"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: «Εχω επείγον περιστατικό για το άλλο Σάββατο»...

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Οκτώ στις δέκα εισαγωγές ασθενών για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία γίνονται –κάθε άλλο παρά «τυχαία»... – κατά τη διάρκεια της εφημερίας, όταν το μεγαλύτερο αντίστοιχο ποσοστό που καταγράφεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 37%. Η πλειονότητα των εισαγωγών αυτών στην Ελλάδα γίνεται το πρώτο δίωρο της εφημερίας και τότε καλύπτονται οι κενές κλίνες. Οποιος ασθενής απευθυνθεί μετά –και είναι κατά κύριο λόγο πραγματικά επείγον περιστατικό– είτε νοσηλεύεται σε ράντζο είτε μεταφέρεται σε κλινική διαφορετική της ειδικότητας που απαιτείται για την αντιμετώπισή του.

Η εικόνα αυτή που περιγράφει  ο διοικητής της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής κ. Αρης Μουσιώνης καταδεικνύει σε όλο το μεγαλείο την έλλειψη οργάνωσης του ΕΣΥ στη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, η οποία επιτρέπει «κακές πελατειακές πρακτικές»: ασθενείς που έχουν προσυνεννοηθεί με το «σύστημα» για να εισέλθουν ως επείγον περιστατικό κατά την εφημερία. «Εχω ένα επείγον για το ερχόμενο Σάββατο, είναι φράση που έχω ακούσει από γιατρό νοσοκομείου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μουσιώνης. Tα επείγοντα των νοσοκομείων είναι το σημείο όπου το σύστημα αλλά και οι πολίτες φτάνουν καθημερινά στα όριά τους. «Υπάρχουν νοσοκομεία όπου τη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών την κάνουν... σεκιουριτάδες. Συνήθως η διαχείριση γίνεται από νοσηλεύτρια ή ειδικευόμενο γιατρό», σημειώνει ο ίδιος.

H βελτίωση αυτής της νοσηρής κατάστασης σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη είναι μεταξύ των «παρεμβάσεων» που θα επιχειρήσει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος πρόσφατα ανέφερε ότι η υλοποίηση των αλλαγών θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, με σκοπό «το ΕΣΥ να λειτουργήσει ως μία μονάδα, όχι για την εξυπηρέτηση της προσωπικής πελατείας μερίδας του ιατρικού κόσμου, αλλά του πολίτη που έρχεται στα επείγοντα».

Το σχετικό σχέδιο-εισήγηση που έχει αναλάβει να εκπονήσει η 1η ΥΠΕ Αττικής στηρίζεται κυρίως στην καλή «διαλογή» - αξιολόγηση των περιστατικών στα επείγοντα από ομάδα έμπειρων γιατρών. Οι ασθενείς θα αξιολογούνται από ομάδα 2-3 ειδικών γιατρών του παθολογικού και του χειρουργικού τμήματος, ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης της υγείας τους, σε τρεις διαφορετικούς «βαθμούς επικινδυνότητας»: κόκκινο, κίτρινο και πράσινο. Σε όποιο νοσοκομείο χρειαστεί, θα υπάρξουν αλλαγές χωροταξικές στα εξεταστήρια των επειγόντων, για την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ασθενών. Η εφημερία θα είναι υπό την άμεση ευθύνη του διοικητή του νοσοκομείου και όπου δεν τηρούνται οι κανόνες, θα παύεται την ίδια ημέρα και παράλληλα θα τίθεται σε αργία ο συντονιστής γιατρός της εφημερίας. Επίσης, προτείνεται να συμμετέχουν και οι διευθυντές γιατροί στην εφημερία, πιθανότατα με μειωμένο ωράριο.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι συγχωνεύσεις κλινικών, για τις οποίες αναμένονται προτάσεις από τις νέες διοικήσεις των νοσοκομείων. Οπως σημειώνει  ο κ. Μουσιώνης, «εάν τρεις παθολογικές συνενωθούν σε ένα τμήμα, τότε όταν αυτό το νοσοκομείο εφημερεύσει, ό, τι καλύτερο διαθέτει σε ανθρώπινο δυναμικό θα τίθεται στην υπηρεσία του πολίτη. Σκεφτείτε ότι στο νοσοκομείο “Ελενα” υπάρχουν έξι μαιευτικές κλινικές, η κάθε μία με διαφορετική σύνθεση. Είναι άδικο για μια γυναίκα να χρειαστεί να απευθυνθεί στο νοσοκομείο όταν εφημερεύει η κλινική με το λιγότερο προσωπικό. Και φυσικά, στα συγχωνευμένα τμήματα οι αποφάσεις για τον τρόπο και τη “σειρά” αντιμετώπισης των ασθενών δεν θα λαμβάνονται πλέον από έναν».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
"...θα παύεται την ίδια ημέρα.." Άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε...
...

Δεν υπάρχουν σχόλια: