Των Hanno Lustig και Jeffrey ZwiebelI / Bloomberg
Εάν επιθυμούμε ένα εμβόλιο ή μια φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να σταματήσουμε τον κορονοϊό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να αγνοήσει όσους διαμαρτύρονται για τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών και να δεσμευτεί σε μια τεράστια υλική ανταμοιβή, η οποία θα ενθαρρύνει περισσότερες επιχειρήσεις να "παλέψουν" για την ανάπτυξή αυτών των δύο μέσων.
Το εμβόλιο ή μια φαρμακευτική αγωγή δεν θα σώσουν μόνο ζωές, αλλά θα μπορούσαν να αποδειχθούν "σωτήρες" για την παγκόσμια οικονομία.
Ο κορονοϊός θα μπορούσε να κοστίσει στις ΗΠΑ έως και 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές απώλειες σε ετήσια βάση ή αλλιώς έως 125 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα - και αυτή είναι μια μάλλον συντηρητική εκτίμηση. Οι απώλειες για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία αναμένεται να είναι τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερες. Οι συγκεκριμένες οικονομικές απώλειες, την ίδια στιγμή, μπορεί να είναι ένα τίποτα μπροστά στην ανθρωπιστική καταστροφή της ασθένειας και του θανάτου.
Εάν δεν υπάρξει εμβόλιο ή θεραπεία, η πανδημία πιθανόν να είναι μαζί μας για περισσότερο από έναν χρόνο. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων ή/και αποτελεσματικών θεραπειών μέσω φαρμάκων, διά μέσου της σημαντικής αύξησης των υλικών κινήτρων για τις εταιρείες θα περιόριζε αποφασιστικά την οικονομική ζημία.
Με βάση τις οικονομικές απώλειες μόνο στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθεί πρόθυμη να δαπανήσει τουλάχιστον άλλα 62,5 δισ. δολ. προκειμένου να προωθήσει την έρευνα και την ανάπτυξη φαρμακευτικών μέσων για την καταπολέμηση του κορονοϊού (και της ασθένειας Covid-19). Ακόμη και αν αυτή η κίνηση συντομεύσει την κρίση της πανδημίας κατά μόλις δύο εβδομάδες, θα πρόκειται για οικονομικό θρίαμβο.
Ερευνητικές ομάδες σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Roche, η Eli Lilly, η Sanofi Pasteur και η Takeda, καθώς και σε μικρότερες εταιρείες βιοτεχνολογίας όπως η BioNTech αγωνίζονται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου. Οι συγκεκριμένες εταιρείες, ωστόσο, θα εισπράξουν ένα μικρό μόνο κλάσμα του μεγάλου οικονομικού οφέλους που θα προκύψει για την κοινωνία όταν παραγάγουν με επιτυχία ένα εμβόλιο ή μια θεραπεία για τον νέο ιό.\
Εκείνοι δε οι οποίοι θα καταφέρουν να το αναπτύξουν, θα πιεστούν πιθανότατα να διαθέσουν το εμβόλιο σε χαμηλή τιμή. Ακόμη και τώρα, ακούγονται εκκλήσεις για αυστηρό περιορισμό των κερδών από ένα τέτοιο εμβόλιο στο μέλλον.
Το αποτέλεσμα είναι η σημαντική μείωση των επενδύσεων στην ανάπτυξη εμβολίων, η οποία όμως θα επέφερε τεράστιο όφελος στην κοινωνία.
Το 1967, 26 φαρμακευτικές εταιρείες παρήγαν εμβόλια.
Το γεγονός δεν αποτελεί έκπληξη. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου απαιτεί επένδυση ύψους 500 εκατ. έως 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, ενώ μόνο το 7% των projects καταλήγει τελικά σε ένα επιτυχημένο εμβόλιο. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και σήμερα, με την πανδημία σε πλήρη "ανάπτυξη", πολλές μικρές εταιρείες βιοτεχνολογίας παρακολουθούν την προσπάθεια από τα "παρασκήνια".
Εκείνες οι οποίες εργάζονται επάνω στην ανάπτυξη εμβολίων βασίζονται σε χρήματα από κοινωφελή ιδρύματα και κρατικές πρωτοβουλίες. Δύο από τους πλέον ελπιδοφόρους εταιρικούς φορείς που "κυνηγούν" την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού, η Inovio και η Moderna, χρηματοδοτούνται από την πρωτοβουλία Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), την οποία συναποτελούν εκπρόσωποι κρατών και φιλανθρωπικών οργανώσεων.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία ίσως συνεργάζεται με άλλους φορείς, θα πρέπει να εγγυηθεί μια σημαντική οικονομική απολαβή σε όποιον καταφέρει πρώτος να αναπτύξει το εν λόγω εμβόλιο. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν η δέσμευση για υψηλή τιμή για κάθε χορηγούμενη δόση ενός αποτελεσματικού εμβολίου ή φαρμακευτικής θεραπείας.
Για παράδειγμα, εάν η αμερικανική κυβέρνηση υποσχόταν μια τιμή 190 δολαρίων ανά χορηγούμενη δόση στους υπεύθυνους για την ανάπτυξη εμβολίου ή φαρμάκου για τον κορονοϊό, δαπανώντας κατ’ ανώτατο όριο 62,5 δισ. δολάρια για τον εμβολιασμό ή τη θεραπεία όλων των Αμερικανών πολιτών, τότε η κοινωνία θα είχε κερδίσει από την επένδυσή της, ακόμη και αν η πανδημία νικιόταν μόνο δύο εβδομάδες νωρίτερα του αναμενομένου. Το εμβόλιο εννοείται ότι θα πρέπει να διατεθεί σε οριακά χαμηλές τιμές, κοντά στο κόστος, στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε επιπλέον να ενθαρρύνει περαιτέρω τη συνεργασία, δεσμευόμενη για μεγάλα υλικά "βραβεία" για επιτυχημένες κλινικές δοκιμές, υπό την προϋπόθεση η πορεία της έρευνας να αποκαλύπτεται πλήρως.
Ενώ η ανάπτυξη εμβολίων απαιτεί έτσι κι αλλιώς χρόνο, οι ειδικοί του εν λόγω κλάδου έχουν μάθει από την προηγούμενη εμπειρία τους ότι ενδέχεται να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια τόσο στην ανάπτυξη εμβολίων, όσο και στην παραγωγή τους. Όταν τελικώς αναπτυχθεί το εμβόλιο, η προσφορά είναι πιθανό να υπολείπεται της ζήτησης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόσθετοι οικονομικοί πόροι μπορούν να άρουν τέτοια εμπόδια, όσον αφορά το κομμάτι της μαζικής παραγωγής.
Δεν ζητούμε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση να μεροληπτήσουν και να επιλέξουν εταιρείες - "νικητές".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου