Του Απόστολου Λακασά
Νέα επεισόδια γράφονται κάθε τόσο στο σίριαλ της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
Να θυμίσουμε ότι είναι υποχρεωτική για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, ώστε να μονιμοποιηθούν όταν συμπληρώσουν τη διετία στο σχολείο. Υποχρεωτική, βέβαια, είναι και για τους μόνιμους, αλλά μάλλον θα αργήσει να έλθει η σειρά τους –και εάν συμβεί–, με δεδομένους τους πολύ αργούς ρυθμούς αξιολόγησης των νεοδιόριστων του 2021 και του 2022. Πόσο μάλλον που έπονται οι διορισμένοι το 2023 ενώ προ ημερών εξαγγέλθηκαν άλλοι 10.000 διορισμοί, για την επόμενη σχολική χρονιά.
Ενας λόγος που η διαδικασία καθυστερεί είναι ο φόρτος εργασίας των συμβούλων Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν επωμιστεί το έργο της αξιολόγησης.
Μια άλλη αιτία είναι οι αντιδράσεις μερίδας νεοδιόριστων, αλλά και των συνδικαλιστών. Ετσι, έφτασε τούτες τις ημέρες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Κατσαρός να στείλει έγγραφο στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με το οποίο καλεί τους αξιολογητές «να προβούν μέχρι και τις 20/07/2024 σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για τη διευθέτηση τυχόν υφιστάμενων εκκρεμοτήτων στην ειδική ψηφιακή εφαρμογή για την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία μονιμοποίησης των δοκίμων». Ταυτόχρονα, καλούνται οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να στείλουν στο υπουργείο τα στοιχεία όσων αποδεδειγμένα δεν συνέπραξαν στη διαδικασία της αξιολόγησης. Στο ίδιο πλαίσιο, στελέχη της εκπαίδευσης ζητούν να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες ποινές από τον νόμο 4832/2021 για όσους εκπαιδευτικούς δεν αξιολογήθηκαν με υπαιτιότητά τους.
Πίσω από όλα αυτά, ωστόσο, κρύβεται μια διαδικασία-παρωδία. Και αυτό διότι σε πληθώρα περιπτώσεων η αξιολόγηση των νεοδιόριστων έγινε για τα μάτια του υπουργείου Παιδείας. Δηλαδή, για να αποφύγουν πειθαρχικές διαδικασίες, οι σύμβουλοι Εκπαίδευσης συμφώνησαν με τους εκπαιδευτικούς την ημέρα της αξιολόγησης καθώς και το περιεχόμενό της (με μαθητική ορολογία, «τους είπαν τα θέματα») έτσι ώστε όλοι να είναι τυπικοί ενώπιον του νόμου.
Την ίδια στιγμή, οι συνδικαλιστές συνεχίζουν να διαμαρτύρονται κατά της αξιολόγησης, παρότι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στα σχολεία.
Πρόκειται για…
ένα σίριαλ το οποίο έχει «ξεχειλώσει», ίσως επειδή οι πρωταγωνιστές του αναζητούν ρόλο, εις βάρος των άτυχων εκπαιδευτικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου