ΥΓΕΙΑ: Για τη μυωπία φταίει γενετική μετάλλαξη
Ισως στο μέλλον τα γυαλιά μυωπίας να αποτελούν συλλεκτικά αντικείμενα και να εκτίθενται σε βιτρίνες, όπως συμβαίνει σήμερα με άλλα χρηστικά αντικείμενα του παρελθόντος. Αυτό τουλάχιστον οραματίζονται οι Ισραηλινοί ερευνητές που κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τους μηχανισμούς της μυωπίας σε μοριακό επίπεδο και να εντοπίσουν τη γενετική μετάλλαξη, που ευθύνεται για το τόσο διαδεδομένο πρόβλημα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η μυωπία δεν είναι απλώς μια μικροενόχληση που μπορεί να διορθωθεί με το σωστό ζευγάρι γυαλιών. Σε πολλές περιπτώσεις –ιδιαίτερα όταν είναι μεγάλη– οδηγεί σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, εκφυλισμό της ωχράς κηλίδος, καταρράκτη και πρόωρο γλαύκωμα, οδηγώντας έτσι στην τύφλωση.
Οπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα στην επιθεώρηση American Journal of Human Genetics, η ομάδα του πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ διαπίστωσε ότι η μετάλλαξη που προκαλεί την εμφάνιση μυωπίας βρίσκεται στο γονίδιο LEPREL 1, που ευθύνεται για την παραγωγή ενός ενζύμου απαραίτητου στην τελική διαδικασία διαμόρφωσης του κολλαγόνου στον οφθαλμό.
Ο καθηγητής Οχάντ Μπιρκ του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας και Κλινικής Γενετικής Νταγιάν του Ιατρικού Κέντρου Σορόκα, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα, εξηγεί ότι όταν μία μετάλλαξη μεταβάλλει τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ενζύμου, το κολλαγόνο σχηματίζεται κατά τρόπο μη φυσιολογικό με αποτέλεσμα να μεταβληθεί το σχήμα του οφθαλμού και να γίνει πιο επίμηκες από το φυσιολογικό. Ετσι, το φως που εισέρχεται στο μάτι εστιάζει μπροστά από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και όχι ακριβώς πάνω του, όπως θα έπρεπε. Αυτή ακριβώς η ιδιομορφία αποτελεί και ορισμό της μυωπίας.
Το μεταλλαγμένο γονίδιο αναγνωρίστηκε χάρη στην έρευνα σε φυλή Βεδουίνων που ζει στο νότιο Ισραήλ. Την κλινική έρευνα ακολούθησε και εργαστηριακή, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία Φινλανδών ερευνητών. Στη δεύτερη φάση της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν τα κύτταρα εντόμων.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΙΑΤΡΙΚΗ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΥΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου