"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Εχει άμυνες η δημοκρατία;

 Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο ένα απόσπασμα ομιλίας του τέως κοσμήτορος ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης για την υποστήριξη του δολοφόνου της «17 Νοέμβρη» Δ. Κουφοντίνα. Ο τέως κοσμήτωρ, με πλούσια «αντιφασιστική» – ακτιβιστική δράση, μέχρι και στη Γάζα πήγε, στην ομιλία του θεωρεί πως «ο Κουφοντίνας είναι από τη δική μας πλευρά», ενώ εγκαλεί τη συστημική Αριστερά γιατί έχει εγκαταλείψει τον, υπό προϋποθέσεις, ένοπλο αγώνα. Για να χρυσώσει το χάπι των αντιλήψεών του χρησιμοποιεί τη λέξη «αντιβία». 

Μάλιστα, θα πήγαινε να διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Καράκας, αλλά εμπόδισαν την επιβίβασή του στο αεροπλάνο, στην Κωνσταντινούπολη, οι ΗΠΑ. (Η πτήση ήταν από Τουρκία προς Βενεζουέλα μέσω ΗΠΑ

Δεν σχολιάζω το γεγονός της επιλογής του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, γιατί μιλάει από μόνο του.

Το ερώτημα που τίθεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αν η φιλελεύθερη δημοκρατία διαθέτει άμυνες απέναντι σε όλους όσοι αγωνίζονται για την ανατροπή της ή ασπάζονται και προπαγανδίζουν την ένοπλη πάλη. 

Η απάντηση είναι πως, πέραν των προβλέψεων του Ποινικού Κώδικα, τα φιλελεύθερα πολιτεύματα δεν διαθέτουν και δεν πρέπει να διαθέτουν γραμμές άμυνας. Θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια, τη δεκαετία του 1970, ο Χαρίλαος Φλωράκης είχε πει το αλησμόνητο «στο κόμμα μας ο καθένας μπορεί να λέει ελεύθερα την άποψή του, αρκεί να είναι σωστή».  

Στις δημοκρατίες τέτοιοι περιορισμοί δεν υπάρχουν. Μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και αυτοί που αγωνίζονται για την ανατροπή της και μάλιστα να καταλαμβάνουν και δημόσια αξιώματα, όπως ο κοσμήτορας-θαυμαστής του Κουφοντίνα. Αυτό είναι το μεγαλείο της δημοκρατίας. Οταν αρχίζουν οι απαγορεύσεις και τίθενται όροι στην εκφορά του δημόσιου λόγου, τότε βαδίζουμε στα μονοπάτια του αυταρχισμού, σε αυτό που ορθώς αποκλήθηκε «καχεκτική δημοκρατία».

Η Ιστορία έχει δείξει πως η λογική των περιορισμών στις ελευθερίες, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, οδηγεί σε αδιέξοδο εντός του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στο τέλος της διαδρομής υπάρχει ένα άλλο πολίτευμα.

Συνεπώς, ο τέως κοσμήτωρ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καράκας μπορεί να απολαμβάνει τις ελευθερίες του στην Ελλάδα, υπερασπιζόμενος ακόμη και την ένοπλη πάλη, αλλά...

 

 ας ρωτήσει τον ομόλογό του στο Καράκας αν μπορεί και αυτός να εκφρασθεί εξίσου ελεύθερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: