Κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο μια ιδιόχειρη επιγραφή από ένα μπαρ στο Βερολίνο: «Το κορωνοπάρτι αναβάλλεται λόγω κορωνοϊού».
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου εξουδετερωμένος στην εντατική. Η 94χρονη βασίλισσα στην τηλεόραση, σε ένα σπάνιο, πολεμικής εμψύχωσης, διάγγελμα. Τα φορτηγά από τα νοσοκομεία στις ισχυρότερες χώρες του κόσμου γεμάτα φέρετρα.
Το παράδειγμα του ίδιου του Τζονσον επιτρέπει ανάποδη ανάγνωση. Τόσο ο «Μπότζο» όσο και ο Τραμπ δεν μπόρεσαν να εμμείνουν στην αρχική γραμμή τους. Το δόγμα ήταν ότι για μια βαριά γρίπη –και για τους θανάτους κυρίως απόμαχου πληθυσμού που θα προκαλούσε– δεν αξίζει να σκοτώσουμε την οικονομία. Ηταν όμως ένα δόγμα ασύμβατο με τις καταστατικές αρχές και των δύο μεγάλων αγγλοσαξονικών δημοκρατιών. Το αξιακό φορτίο τους αποδείχθηκε πιο ισχυρό από τα πρόσωπα.
Το ίδιο γίνεται παντού στη Δύση. Ολες οι κυβερνήσεις πήραν, αργά ή γρήγορα, την απόφαση να επωμισθούν τεράστιο οικονομικό κόστος για να προστατεύσουν τη μικρή μειοψηφία των ευπαθών.
Αυτή ίσως είναι και η μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι δυστοπικές συγκρίσεις με την καταστροφή του μεγάλου πολέμου είναι άκυρες.
Τον τωρινό δήθεν «πόλεμο» κανείς δεν θα έχει λόγο να τον ξεχάσει. Είναι ένας «πόλεμος» που συντελείται μόνο με πράξεις μικρής ή μεγάλης αυταπάρνησης. Παραιτούμενος προσωρινά από την ευημερία και την ίδια την ελευθερία του, ο ελεύθερος κόσμος επιβεβαιώνει εμπράκτως ότι κανένα άλλο αγαθό δεν μπορεί να υποσκελίσει την αξία της ανθρώπινης ζωής.
Σημαίνει άραγε αυτή η ηθικοπολιτική στάση ότι ο κόσμος μετά την πανδημία θα είναι καλύτερος;
Η ουτοπία είναι το ίδιο ρηχή με τη δυστοπία. Ούτε θα καταστραφούμε ούτε θα μεταμορφωθούμε. Ομως...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου