"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Νεα (!) ανεξέλεγκτη πτώση δορυφόρου (Γερμανικου αυτή τη φορά) στη Γη. Μια πιθανότητα στις 2.000 να πέσει ... στο κεφάλι μας

Του Τάσου Σαραντή

Ενας μεγάλος γερμανικός δορυφόρος που βρίσκεται κοντά στο τέλος της ζωής του αναμένεται για πέσει στη γη αυτό το μήνα, μόλις λίγες εβδομάδες έπειτα από την πτώση δορυφόρου της NASA. Και αυτή τη φορά είναι άγνωστο σε ποιο σημείο του πλανήτη μας θα πέσουν τα συντρίμμια του δορυφόρου.

Η πτώση του δορυφόρου ROSAT, βάρους 2,4 τόνων, υπολογίζεται ότι θα συμβεί στις 22 ή στις 23 Οκτωβρίου. Ο δορυφόρος θα διασπαστεί σε κομμάτια, μερικά από τα οποία θα αποσυντεθούν εξαιτίας της έντονης θερμότητας που θα αναπτυχθεί κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης. Εν τούτοις, οι Γερμανοί επιστήμονες προβλέπουν ότι περίπου 1,6 τόνοι των συντριμμιών του δορυφόρου μπορεί να φθάσουν τελικά στη γήινη επιφάνεια.

Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχει 1 πιθανότητα στις 2.000 κάποια από τα συντρίμμια του δορυφόρου να χτυπήσουν κάποιον άνθρωπο στη Γη, αν και η πιθανότητα κάποιου τραυματισμού είναι εξαιρετικά απίθανη. 

Για τους Γερμανούς πολίτες, ένας τέτοιος κίνδυνος είναι πολύ χαμηλότερος, περίπου 1 σε 700.000. Όλες οι περιοχές που βρίσκονται κάτω από την τροχιά του ROSAT, που επεκτείνονται στις 53 μοίρες του βόρειου και νότιου γεωγραφικού πλάτους, θα μπορούσαν βρεθούν στη ζώνη συντριβής του δορυφόρου..

Ο δορυφόρος θα είναι το δεύτερο μεγάλο διαστημικό σκάφος για το οποίο προαναγγέλλεται η πτώση του μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Στις 24 Σεπτεμβρίου, ύστερα από 20 χρόνια παρατηρήσεων της ατμόσφαιρας, ο δορυφόρος UARS της NASA κατέπεσε τελικά στον Ειρηνικό Ωκεανό, γεγονός για το οποίο είχαν ενημερώσει οι επιστήμονες και πάλι δίχως να μπορούν να προσδιορίσουν το ακριβές σημείο της πτώσης. Το πρόγραμμα ROSAT ήταν μια αποστολή για την οποία συνεργάστηκαν η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Η ανάπτυξη του προγράμματος και η κατασκευή του δορυφόρου έγιναν υπό την επίβλεψη της Γερμανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (DLR). Τοποθετήθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη την 1η Ιουνίου 1990. Θεωρήθηκε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη αστρονομική αποστολή που ολοκληρώθηκε ύστερα από σχεδόν εννέα χρόνια με εντολή που δόθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1999 για τη διακοπή της λειτουργίας του.

Το διαστημικό σκάφος δεν διαθέτει πλέον σύστημα προώθησης και, έτσι, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια ελεγχόμενη επανείσοδός του στη γήινη ατμόσφαιρα.

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επικοινωνίας με το κέντρο ελέγχου της DLR. Το βαρύτερο τεμάχιο του δορυφόρου που θα φθάσει στη Γη θα μπορούσε να είναι το οπτικό σύστημα ακτίνων X ή τουλάχιστον ένα μέρος από αυτό. Τα τεμάχια που θα χτυπήσουν την επιφάνεια της Γης θα μπορούσαν να έχουν ταχύτητα, κατά προσέγγιση, μέχρι 450 χιλιόμετρα την ώρα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: