχει 650 μονοεδρικές περιφέρειες στις οποίες εκλέγεται όποιος τερματίσει πρώτος έστω και με μια ψήφο διαφορά. Οι Εργατικοί με ελάχιστη αύξηση του ποσοστού τους κατάφεραν να κερδίσουν 411 έδρες. Αυτό συνέβη λόγω της κατάρρευσης των Συντηρητικών, οι οποίοι έχασαν πάνω από 20 μονάδες.

Όπως γράφει ο Economist: "Σε απόλυτους αριθμούς, το κόμμα συγκέντρωσε λιγότερα ψηφοδέλτια από ό,τι επί Τζέρεμι Κόρμπιν το 2019. Το ποσοστό των Εργατικών, με 34%, είναι το χαμηλότερο για ένα κυβερνών κόμμα τουλάχιστον από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Το Reform UK, ένα ευρωσκεπτικιστικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα υπό τον Nigel Farage, είναι το κόμμα που επωφελήθηκε περισσότερο από την κατάρρευση των Συντηρητικών όσον αφορά το μερίδιο ψήφων. Το Reform UK έλαβε το 14% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, ποσοστό υψηλότερο κατά 12%  σε σύγκριση με το Κόμμα Brexit, με το οποίο κατέβηκε ο Farage το 2019.

Στη Γαλλία το νέο Λαϊκό Μέτωπο αριστεριστών, κομμουνιστών, σοσιαλιστών και πρασίνων του οποίου ηγείται ένας γραφικός πρώην τροτσκιστής, ο Μελανσόν αύξησε μεν τις ψήφους του, αλλά η συμμαχία με το κόμμα Μακρόν ήταν αυτή του εξασφάλισε σε επίπεδο εδρών την πρώτη θέση.

Η Γαλλία έχει επίσης μονοεδρικό εκλογικό σύστημα, αλλά εδώ κάποιος για να εκλεγεί δεν αρκεί να είναι πρώτος αλλά να έχει πάνω από το 50%. Οι περισσότεροι βουλευτές λοιπόν εκλέγονται στον δεύτερο γύρο, όπου τα μικρότερα κόμματα μπορεί να αλληλοϋποστηριχθούν και να ξεπεράσουν το κόμμα που ήρθε πρώτο.

Το κόμμα που άθροισε τη μεγαλύτερη θετική διαφορά σε επίπεδο ψήφων είναι το RN της Μαρίν Λεπέν, με υποψήφιο για πρωθυπουργό τον 28χρονο Τζ. Μπαρντελά.

Το κόμμα της Λεπέν συγκέντρωσε πάνω από 10 εκατ. ψήφους  στους δύο γύρους έναντι 3,5 με 4 εκατ. στις εκλογές του 2022. Από 19,7% στον δεύτερο γύρο των εκλογών του ’22, το ’24 έπιασε πάνω από 37%.

Το προφανές είναι πως η "υγειονομική ζώνη" που είχαν σχηματίσει τα υπόλοιπα κόμματα γύρω από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν έχει καταρρεύσει. Το RN φαίνεται πως προσεγγίζει ευκολότερα πλέον ευρύτερα στρώματα, χάρη και στη μετριοπαθή στροφή του.

 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατάρρευση των Συντηρητικών οφείλεται στην αδυναμία τους να συγκρατήσουν εντός το πλήθος των ευρωσκεπτικιστών  και δεξιότερων ψηφοφόρων που συγκρατούσαν μέχρι πρόσφατα χάρη και στη λαϊκίστικη στροφή τους.

Αμφότερα τα εκλογικά αποτελέσματα, παρά τις πρωτιές κομμάτων με αριστερό πρόσημο, καταδεικνύουν πως στην Ευρώπη συνεχίζει να διογκώνεται το ρεύμα του Ευρωσκεπτικισμού και του εθνολαϊκισμού.

Τα αποτελέσματα οφείλονται στις ιδιαιτερότητες των εκλογικών συστημάτων και όχι στην ανατροπή των τάσεων στα εκλογικά σώματα.

Στον βαθμό που οι τάσεις μετακίνησης των ψηφοφόρων προς αντισυστημικά κόμματα με δεξιό πρόσημο παραμένουν σε ισχύ, οι ανατροπές συνεχίζουν να κυοφορούνται.

Τούτο φαίνεται να συμβαίνει γιατί…

 

 οι συμβατικές αστικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν μια ικανοποιητική πολιτική ελέγχου της μετανάστευσης και να εκτονώσουν τις ανησυχίες πλειοψηφιών για την επιθετική εξάπλωση της woke ατζέντας που προβάλει καταπιεστικά έναν κοινωνικό, βιολογικό και ιστορικό μηδενισμό και την ισοπέδωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: