"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Οι ασύμμετρες απειλές από τους ισλαμοκατσαπλιάδες της χώρας του buzkashi!

 

 

 Toυ ΠΕΤΡΟΥ ΛΑΖΟΥ

Σε μερίδα της ελληνικής κοινής γνώμης επικρατεί η εντύπωση πως όσα διαδραματίζονται στο Αφγανιστάν δεν αφορούν και δεν αγγίζουν την Ελλάδα
. Ή, έστω, την αφορούν σε έναν ελάχιστό, μηδαμινό σχεδόν, βαθμό.

Πρόκειται περί μεγάλης πλάνης.  

Οι εξελίξεις στην αρχαία Βακτριανή (ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν, ταυτίζεται με την περιοχή που αρχαίοι Έλληνες και Πέρσες αποκαλούσαν Βακτρία ή Βακτριανή και θεωρείται πατρίδα του Ζωροαστρισμού) αφορούν την Ελλάδα απόλυτα και άμεσα. Θα επηρεάσουν σημαντικότατα τόσο το βραχυπρόθεσμο, όσο και το μεσοπρόθεσμο μέλλον της χώρας.

Και αυτό δεν θα συμβεί μόνο μέσω του μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας.

Πολύ σημαντικότερες αναμένονται οι συνέπειες που θα προκληθούν από τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις που διατηρεί η γείτων, τόσο με τους Ταλιμπάν, όσο και με άλλες φατρίες και φράξιες στην πολύπαθη χώρα. Η μεταμόρφωση πολλών από τους φιλικά προσκείμενους στην Άγκυρα Αφγανούς, σε (πραγματικούς ή μη) "κοινωνούς της εξουσίας" στην Καμπούλ, θα της προσδώσει το status του προνομιακού συνομιλητή με το σύνολο της χώρας. Γεγονός το οποίο, με τη σειρά του, θα επιτρέψει στην Τουρκία να παίξει τον ρόλο της τοπικής υπερδύναμης, έναν ρόλο που εναγωνίως προσπαθεί να κερδίσει σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, εδώ και μια δεκαετία.

Έχοντας αυτό το ατού, ταυτόχρονα με τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών εκατομμυρίων Σύριων και Αφγανών προσφύγων, δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης ή ιδιοφυΐα των διεθνών σχέσεων για να αντιληφθεί το μέγεθος της αναβάθμισης και ενίσχυσης της Τουρκικής θέσης, σαν συνομιλητής της Δύσης.

Δυστυχώς, τα προβλήματα που προκαλούν οι ανακατατάξεις στο Αφγανιστάν, δεν θα σταματήσουν στην ενίσχυση του διεθνούς status της Τουρκίας.  

Αποτελεί βεβαιότητα ότι, τα επόμενα λίγα χρόνια, η ειρήνη θα απουσιάζει παντελώς από την χώρα του buzkashi (εθνικό σπορ που μοιάζει καταπληκτικά με το έφιππο πόλο, μόνο που αντί για μπάλα χρησιμοποιούν ένα… αποκεφαλισμένο μοσχάρι ή κατσίκι – όχι, δεν σας κοροϊδεύω). Πραγματικότητα που μεταφράζεται στη δημιουργία εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, στρατοπέδων "εκπαίδευσης μαχητών".

Πιθανότατα σε ολόκληρη την επικράτειά της αλλά, κατά το παράδειγμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν όταν δημιούργησε την Αλ Κάιντα, κυρίως στους δυσπρόσιτους και απροσπέλαστους από τακτικό στρατό, ορεινούς όγκους του κεντρικού, βόρειου και βορειοανατολικού Αφγανιστάν. Στρατόπεδα στα οποία, όπως μας έχει διδάξει το παρελθόν, εκτός από ντόπιους μαχητές, εκπαιδεύονται και οι μελλοντικοί διεθνείς τρομοκράτες. Στρατόπεδα των οποίων η συντήρηση και η δημιουργία θα απαιτήσει μεγάλα χρηματικά ποσά. Ποσά τα οποία μόνο η Τουρκία, η Ρωσία και η Κίνα μπορούν να διαθέσουν για την συγκεκριμένη χώρα, στην παρούσα φάση. Δεν ξέρω αν γίνομαι απόλυτα κατανοητός για τη χρήση που θα μπορούσαν να έχουν αυτά τα στρατόπεδα στην υλοποίηση στρατηγικών στόχων κάποιων χωρών…

Υπάρχουν κι άλλες δυσμενείς για την Ελλάδα συνέπειες από την αναδιάταξη δυνάμεων στην περιοχή του Hindu Kush (ο κύριος ορεινός όγκος που εκτείνεται από το κεντρικό Αφγανιστάν, στο Βόρειο Πακιστάν και φθάνει ως το Τατζικιστάν) και της ευρύτερης Κεντρικής Ασίας. Η περιγραφή και ανάλυση τους όμως, ξεφεύγει σημαντικά από την στόχευση ενός άρθρου κάποιων εκατοντάδων λέξεων.

Εκείνο που προέχει άμεσα, είναι να γίνει πλήρως κατανοητό ότι...

 

 οι εξελίξεις που όλοι παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες στο Αφγανιστάν, δημιουργούν σοβαρές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων, σημαντικών ασύμμετρων απειλών για την Δύση γενικά και την Ελλάδα ειδικά. Ασύμμετρων απειλών οι οποίες δεν είναι εφικτό να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν με συμβατικούς όρους και τρόπους.

Οι πληροφορίες της στήλης θέλουν τους φύλακες "να έχουν γνώσιν" και να κινούνται αναλόγως. Ας ευχηθούμε λοιπόν, οι πληροφορίες αυτές να ισχύουν και να υλοποιηθούν οι δέουσες στρατηγικές. Διότι διαφορετικά, η χώρα θα βρεθεί σύντομα μπροστά σε ιδιαίτερα δυσάρεστες εκπλήξεις. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: