"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔο-γαλαζαίικο ΡΑΓΙΑΔΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Αθηναϊκές ψευδαισθήσεις

 

Tου Παντελή Σαββίδη
 

Η κοινή γνώμη έχει την απορία γιατί η Τουρκία να επιδιώκει ήρεμα νερά με την Ελλάδα και, ενδεχομένως, λύση μέσω Χάγης.
 

Η απάντηση είναι ότι η Τουρκία για διάφορους λόγους, απο οικονομικούς μέχρι στρατιωτικούς και γεωπολιτικούς θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Δύση, κυρίως τις ΗΠΑ.  

Οι οικονομικοί λόγοι έχουν να κάνουν με την κατάστση της οικονομίας της. 

Οι στρατιωτικοί με την ανάγκη εκσυγχρονισμού των F-16 που διαθέτει και αγοράς καινούριων. 

Οι γεωπολιτικοί για να επανέλθει σε μια νέα ισορροπία μεταξύ Δύσης και Ανατολής διότι ο τρόπος που έχει συμπεριφερθεί ως σήμερα έχει ανατρέψει αυτήν την ισορροπία προς Ανατολάς.
 

Στην Αθήνα, αν δεν το κάνουν για να κερδίσουν χρόνο, υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαν να βρούν κάποια λύση με την Τουρκία. 

Μπορούν, αν υποχωρήσουν απο την θέση που η Ελλάδα είχε μέχρι σήμερα. Ό,τι, δηλαδή, η διαφορά με την Τουρκία είναι μία, το ζήτημα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και είναι νομική. Και στο σκοπιανό η λύση Κοτζιά θα μπορούσε να επιτευχθεί απο την δεκαετία του 90 αν οι τότε κυβερνήσεις δέχονταν μακεδονική εθνότητα, μακεδονική γλώσσα.

 
Απο τις δηλώσεις Γεραπετρίτη φαίνεται υποχώρηση απο αυτήν την θέση (της μιας διαφοράς, νομικού χαρακτήρα) διότι η έναρξη πολιτικού διαλόγου αυτό σημαίνει. Στο τραπέζι όλα όσα θέτει η Τουρκία.
 

Για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία του τι επιδιώκει η Τουρκία δείτε τις θέσεις της απο κείμενο στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ:
 

“Μια πιθανή διευθέτηση των ζητημάτων του Αιγαίου θα είναι λειτουργική και διαρκής μόνο εάν οικοδομηθεί πάνω σε έναν κοινό παρονομαστή, δηλαδή τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των νόμιμων συμφερόντων και των δύο χωρών.
 

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο Αιγαίο μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, εκτός από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η οποία θα πρέπει να επιλυθεί μόνο μέσω προσφυγής στο ICJ. Αυτή η θέση της Ελλάδας, δηλαδή «ένα πρόβλημα-μία λύση», δεν αντικατοπτρίζει καθόλου την πραγματικότητα.
 

Επομένως, η αναγνώριση μόνο ενός προβλήματος και η παραμέληση των άλλων, καθώς και η υποστήριξη μόνο ενός μέσου για μια λύση με επιλεκτικό τρόπο δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή για την ειρηνική διευθέτηση όλων αυτών των ζητημάτων. Η επιλογή μιας τέτοιας πορείας δράσης θα άφηνε αναμφίβολα ανεπίλυτα τα άλλα εκκρεμή ζητήματα.
 

Με αυτή την κατανόηση, η Τουρκία πιστεύει ότι όλα τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους και είναι έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου με ειρηνικά μέσα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
 

Η Τουρκία δεν αποκλείει εξαρχής οποιαδήποτε μέθοδο ειρηνικής διευθέτησης που περιέχεται στο άρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο ή σε άλλες λύσεις τρίτων που βασίζονται στην αμοιβαία συναίνεση και των δύο χωρών.
 

Για τον σκοπό αυτό, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες και εποικοδομητικές ιδέες…»



Δεν υπάρχουν σχόλια: