"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Τι απέγινε ο φάκελος με τις 200 υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος;

Αρεοπαγίτης ε.τ.


Ανήμερα το Πάσχα δολοφονήθηκε στο εξοχικό του σπίτι στα Δερβενοχώρια πιθανόν από εισαγόμενους εκτελεστές άλλος ένας νονός του ντόπιου υπόκοσμου ,που είχε καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη και αποφυλακίστηκε χάρη των ευεργετικών διατάξεων του ν.Παρασκευόπουλου και του νέου Π.Κ.,που δεν τόλμησε να τροποποιήσει ριζικά η παρούσα κυβέρνηση. Έτσι συνεχίζεται με μια σειρά δολοφονιών το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών μεταξύ των μελών του υπόκοσμου με προφανή σκοπό την κυριαρχία στη σκοτεινή αυτή πλευρά της κοινωνίας, που διαθέτει άφθονο μαύρο χρήμα κυρίως από ναρκωτικά και λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Σαφώς η Αστυνομία πρέπει να γνωρίζει σχεδόν τα πάντα για τον υπόκοσμο (ντόπια και αλλοδαπή Μαφία), δεν μπορεί όμως ίσως από εγγενείς δυσχέρειες να συλλέξει αρκετά αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να τεκμηριώσει την ενοχή για συγκεκριμένες κακουργηματικές πράξεις και μάλιστα για εντολές δολοφονίας που δόθηκαν από μεγάλα κεφάλια του υπόκοσμου. Το πρόβλημα ξεκινά από τη μη σύλληψη ή τουλάχιστον από τη μη ταυτοποίηση του εκτελεστή της δολοφονίας για να μπορέσει η Αστυνομία να τον συνδέσει με τον ηθικό αυτουργό της πράξης, που έδωσε την εντολή δολοφονίας. Κατά πάσα πιθανότητα οι εκτελεστές, που είναι διεθνείς δολοφόνοι αναχωρούν αμέσως μετά την πράξη από τη χώρα.

Κατά τη γνώμη μου αντί σε κάθε δολοφονία η Αστυνομία να προσπαθεί να ανακαλύψει τον δολοφόνο, θα έπρεπε να εκκαθαρίσει προληπτικά το θολό τοπίο μέσα στο οποίο ο υπόκοσμος δρα ,πλουτίζει, εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες του συστήματος και παραμένει ατιμώρητος.

Πέρυσι τέτοια εποχή ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρέδωσε στον Εισαγγελέα του Α.Π. φάκελο-μελέτη ,με τον οποίον περιγράφεται η βαρεία εγκληματικότητα της χώρας και ζήτησε την συνεργασία της Εισαγγελικής Αρχής, αντί να ενεργήσει η Αστυνομία από μόνη της, για την εκκαθάριση του άγους. 

Η κίνηση αυτή αποδεικνύει, ότι για το δύσκολο αυτό έργο υπάρχουν όχι μόνο εγγενείς δυσχέρειες από ενδεχόμενη ανάμειξη αστυνομικών σύμφωνα με τις σαφείς καταγγελίες, αλλά διαφόρων μορφών διαπλοκές και παρεμβάσεις από μη θεσμικούς παράγοντες και η διεκπεραίωση του έργου υπερβαίνει τις δυνατότητες της Αστυνομίας.

Στον ίδιο φάκελο υπάρχουν επίσης 200 περιπτώσεις για υποθέσεις, που εκκρεμούν στα δικαστήρια, για τις οποίες φαίνεται ότι υπάρχουν βάσει αξιόπιστων στοιχείων ερωτηματικά για την διαδικαστική πορεία τους, για τις οποίες ο κ. Εισαγγελεύς Α.Π. ανέθεσε σε Αντ/λέα Α.Π. την διερεύνηση και τον συντονισμό της όλης έρευνας από τα αρμόδια όργανα.

Εφόσον όμως διεξαχθεί ουσιαστική σε βάθος και όχι τυπική έρευνα μπορεί να αποκαλυφθεί πως λειτουργούν τα διάφορα κυκλώματα από εξωθεσμικούς και μη παράγοντες για την σε κάθε στάδιο δικαστικής διαδικασίας ευνοϊκή μεταχείριση των υπόδικων ,που διαθέτουν άφθονο μαύρο χρήμα και έτσι μπορεί να προκύψουν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες για τους με οποιαδήποτε ιδιότητα και σε οποιοδήποτε στάδιο διαδικασίας εμπλεκομένους σε τέτοιες δραστηριότητες, αρκεί να μην επικρατήσει το «esprit de corps».

Έκτοτε έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και...

 

 δεν υπάρχουν επίσημες και μη πληροφορίες αν διεξάγεται έρευνα, που βρίσκεται και τι έχει αποδώσει μέχρι τώρα με την επιφύλαξη πάντοτε της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.  

Φυσικά δεν αναμένω να εξεταστούν και οι 200 περιπτώσεις, αλλά τουλάχιστον για τις πιο κραυγαλέες, για τις οποίες έχει δοθεί δημοσιότητα έπρεπε να έχει αρχίσει ήδη η διαδικασία της κάθαρσης, η οποία πρέπει να ολοκληρώνεται τάχιστα και όχι με επιτυχείς χειρισμούς των ενδιαφερόμενων να εξατμίζεται η όλη προσπάθεια σε πολύχρονες και δαιδαλώδεις διαδικασίες.

Πιστεύω, ότι είναι μια ευκαιρία να διορθωθούν κάποια κακώς κείμενα και κακές πρακτικές σε θεσμικές λειτουργίας της Πολιτείας για να λειτουργήσει πιο αξιόπιστα το Κράτος Δικαίου και αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στους θεσμούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: