"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΑΝΑΡΧΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Με ματ έληξε μία παρτίδα 34 χρόνων


Toυ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Στην Ελλάδα οι μεγάλης διάρκειας ανάπαυλες στη λειτουργία των ΑΕΙ προσφέρονται όχι μόνο για ανάσες σε φοιτητές και πανεπιστημιακούς αλλά και για τις δύσκολες, πολιτικά, δουλειές. Οπως, ενδεικτικά λόγω της επικαιρότητας, η απελευθέρωση του κατειλημμένου επί 34 χρόνια «Στεκιού του Βιολογικού στο ΑΠΘ» και η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή στη θέση του βιβλιοθήκης.

Να θυμίσω ότι με κλειστό το ίδρυμα λόγω του δεκαπενθημέρου των χριστουγεννιάτικων διακοπών, το «Στέκι» αποδεσμεύθηκε από τις ομάδες μειοψηφιών που το είχαν «καταλάβει», μετά την αστυνομική επιχείρηση παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2022, προφανώς υπό άκρα μυστικότητα. Οταν τότε ο χώρος παραδόθηκε στο ΑΠΘ είχε εκτεταμένες φθορές και εικόνα καταστροφής και εγκατάλειψης.

Τώρα, και συγκεκριμένα από τη Μεγάλη Δευτέρα, επίσης με κλειστό το ίδρυμα λόγω των πασχαλινών δεκαπενθήμερων διακοπών, άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου ώστε να προχωρήσει η ανέγερση βιβλιοθήκης. Τα ΜΑΤ «προστατεύουν» τον χώρο, καθώς όλες τις προηγούμενες εργάσιμες ημέρες έξω από το ίδρυμα έχει στηθεί σκηνικό διαμαρτυριών από ομάδες φοιτητών που αυτοτοποθετούνται σε πτέρυγες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Ο μιθριδατισμός της κοινής γνώμης είναι η επώδυνη παρενέργεια που έχει αφήσει στον δημόσιο βίο και το πανεπιστήμιο, η πολιτική αποθράσυνση όσων θεωρούν δική τους περιουσία τους χώρους των ΑΕΙ, ώστε να τους καταλαμβάνουν προκλητικά και να απειλούν όσους καθηγητές αρνούνται να συναινέσουν με τους «φετφάδες» τους.

Η λύση οφείλει να είναι πολιτική. Εφάπτεται με την επίσης πολιτική απόφαση να συσταθεί πανεπιστημιακή αστυνομία στα ΑΕΙ, αλλά η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα το λύσει διότι δεν έχει τέτοιο ρόλο.  

Πολιτικό χαλινό χρειάζεται στο θέμα της αναρχίας στα ΑΕΙ. Το μείζον είναι τα κόμματα να πάψουν να χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμια ως χώρους ιδεολογικής καθοδήγησης και στρατολόγησης νέων ψηφοφόρων.

Οταν υποχωρεί ο πολιτικός λόγος κερδίζει έδαφος ο τσαμπουκάς και η αυθαιρεσία. Με τη χρόνια εμμονή τους στις ίδιες πρακτικές, οι πολιτικοί μέντορες όσων αντιδρούν στην απόφαση του ΑΠΘ αποδεικνύουν πως...

 

 δεν πιστεύουν ότι μία βιβλιοθήκη είναι χρησιμότερη από ένα… Στέκι.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: