Τι λοιπόν είναι, ή έστω τι θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Κόμμα αρχών, της δημοκρατικής Αριστεράς, συγκροτημένο γύρω από μια συγκεκριμένη ιδεολογική πλατφόρμα - που διευρύνεται λόγω του μεγέθους του; Ή μήπως ένα αρχηγικό κόμμα στο όνομα αριστερών αρχών, μια συλλογικότητα που απλώς υπηρετεί τις επιδιώξεις του αρχηγικού πυρήνα του, τα επιμέρους στελέχη του οποίου απλώς πλαισιώνουν τον πυρήνα αυτόν από τον οποίο κατ' ουσία αντλούν τη δική τους θέση στην κομματική ιεραρχία, τη δική τους εξουσία;
Ο Τσακαλώτος θέλει να παραμείνει αριστερό.
Ο Τσίπρας, πάλι, από τη δική του σκοπιά, δεν τραβάει κανένα ζόρι. Εχει μεγάλη θητεία στην τέχνη της πολιτικής ευελιξίας - και αρκετή εμπειρία στον τρόπο να χρησιμοποιεί διαφόρους όσο είναι απαραίτητοι κι ύστερα να τους πετάει. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με ό,τι να 'ναι, αρκούσε να τους εξασφάλιζε στήριξη και την ευχέρεια να κάνει τη δουλειά του. Διευρύνθηκε εύκολα προς την πλευρά των ΑΝΕΛ, άντεξε μια χαρά τη συμβίωση με τον Καμμένο και τους επιτελείς του, θεωρούσε asset τον Βαρουφάκη και μια χαρά ήταν όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου περιέφερε την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Εξαιρετικά ήταν όταν ήταν αντιμνημονιακός, σπουδαία ήταν κι όταν μετετράπη σε αντιμνημονιακό που εφάρμοζε το δικό του, το σκληρότερο όλων Μνημόνιο, μια χαρά ήταν κι όταν από αντισυστημικός μετετράπη σε φιλοξενούμενο στα κότερα των στυλοβατών του συστήματος.
Στη σημερινή καμπή, ο Τσίπρας είναι πεισμένος ότι η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει νέα στελέχη για να βάλουν πλάτη αναμένοντας μια νέα κυβερνητική θητεία. Δουλεύει λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση. Χίλιοι καλοί χωράνε.
ΥΓ. Διαβάζω ότι Χρυσοβελώνη, Κουντουρά, Κόκκαλης και άλλοι έφτιαξαν δεξιά τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Σούπερ. Μήπως ήρθε η ώρα το διευρυμένο κόμμα της άλλοτε ριζοσπαστικής Αριστεράς να το πουν ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;
Μεγάλοι παίκτες, μεγάλα παιχνίδια
Τελικά ο Κώστας Γείτονας κι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που συναντήθηκαν τις προάλλες σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου, δεν έπαιξαν πρέφα - δεν θα μπορούσαν να παίξουν, άλλωστε, επειδή, όπως μου παρατηρεί έμπειρη περί τα χαρτοπαικτικά κυρία, η πρέφα θέλει τουλάχιστον τρεις. Αρα, έκαναν ακριβώς ό,τι έγραφε ο Δημήτρης Χόνδρος στο «ΒΗΜΑ». Συζητούσαν μια ανακωχή μεταξύ τους, ένα αντιδεξιό, δηλαδή αντινεοδημοκρατικό μέτωπο.
Τα σημάδια του μετώπου αυτού ήδη τα βλέπουμε.
Ο υπουργός όμως δεν είπε ό,τι ισχυρίστηκε το ΚΙΝΑΛ. Και το ΚΙΝΑΛ, κάνοντας δακρύβρεκτη αντιπολίτευση, δεν λέει πώς θα πάρει μπροστά το τραπεζικό σύστημα ως μοχλός ανάπτυξης.
Στην ουσία, δηλαδή, το ΚΙΝΑΛ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου