Εχουν οι Τούρκοι τη συνήθεια να λέγουν πράγματα που εφάπτονται της αλήθειας, αλλά με τρόπο που να προκαλούν ερεθισμό στην ελληνική κοινή γνώμη και οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση, παρά το γεγονός ότι οι βασικοί παράγοντες αυτής της «εμφυλιακής συγκρούσεως» έχουν διαχειρισθεί τα ίδια προβλήματα και έχουν πλήρη γνώση των σχετικών φακέλων του υπουργείου Εξωτερικών.
Είπε προ ολίγων ημερών ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «φέτος δεν υπήρξε κρίση» στα Ιμια, διότι η Αγκυρα κατέστησε σαφές στην Αθήνα ότι «εάν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι», ανάλογη θα είναι και η συμπεριφορά της Τουρκίας.
Διότι, απλούστατα, η κρίση των Ιμίων ελύθη τον Ιανουάριο του 1996 όταν ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επέτυχε να συμφωνήσουν η Ελλάς και η Τουρκία ότι το καθεστώς που θα διέπει τα Ιμια και την πέριξ αυτών περιοχή θα είναι «όχι πλοία, όχι στρατεύματα, όχι σημαίες».
Λίγο αργότερα από το δράμα των Ιμίων, σε μια πολυεθνή διάσκεψη στο Βουκουρέστι στην οποία μετείχε και η Ελλάς, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Εμρέ Γκιονενσάι διεύρυνε το περιεχόμενο της «συμφωνίας Χόλμπρουκ» αναφερόμενος σε «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, και αυτό προβάλλει η Αγκυρα έως σήμερα.
Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ.
Αλλά και η διακήρυξη της Μαδρίτης δεν προέκυψε από το πουθενά. Διότι το λεγόμενο «πρωτόκολλο της Βουλιαγμένης», που υπέγραψαν οι τότε υπουργοί Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας και Μεσούτ Γιλμάζ τον Μάιο του 1988, αναφερόταν «στο δικαίωμα χρήσεως της ανοικτής θαλάσσης και του διεθνούς εναερίου χώρου» στο Αιγαίο.
«Πατήσαμε από νομική άποψη πόδι στο Αιγαίο», είχε δηλώσει ο Γιλμάζ στη «Χουριέτ», και κάναμε πως δεν ακούσαμε.
Οσο για τα θρυλούμενα υποθαλάσσια πετρέλαια, ήδη το πρακτικό της Βέρνης του 1976 προέβλεπε ότι η Ελλάς και η Τουρκία «αναλάμβαναν την υποχρέωση όπως απόσχουν πάσης πρωτοβουλίας ή πράξεως σχετικής με την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, η οποία εδύνατο να παρενοχλήσει τη διαπραγμάτευση» που τότε διεξαγόταν στην Ελβετία.
Ομως η ίδια δέσμευση επαναλαμβανόταν και στη συμφωνία του Νταβός, τον Φεβρουάριο 1988, που ανέφερε ότι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου