"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: "Zησε Μάη να φας τριφύλλι " η απάντηση Δήμα για το πότε το ξέφραγο αμπέλι θα κηρύξει ΑΟΖ


Στον «κατάλληλο χρόνο» θα ασκήσει η Ελλάδα το κυριαρχικό της δικαίωμα για κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας σε γραπτή απάντησή του στη Βουλή, σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Στρατάκη, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει εάν πρόκειται να ανακηρυχθεί ΑΟΖ νότια της Κρήτης.  

Ο κ. Δήμας αναφέρει ότι οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν για την κήρυξη ΑΟΖ είναι οι γενικότερες συνθήκες, καθώς και οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τις όμορες χώρες, «με γνώμονα το εθνικό συμφέρον στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής μας». 

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και τη Λιβύη για καθορισμό ΑΟΖ, ενώ έχει υπογράψει σχετική συμφωνία με την Αλβανία, την οποία προσέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της γειτονικής χώρας.

Στην ερώτηση του κ. Στρατάκη απάντησε και ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στον νόμο 4001/2011 για την έρευνα υδρογονανθράκων. Οπως επισήμανε, στην παράγραφο 1 του εν λόγω νόμου, αναφέρεται ότι «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ (αφ’ ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης». Χαρακτήρισε, δε, τη συγκεκριμένη διάταξη «σημαντικό βήμα στην κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων». 

Ο κ. Μανιάτης στην απάντησή του αναφέρεται, επίσης, στην προκήρυξη από το ΥΠΕΚΑ διεθνούς δημόσιας πρόσκλησης για σεισμικές έρευνες απόκτησης δεδομένων εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στο παράρτημα Α «απεικονίζεται ενδεικτικός χάρτης της προς έρευνα περιοχής, περιλαμβάνοντας τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως αυτά προσδιορίζονται με βάση την εθνική διαπραγματευτική θέση και τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: