"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Ελβετική σύνταξη

 

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

Οταν ξεσάλωνε το κίνημα «Δεν πληρώνω» οι τράπεζες σωστά φώναζαν γιατί τις ζημιές από τη μη πληρωμή των δανείων, τις πλήρωναν με συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίων οι φορολογούμενοι. Το ίδιο ίσχυε και όταν επί ΣΥΡΙΖΑ με διάφορα τερτίπια δεν γίνονταν κανένας είδους πλειστηριασμοί. Ούτε καν για βίλες και κότερα χρεοκοπημένων επιχειρηματιών. Ολα αυτά ήταν επιπλέον ζημιές που ροκάνιζαν κεφάλαια από τους ισολογισμούς τους.

Τώρα που έχουν βγει στο «ξέφωτο» και είναι υγιείς κεφαλαιακά, θα περίμενε κανείς ότι οι ίδιες θα αναζητούσαν την κανονικότητα. Να μην απαντήσουν στις υπερβολές όσων συνέβησαν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, με μια δική τους υπερβολή. Αλλωστε, το κράτος έχει φροντίσει 87,6 δισεκατομμύρια κόκκινων δανείων που βάραιναν τους ισολογισμούς τους να τα μεταφέρει στις εταιρείες Διαχείρισης και Απαιτήσεων, τους περίφημους σέρβισερς. Κι όμως αν και έχει αποκατασταθεί η λειτουργία τους, δεν φαίνεται να δείχνουν οι ίδιες μια σπουδή, μια αυξημένη ευαισθησία, για να εφαρμόσουν διατάξεις που οργανωμένα αυτή τη φορά θα επιτρέψει σε όσους πελάτες τους το αξίζουν να ανακάμψουν.

Υπάρχει για παράδειγμα εδώ και ένας χρόνος σε εφαρμογή ένας νόμος, τελευταίο καταφύγιο για υπερχρεωμένους με διάθεση να κάνουν μια ακόμα προσπάθεια. Ο νόμος αυτός είναι ο εξωδικαστικός και αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη λύση για χρέη τόσο προς το κράτος όσο και προς τις τράπεζες. Με κούρεμα οφειλής, με ρύθμιση έως 240 δόσεις των χρεών προς το Δημόσιο και έως 420 για τα χρέη προς τις τράπεζες. Σε αυτόν τον νόμο έχουν αιτηθεί συμμετοχή 37.000 συμπολίτες μας. Αλλων 11.000 βρίσκονται οι αιτήσεις τους στο τελευταίο στάδιο πριν απ’ την ολοκλήρωσή τους. Υστερα από 12 μήνες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, φώναξε τους τραπεζίτες και τους εκπροσώπους των σέρβισερς να μάθει τι συμβαίνει καθώς διαπίστωσε ότι μόλις 400 αιτήσεις έχουν εγκριθεί. Επαναλαμβάνω 400 αιτήσεις σε σύνολο 48.000 ενδιαφερομένων!

Κι όμως το ενδιαφέρον των οφειλετών ήταν μεγάλο, καθώς η διαδικασία ήταν εξαιρετικά απλή. Σε μια αυτοματοποιημένη βάση δεδομένων, ένας αλγόριθμος υπολογίζει την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη. Προϋπόθεση είναι να έχεις υποστεί μείωση εισοδήματος κατά 20% και τα χρέη να είναι πάνω από τα 10.000 ευρώ. Το εντυπωσιακό αυτής της πλατφόρμας είναι ότι είναι προγραμματισμένη να διενεργεί πλήθος ελέγχων ηλεκτρονικά, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών. Με βάση τα στοιχεία που αντλούνται και καταχωρούνται, η πλατφόρμα υπολογίζει με τη χρήση ειδικού υπολογιστικού εργαλείου τα στοιχεία της αρχικής πρότασης.  

Εκεί που κολλάει το θέμα είναι ότι εκτός από τους οφειλέτες έχουν το δικαίωμα και οι πιστωτές να διαφωνήσουν με την πρόταση που βγάζει το υπολογιστικό εργαλείο. Υποχρεούνται ωστόσο να αντιπροτείνουν επίσης ηλεκτρονικά μια εναλλακτική λύση. Κάπου εκεί μπλοκάρει το θέμα, καθώς οι τράπεζες προτιμούν την αντιπρόταση, η οποία κατά κανόνα είναι πολύ χειρότερη της αρχικής που έβγαλε το σύστημα. Ολη αυτή η δυσλειτουργία στην πράξη, στερεί το Δημόσιο από σημαντικά έσοδα, καθώς μεγάλο μέρος των προς ρύθμιση χρεών αφορά οφειλές προς φορείς του Δημοσίου.

Οι τράπεζες επικαλούνται διάφορους περιορισμούς του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων, του σχεδίου Ηρακλής

Πολύ πιθανό να είναι αλήθεια. Αλλά...

 

 δεν ενδιαφέρει κανέναν

Αυτό που πρέπει τώρα να γίνει είναι να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις προτού γιγαντωθεί εκ νέου το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και από οικονομικό-τραπεζικό, γίνει ξανά κοινωνικό-πολιτικό. 

Και ας δουν επιτέλους και το θέμα των δανείων που έχουν συναφθεί με ελβετικό φράγκο. Μετά τις πρόσφατες αλλαγές στην ισοτιμία, προϋπόθεση για να το αποπληρώσει κάποιος στην Ελλάδα είναι να έχει… βγει στη σύνταξη και αυτή να είναι… ελβετική.



Δεν υπάρχουν σχόλια: