"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


NoυΔο-γαλαζαίικα ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Αντώνης Σαμαράς - Κώστας Καραμανλής: Μια νύχτα στο μουσείο

 


Του ΣΤΑΜΑΤΗ ΖΑΧΑΡΟΥ

Τα απολιθώματα ζωντάνεψαν, οι μνήμες ξύπνησαν και ο φύλακας σάστισε. Η επιλογή του χώρου ήταν άριστη.

Το Πολεμικό Μουσείο έγινε το θέατρο του παραλόγου όπου ένα ετερόκλητο πλήθος αποθέωσε την πρόσφατη ιστορία της δεξιάς παράταξης. Αυτή την ιστορία που άπαντες ξορκίσαμε. Όχι με κομματικά κριτήρια, αλλά με βάση τα αποτελέσματα που στοίχισαν στη χώρα. Το παρελθόν επανήλθε ως φάρσα για να κάνει πόλεμο στην ίδια την παράταξή του. Και όλ’ αυτά σε μια εκδήλωση για ένα βιβλίο με τον βαρύγδουπο τίτλο «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή».

Ακούς τον τίτλο και σε πιάνει σύγκρυο. Περιμένεις τον Michael Caine με τη χαρακτηριστική Cockney προφορά του να βγάλει ένα μικροφίλμ από τη σόλα του παπουτσιού του, σώζοντας τον κόσμο από τα σχέδια των σοβιετικών. Φοβάσαι ότι στο ακροατήριο είναι όλοι πράκτορες από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Αντ’ αυτού, το ακροατήριο αποτελούνταν από γνωστές φυσιογνωμίες.

Ο «ενωτικός» Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ίσως ό,τι πιο κοντινό στον ρόλο ενός διπλού πράκτορα. Ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του «άσπονδου εχθρού της δεξιάς», του ίδιου του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης που δεν δικάστηκε ποτέ για το σκάνδαλο Κοσκωτά καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να άρει την ασυλία του. Αλλά αξιοποιήθηκε κατόπιν από τα «ορφανά του Άκη». Στην αίθουσα και η κυρία Βασιλική Θάνου. Η δικαστής Dredd των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ειδική μνεία φυσικά και στον «ω γέροντα, η ευχή» πρώην βουλευτή Νικ-Νικ, όπως και στον GoldenEye Γιώργο Πατούλη. Από κοντά και η Αφροδίτη Λατινοπούλου, η Μελόνι της φτωχομάνας. Μερικοί πρώην συνεργάτες των δύο πρωθυπουργών δημιουργούσαν μια κερκίδα που θύμιζε ματς παλαιμάχων και φυσικά ελάχιστοι ενεργοί πολιτικοί, οι οποίοι για διάφορους λόγους ο καθένας βρέθηκαν κοντά στους πολιτικούς φίλους τους. Ίσως το μόνο θεμιτό.

Σταρ της βραδιάς ήταν φυσικά οι δύο πρώην πρωθυπουργοί.

Ο Κώστας Καραμανλής ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, καθώς το βιβλίο αναφερόταν σ’ αυτόν και στους φακέλους του. Εδώ που τα λέμε ήταν λογικό οι φάκελοί του να είναι απόρρητοι. Πέρασαν είκοσι χρόνια χωρίς να μιλήσει. Ούτε καν την εποχή που η χώρα βρισκόταν μεταξύ σφύρας και άκμονος. Μιλούσαν αντ’ αυτού οι πρώην συνεργάτες του και, όταν το παράκαναν, άλλοι κύκλοι άφηναν να εννοηθεί ότι δεν τον εκφράζουν. Συνεργάτες που πήγαν σχεδόν σαν γκρουπάκι με τουρίστες να προσφέρουν τη γνώση τους στην «ανίερη» συμμαχία του Τσίπρα με τον Καμμένο.

Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, επέστρεψαν στο σπίτι τους, στη ΝΔ, για να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς από την άλλη, έχοντας χτίσει εκ νέου πολιτικό κεφάλαιο με τη συναινετική στάση του απέναντι στον γιο του άσπονδου εχθρού του, επανήλθε στον γνώριμο ρόλο του ιδεολογικού παιδονόμου. Ο άνθρωπος που για πολλούς διεκδικεί τον τίτλο του «πρωτόπλαστου αντιμνημονιακού» μύρισε αίμα και αποφάσισε ότι είναι καιρός να επιστρέψει ως η φωνή της δεξιάς συνείδησης. Εκμεταλλεύτηκε μερικά παιδαριώδη λάθη της Κυβέρνησης και φυσικά τον αέρα αλαζονείας που μοιραία ακολουθεί όσους κυβερνούν. Επέστρεψε λοιπόν για να δείξει τον δρόμο της δεξιάς ορθοδοξίας.

Τι θέλουν όμως όλοι αυτοί;

Μα το καλό της χώρας φυσικά. Μιας χώρας που τους φέρθηκε μπαμπέσικα και δεν αναγνώρισε την αυθεντία τους. Δεν μπορούν φυσικά να επιστρέψουν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Παρέμειναν -όπως και όλοι οι άλλοι πρώην- στον μόνιμο ρόλο του «μαρμαρωμένου πρωθυπουργού». Αυτού που «πάλι με χρόνια, με καιρούς» θα αναλάβει τα ηνία της χώρας στην κρίσιμη στιγμή.

Ακριβώς λοιπόν επειδή δεν μπορούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο και δεδομένου ότι δεν είναι χαρούμενοι με τον ρόλο του συνταξιούχου, αποφάσισαν ότι…

ΝουΔο-γαλαζαίικα ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Οι «απέξω» και οι «απομέσα»

 


Toυ Μιχάλη Τσιντσίνη

Είναι εύκολο. Οι «απέξω» φθονούν τους «απομέσα».

Οι «απέξω» βρήκαν για πρώτη φορά από το 2016 τον Μητσοτάκη σε υποχώρηση. Βρήκαν το ξέφωτο που έψαχναν για να μπορέσουν να εξαπολύσουν όσα συσσώρευαν για τους «απομέσα». Για να μπορέσουν να παραβλέψουν ότι επιτίθενται σε ένα σύστημα διακυβέρνησης που μόλις τώρα συμπληρώνει ένα χρόνο από την πανηγυρική επαναβεβαίωση της εντολής του. Ολη η υπόλοιπη συζήτηση, περί ιδεολογικής αλλοτρίωσης της παράταξης, δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά ιδεολογικοποίηση του φθόνου. Η διελκυστίνδα για λίγη εξουσία εξαγιάζεται ως αγώνας για την ψυχούλα του κόμματος.

Θα μπορούσε να προσπεράσει έτσι κανείς τον βρασμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. ως αβαθή σύγκρουση παραγοντισμών και τραυματισμένων εγωισμών μέσα στα κλειστά δώματα της εξουσίας.

Ομως, υπάρχει μια έκδηλη συμμετρία της αντιπαράθεσης «κορυφής» με τη γραμμή των κοινωνικών εντάσεων που δεν προσπερνιέται τόσο απλά.

Παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα, η ένταση προκύπτει από όσους αισθάνονται «απέξω» έναντι μιας ελίτ που τους αντιμετωπίζει με την αυταρέσκεια της ηθικής, ει μη και αισθητικής, υπεροχής της.

Αυτή την πολιτισμική δυσφορία απηχούν και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Ν.Δ.: Οι τεχνοκράτες με τις ψυχρές ταμπλέτες περιφρονούν από το ύψος της αυθεντίας τους τα εικονίσματα των κοινοτήτων. Τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, προτάσσοντας την προοδευτικότητά τους έναντι της «καθυστερημένης» πλειοψηφίας.

Το δίπολο αυτό μπορεί να είναι χονδροειδώς κατασκευασμένο. Αλλά δεν είναι ανύπαρκτο. Οι βουλευτές – ιμάντες της δυσφορίας μπορεί να τη μεταφέρουν χωρίς να τη συμμερίζονται. Μπορεί να ξεχνούσαν τις «αγωνίες» με ένα υφυπουργιλίκι. Αλλά δεν τις έχουν επινοήσει.

Τι έχει να αποκομίσει η κυβέρνηση από την εξέγερση του «By the glass» – από την υποβολιμαία δαιμονοποίηση εκείνης της επινίκιας συνάθροισης το βράδυ που ψηφίστηκε η ισότητα στον γάμο;

Πρέπει να μείνει στα ιδιοτελή κίνητρα των τοκιστών της δυσαρέσκειας; Ή να κοιτάξει το θυμικό κεφάλαιο που τοκίζουν;

Πρέπει να καταφύγει στην αλάνθαστη ταμπλέτα της για να δει τα data των δημοσκοπήσεων; Ή πρέπει να ακούσει πίσω από τον αντίλαλο της «γαλάζιας» Ολομέλειας;

Σε ένα τοπίο όπου η κυβέρνηση δεν έχει αντιπολίτευση, τον ρόλο σφετερίστηκαν οι ίδιοι βουλευτές της.

Αν υπήρχε κανονική αντιπολίτευση, τα ίδια θα έλεγε. Ή μάλλον: Αν υπάρξει κανονική αντιπολίτευση, τα ίδια θα λέει.

Δεν θα κομίζει τάχα «εναλλακτικές πολιτικές» και «κοστολογημένα προγράμματα» – προσπαθώντας να πλήξει τα excel με excel.

Δεν θα παίζει την κυβέρνηση στο δικό της γήπεδο.

Θα υποδαυλίζει τις ίδιες προκαταλήψεις, που επιστράτευσαν και οι «ορεινοί» της Ν.Δ.

Θα τζογάρει στα ίδια αντισυστημικά στερεότυπα.

Θα δείχνει…

ΝουΔο-γαλαζαίικα ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Προνουντσιαμέντο του Μουσείου;

 


Toυ Δημήτρη Καμπουράκη

Στον Σύριζα και στο ΠΑΣΟΚ, οι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης αμφισβητούνται ευθέως. Υπό το βάρος του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος και των πενιχρών (έως ανύπαρκτων) προοπτικών εξουσίας, συνασπίζονται και στα δύο κόμματα δυνάμεις που έχουν στόχο την αποκαθήλωση και αντικατάσταση των δύο αρχηγών με άλλα πρόσωπα. Κατά μία έννοια, και οι δύο νυν αρχηγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με κομματικά πραξικοπήματα.

Ο μεν Κασσελάκης διότι είναι μόλις έξι μηνών αρχηγός, ο δε Ανδρουλάκης διότι οι καταστατικές διαδικασίες (επαν)εκλογής προέδρου ήταν προσδιορισμένες για τα μέσα του 2025 και όχι για το φθινόπωρο του 2024.

Αμφότερα τα κόμματα της κεντροαριστεράς βρίσκονται σε πραγματική εξεγερτική αναταραχή, συγκλονίζονται από εμφύλιες εκρήξεις που θα τελειώσουν μόνο με έναν τρόπο. Είτε με την πλήρη επικράτηση των Κασσελάκη και Ανδρουλάκη (με αποκεφαλισμό των αντιπάλων τους), είτε με την πλήρη εκπαραθύρωση τους.

Και στην κεντροδεξιά υπάρχει αναταραχή. Κι εκεί λόγω αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος. Η διαφορά με την κεντροαριστερά είναι ότι δεν είναι ακόμα σαφές αν πρόκειται για πραγματική και επικίνδυνη εξέγερση ή αν έχουμε να κάνουμε με μια τρικυμία εν ποτηρίω, που οι μεγεθυντικοί φακοί της δημοσιότητας μετατρέπουν τεχνηέντως σε επανάσταση κατά του αρχηγού. Μένει να αποδειχθεί.

Το σίγουρο είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζει πραξικόπημα. Κανένας δε σχεδιάζει να τον διώξει, κανένας δεν επιβουλεύεται τη θέση του, κανένας δεν κινεί διαδικασίες εκδίωξης και αντικατάστασης του, κανένας δεν τολμά να πει ότι επιθυμεί να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Ότι στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ υπάρχει αναταραχή είναι δεδομένο. Ότι η αναταραχή αυτή δεν είναι 100% αυθόρμητη αλλά σε σημαντικό βαθμό οργανωμένη από πολιτικά και όχι μόνο κέντρα, είναι επίσης δεδομένο.

Αλλά αν δε θέλουν να τον ρίξουν, τότε τι θέλουν;

Με ποιον στόχο κινούνται;

Απλώς για να δημοσιοποιήσουν την απογοήτευση ή την οργή της «δεξιάς ψυχής» της ΝΔ που νιώθει αφοπλισμένη και παραγκωνισμένη μέσα στο ίδιο της το κόμμα;

Οι συγχρονισμένες φωνές των 37 μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το οργανωμένο «προσκλητήριο» του Πολεμικού Μουσείου με την παρουσία (και την πολιτική ομιλία) δύο πρώην πρωθυπουργών, αποτελούν απλή υπενθύμιση ότι «είμαστε κι εμείς οι δεξιοί εδώ»;

Προφανώς όχι.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζει πραξικόπημα, αλλά προνουντσιαμέντο.

Ξεχασμένος όρος του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα το pronunciamiento, εφαρμοσμένο στην Ισπανία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, προέρχεται από το λατινικό pronuntio που σημαίνει «αναγγέλλω» ή «κηρύσσω».

Στο προνουντσιαμέντο, οι στρατιωτικοί δεν έπαιρναν τα όπλα για να ρίξουν μια νόμιμη κυβέρνηση και να κυβερνήσουν οι ίδιοι, δεν έκαναν δηλαδή το γνωστό «πραξικόπημα» που ζήσαμε και εμείς στην Ελλάδα.

Αντί γι αυτό, συγκεντρώνονταν κάπου και εξέδιδαν ένα τελεσίγραφο υπαγόρευσης όρων προς την κυβέρνηση, υπό την απειλή χρήσης των όπλων αν οι όροι αυτοί δε γίνονταν δεκτοί και άμεσα εκτελεστοί. Φυσικά, άπαξ και το προνουντσιαμέντο επιβαλλόταν, οι πολιτικές κυβερνήσεις μετατρέπονταν σε μαριονέτες των στασιαστών, οι οποίοι παράλληλα δεν είχαν καν την τυπική ευθύνη διακυβέρνησης. Συνήθως οι επιβαλλόμενοι όροι αφορούσαν μικρό κύκλο θεμάτων (εθνικά, στρατιωτικά), πλην σιγά-σιγά ο στρατιωτικός έλεγχος και η επιβολή έπαιρναν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Κλασσικό ελληνικό προνουντσιαμέντο εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το 1909, με το Κίνημα στο Γουδί. Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος επικράτησε πλήρως με αρχηγείο το στρατόπεδο στο Γουδί, όμως ο Νικόλαος Ζορμπάς ούτε το πολίτευμα κατέλυσε, ούτε αρχηγός κράτους έγινε. Η πολιτική κυβέρνηση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη αποδέχτηκε πλήρως την κυριαρχία των στρατιωτικών και μεταβλήθηκε σε εκτελεστικό τους όργανο. Πολύ σύντομα, λοχαγοί και συνταγματάρχες μαζεύονταν σε σπίτια, έτρωγαν, έπιναν και τσακώνονταν για όλα τα θέματα του κράτους, με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να υπογράφουν αβλεπί το άλλο πρωί όσα -συχνά αλλοπρόσαλλα- αποφάσιζαν.

Μήπως, λοιπόν, βρισκόμαστε μπροστά σε μια παρόμοια περίπτωση, πολιτικού (και όχι στρατιωτικού ασφαλώς) προνουντσιαμέντο της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ απέναντι στον Μητσοτάκη;

Προφανώς, δεν πάνε να τον ρίξουν, αλλά μήπως εμφανώς προσπαθούν να τον μετατρέψουν σε όμηρο τους;

Να του επιβάλλουν όρους, πολιτικές, αντιμεταρρυθμιστικές αποφάσεις και πισωγυρίσματα από τη γραμμή που αυτός έθεσε στο εκλογικό σώμα τοπ 2023 και μ’ αυτήν πήρε την εξουσία;

Προνουντσιαμέντο του Μουσείου, λοιπόν;

Αδιαπραγμάτευτοι όροι για δεξιά κυβερνητική στροφή, υπό τον φόβο (όχι ξιφολόγχης και περιστρόφου) αλλά διαρκούς ανταρτοπολέμου, μόνιμης εσωτερικής αναταραχής, ανηλεούς κριτικής για τα πάντα, άρνησης ψήφισης νόμων ή και αποχωρήσεων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα;

Τελεσίγραφο συνδιοίκησης του Μητσοτάκη με την ομάδα του Πολεμικού Μουσείου;

Εκ των προτέρων επιβολή ονόματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σε μια λογική δυαρχίας στο θεσμικό εποικοδόμημα;

Αφού η ΝΔ κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό και εφόσον ο πρωθυπουργός είναι κεντροδεξιός, ο Πρόεδρος επιβάλλεται να είναι original δεξιός;

 

Μένει βέβαια να δούμε όχι μόνο τι θα ειπωθεί στη σύναξη του Πολεμικού Μουσείου, αλλά και πως θα εκληφθεί και θα ερμηνευτεί όλο το σώου. Αν όσα θα ειπωθούν (ή δεν ειπωθούν ευθέως, εν μέσω εύγλωττων σιωπών ή υπαινιγμών) πάρουν τον χαρακτήρα αντικειμενικού περιορισμού της δύναμης Μητσοτάκη, τότε…

NoυΔο-γαλαζαίων κρυφοΣΥΡΙΖΑίων ΤΑΧΑ-ΔΕΞΙΩΝ εθνικών κηφηνο-σουργελο-ψωναρο-ξεφτιλαράδων κωμωδία

 







 








 



NoυΔο-γαλαζαίων λαθρομαχμουτο-αριστερο-ανωμαλολάγνων εθνικών ξεφτιλαράδων κωμωδία

 




 

 



 
 
 
 



 




 
 
 
 
 
 
 

Σαν σήμερα (3/7/ΧΧΧΧ)

1882: Η κυβέρνηση Τρικούπη πετυχαίνει την ψήφιση νόμου για την αποξήρανση της Κωπαΐδας. Χρειάστηκαν 50 χρόνια ώσπου το 1931 να ολοκληρωθεί.

1884: Εγκαινιάζεται ατύπως στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης Dow Jones. Πήρε το όνομά του από δύο δημοσιογράφους που τον δημιούργησαν, τον Τσαρλς Ντόου και τον Έντουαρντ Τζόουνς.

1988: Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Βενσέν» εκτοξεύει πύραυλο εναντίον ιρανικού επιβατικού αεροσκάφους, το οποίο εξέλαβε ως στρατιωτικό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 290 επιβαίνοντες.

1883: Γεννιέται ο τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα

1909: Γεννιέται ο μεγιστανας Σταύρος Νιάρχος

1962: Γεννιέται ο Τομ Κρουζ, (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τόμας Μάπαδερς

1935: Πεθαίνει ο γάλλος αυτοκινητοβιομήχανος Αντρέ Γκιστάβ Σιτροέν

1969: Πνίγεται στην πισίνα του ο Μπράιαν Τζόουνς, βρετανός μουσικός, κιθαρίστας τον Rolling Stones

1971: Πεθαίνει ο Τζιμ Μόρισον, αμερικανός ρόκερ και ηγέτης των «Doors».

 



2020 Πέθανε σε ηλικία 89 ετών η ηθοποιός Αφροδίτη Γρηγοριάδου.

 

 

 


2022 Σε ηλικία 83 ετών άφησε την τελευταία πνοή της η αγαπημένη ηθοποιός Ντίνα Κώνστα, που αγαπήθηκε από το κοινό για τις ερμηνείες της αλλά ιδιαίτερα για τον ρόλο της Ντένης Μαρκορά στη σειρά «Δύο ξένοι».