Οι Γερμανοί σου λένε πως όταν περιμένεις πολλή βροχή θα πρέπει να έχεις να φροντίσει να προμηθευτείς τουλάχιστον τροφή και νερό για 10 μέρες. Εσύ, ο πολίτης, με προσωπική ευθύνη.
Εμείς ξέραμε για την πλημμύρα τρεις μέρες πριν διότι είχε ενημερώσει η ΕΜΥ για πρωτοφανές ύψος βροχής και ξέραμε τι συνέβη όταν ξαναπλημμύρισαν οι ίδιες περιοχές στον "Ιανό".
Μπείτε στο site του Υπουργείου Παρατήρησης Καταστροφών, το κατ΄ ευφημισμόν "Πολιτικής Προστασίας" στις οδηγίες για τις πλημμύρες (εδώ) : Δεν θα βρείτε ούτε μια αράδα για προσωπικές προμήθειες.
Δεν το σκέφτηκε κανένας;
Δεν διάβασε κανένας οδηγίες άλλων χωρών;
Εγώ πιστεύω ότι δεν έγραψαν τίποτε λόγω "κρατικιστικού συμπλέγματος". Ότι, δηλαδή, αν πεις στον πολίτη να φροντίσει ο ίδιος, είναι σαν να αποδέχεσαι εκ των προτέρων πως το Υπουργείο δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσει.
Μα, προφανώς, σε τέτοιου μεγέθους καταστροφές δεν θα είναι! Βλέπω στα ρεπορτάζ των καναλιών, όλοι οι πληγέντες πολίτες να παραπονιούνται πως δεν έχει "εμφανιστεί" κανένας αρμόδιος.
Κατανοητό, στην κατάσταση που βρίσκονται, αλλά πόσοι "αρμόδιοι" υπάρχουν για να εμφανιστούν με προμήθειες σε κάθε σπίτι που επλήγη;
Και πώς να φτάσουν μέχρι εκεί, όταν έχουν ξηλωθεί δρόμοι και γέφυρες;
Ακούω επίσης διάφορους γελοίους, αντιπολίτευσης και κυβέρνησης, να μιλούν για αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν, οι μεν, και για αντιπλημμυρικά που θα γίνουν, οι δε. Μα, έπεσε μια θάλασσα πάνω στη Θεσσαλία! Τι θα φτιάξετε; Θόλο από πάνω της;
Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: όταν δύο πλημμύρες (Ιανός & Daniel) από αυτές που σύμφωνα με τα μοντέλα γίνονται μία φορά κάθε 1000 χρόνια, έχουν συμβεί μέσα σε τρία χρόνια, ή δεν πρέπει να φτιάξετε τίποτε απολύτως διότι η επόμενη πλημμύρα θα συμβεί το 4000 μ.Χ. ή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το κλίμα αλλάζει - ανθρωπογενώς ή μη, είναι μια άλλη ιστορία - και να προσαρμοστούμε σ΄ αυτό.
Άρα, ή ο Βλοχός, για παράδειγμα, θα μετεγκατασταθεί, όπως γίνεται όταν φτιάχνονται υδροηλεκτρικά φράγματα, ή τα σπίτια του θα αποκτήσουν το απαραίτητο ύψος και τα υπόγεια - ισόγεια θα είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να μπορούν να εκκενώνονται εύκολα και γρήγορα.
Άλλη λύση, λυπάμαι, δεν υπάρχει.
Το πόσο κοστίζουν αυτές οι λύσεις και ποιος πρέπει να τις πληρώνει, κι αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, την οποία, στην Ελλάδα, δεν έχουμε την ωριμότητα να την κάνουμε.
Ιδού τώρα η Γερμανική προσέγγιση...
Hercules Mardiris
Τα οργανωμένα κράτη βασίζονται σε οργανωμένους πολίτες.
Εδώ οι Γερμανικές οδηγίες για έκτακτες περιπτώσεις, γιατί καλό είναι να μαθαίνουμε από τα παθήματα άλλων, εκτός και αν έχουμε την απαίτηση/ψευδαίσθηση ότι μια ΕΜΑΚ θα είναι δίπλα μας…
Γνώση και προμήθειες για 10 μέρες.
Τέτοιο φάκελο με checklist έλαβα όταν...
νοίκιασα πρώτη φορά σπίτι στη Γερμανία, με πρωτοβουλία της ασφαλιστικής εταιρίας, ο οποίος κάλυπτε όλες τις πιθανές καταστροφές, από διακοπή ρεύματος, μέχρι φωτιές και πλημμύρες (σεισμούς δεν είχε).
Are you prepared?
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου