Εδώ και αρκετό καιρό γκρινιάζω για τα χάλια μας, και πιο ειδικά για τα χάλια στα οποία μας έφερε η κυβέρνηση των αρίστων, που μαζί με πάρα πολλούς ακόμη την περίμενα πως και πως για να γλιτώσει η χώρα από τους σαμποτέρ του Σύριζα.
Και μπορεί να γκρινιάζω καθημερινά βλέποντας τον λάκκο στον οποίο βρισκόμαστε ελέω αρίστων, αλλά υπάρχει ελπίδα… που θα πάει;
Θα σκάψουμε όλοι μαζί, και θα ξαναδούμε το φως του ήλιου.
Οπότε, ας σταματήσουμε τη μεμψιμοιρία, κι ας δούμε και τα πολλά καλά της 20μηνης πλέον «αριστείας»… Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα δηλαδή.
Και είναι πολλά τα καλά… Τα λέει ο Κυριάκος, τα λέει και ο Πορτοσάλτε που και που.
Όπως π.χ. την ιδιαίτερα αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, από την οποία η χώρα μας βγαίνει νικήτρια, με την ορθολογική συμβολή των επιτροπών των ειδικών επιστημόνων, που έρχεται να κουμπώσει με την τεχνοκρατική και δημοκρατικά άρτια πολιτική της κυβέρνησης.
Φαντάζεστε να είχαμε ακόμη τους Αλέξη και Πολάκη στο τιμόνι; Μπορεί τα κρούσματα να φτάνανε και τα 7000 την ημέρα… Μπορεί να είχαμε ασθενείς ακόμη κι εκτός ΜΕΘ ή σε ράντζα.
Μπρρ…. Άγιο είχαμε.
Αυτή όμως η συγκεκριμένη επιτυχία είναι φανερή σε όλους όσοι ασχολούνται με τα κοινά, και άρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη διαφήμιση από εμένα.
Από κει και πέρα όμως υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που πολλοί εξ ημών δεν παίρνουν χαμπάρι, διότι όπως λένε διάφοροι κακότροποι αυτά γίνονται στο σκοτάδι και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Και όμως… μπορεί τα διάφορα νομοθετήματα να ψηφίζονται μεσάνυχτα και μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά όποιος πολίτης ενδιαφέρεται για το κοινό συμφέρον είναι ελεύθερος να παρακολουθήσει τις δημοκρατικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως π.χ. την ηλεκτρονική διαβούλευση, και μετά την καθιερωμένη συζήτηση των βουλευτών πριν κάτι ψηφιστεί και γίνει νόμος.
Υπάρχει το διαδίκτυο, υπάρχει και το κανάλι της Βουλής.
Ξεστραβωθείτε… Όχι μόνο Ράδιο Αρβύλα και Ανίτα...
Με αυτόν λοιπόν τον τρόπο έχουν περάσει στη νομοθεσία μας διάφορα πετυχημένα σχέδια νόμου, που έρχονται να διορθώσουν χρόνιες αγκυλώσεις.
Όπως π.χ. η γενναιόδωρη χρηματική ενίσχυση με 120 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό κορβανά στον νέο (ιδιωτικό αυτή τη φορά) εθνικό μας αερομεταφορέα.Μια οικονομική τόνωση απαραίτητη προκειμένου ο συγκεκριμένος αερομεταφορέας να συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης, κάτι που οι υπόλοιπες 10 περίπου ελληνικές αεροπορικές εταιρίες που μαραζώνουν αβοήθητες οικονομικά προφανώς δεν το αξίζουν, αλλιώς θα έπαιρναν κι εκείνες.
Άσχετα αν πάλι βρέθηκαν διάφοροι τυχάρπαστοι να μιλάνε για εκατοντάδες (παράνομες) απολύσεις στον «εθνικό» αερομεταφορέα μας, παρά τα ζεστά εκατομμυριάκια που εισέπραξε για να διατηρήσει ακέραιη την απασχόληση.
Και όπως π.χ. η (με νόμο) κατάργηση των κρατικών ελέγχων στα αεροδρόμια, τα οποία πλέον θα αυτορυθμίζονται από τους ιδιώτες λειτουργούς και χρήστες τους, οι οποίοι και θα εφαρμόζουν την εθνική και διεθνή αεροπορική νομοθεσία «αφ’ εαυτού τους» και επί των εαυτών τους.
Σύγχρονες νομοθετικές καινοτομίες δηλαδή, που πλέον μας βάζουν ως χώρα για τα καλά στον 21ο αιώνα.
Κι ας γκρινιάζουν οι διάφοροι κακόμοιροι που αναπολούν τις δήθεν καλές παλιές εποχές, τότε που η Ελλάδα ήταν κλωτσοσκούφι της ΕΕ, των δανειστών-τοκογλύφων, του Σόιμπλε, των Τούρκων, ακόμη και των «γυφτοσκοπιανών».
Είπα Τούρκοι και θυμήθηκα το μεταναστευτικό. Που επιτέλους λύνεται (ορθολογικά και αυτό) με την τακτοποίηση των υπαρχουσών δομών, και τη δημιουργία νέων, κυρίως στην ενδοχώρα, ακόμη και σε παραμεθόριες περιοχές προκειμένου να τονωθεί η εκεί αγορά και οικονομία, και να επέλθει η ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Έτσι, αποσυμφορούνται τα νησιά, γίνεται μελετημένη μετεγκατάσταση των δυστυχισμένων προσφύγων στην ενδοχώρα, και άρα ανοίγει και για εκείνους το παράθυρο της ευκαιρίας να ενσωματωθούν, να βρουν δουλειά, να σπουδάσουν, να προκόψουν, και τέλος να μπολιάσουν όλους εμάς τους υπόλοιπους με νέο και απαραίτητο οργανικό, αλλά και πολιτισμικό DNA,
Πάντα με τη συνεργασία των πολλών αφιλοκερδών ΜΚΟ, οι οποίες καταγράφονται, πιστοποιούνται, και ελέγχονται συστηματικά δυο σχεδόν χρόνια τώρα.
Και αν τα παραπάνω αποτελούν επιτυχίες που δεν έχουν διαφημιστεί επαρκώς, να θυμόσαστε ότι είναι μια σταγόνα στον ωκεανό.
Όσο εμείς οι πολίτες και τα ΜΜΕ ασχολούμαστε με τρίχες, π.χ. τον Λιγνάδη, τον Μένιο κλπ, η κυβέρνηση έχει σηκωμένα τα μανίκια και παλεύει με τα θηρία προκειμένου να μας εκσυγχρονίσει.
Φέρνοντας και ξένες επενδύσεις, όπως π.χ. εκείνο το εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων που μαζί με τη Ryanair θα συντελέσει στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
Θέλετε άλλο παράδειγμα, που δεν το λένε τα κακόβουλα ΜΜΕ;
Οι συντάξεις.
Οι οποίες θα βγαίνουν τώρα σε χρόνο ρεκόρ από… ιδιώτες.
Θα μπει δηλαδή ένα τέλος στους κρατικοδίαιτους κηφήνες που τόσα χρόνια κωλυσιεργούν.
Τώρα, εύλογα θα ρωτήσετε «και ποιος θα πληρώνει αυτούς τους ιδιώτες»;
Ερώτημα παγίδα, που συνήθως το απευθύνουν συριζόπληκτοι αδαείς, οι οποίοι αγνοούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν πως στον σύγχρονο φιλελευθερισμό που εκπροσωπεί ο Κυριάκος, ως ιδιωτικός τομέας λογίζεται κυρίως εκείνος που πλΕρώνεται από το δημόσιο.
Ακόμη και οι μεγάλοι επιχειρηματίες που διακονούν τα της εθνικής μας οικονομίας, ακόμη και αυτοί κρατικοδίαιτοι είναι. Δεκαετίες τώρα.
Πως αλλιώς θα κινηθεί η αγορά και θα κυκλοφορεί το χρήμα;
Ακόμη π.χ. και τα ιδιωτικά αεροδρόμια, από το κράτος δανείστηκαν για να αγοραστούν, και από το κράτος δανείζονται για να επεκταθούν.
Τι νομίζατε δηλαδή; Δεν έχετε διαβάσει Κέυνς; Μόνο ΜΑΝΙΝΑ;
Οπότε το ερώτημα είναι σαθρό, υποβολιμαίο, και μάλλον εκ του πονηρού.
Πάμε παρακάτω…
Έρχονται πράγματα και θαύματα για τους εργαζόμενους. Για όλους αυτούς δηλαδή που με πρόσχημα την πανδημία τα ξύνουν εδώ και καιρό απολαμβάνοντας όμως κρατικά επιδόματα και άλλες παροχές.
Τι έρχεται;
Νέες συνθήκες εργασίας, χάρη πάλι σε εκείνον τον τεράστιο πολιτικό άνδρα που υπουργεύει στο Εργασίας, ο οποίος κάποτε είχε κλείσει τη ζημιογόνα Ολυμπιακή διότι «δεν χρειαζόμαστε» έλεγαν πολύ σωστά τότε (οι ίδιοι που είναι και σήμερα στα πράγματα) «εθνικό αερομεταφορέα».
Δεν χρειάζεται να πληρώνει το κράτος κερατιάτικα, για έναν αναχρονιστικό θεσμό.
Να είναι ιδιωτικός και να τον πληρώνουμε, το καταλαβαίνουμε όλοι. Έτσι δεν είναι;
Αυτός λοιπόν ο εκσυγχρονιστής πολιτικός, ο υπέρμαχος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (που δεν έχει εργαστεί ποτέ) φέρνει τον Μάιο στη «Διαβούλευση» νομοσχέδιο που όταν με το καλό ψηφιστεί τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο.
Συγκεκριμένα, ο κάθε εργαζόμενος θα πει τέρμα στο αραλίκι, και στο εξής θα εργάζεται περισσότερες ώρες, και θα επιβαρύνεται επιπλέον και με το κόστος των υποδομών, όπως π.χ σύνδεση στο διαδίκτυο, εξοπλισμό, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ.
Το τσάμπα πέθανε!
Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.
Όπως πέθαναν κι εκείνες οι «παλαιομαρξιστικές» εξυπνάδες του Κουτσούμπα και άλλων ελαφροΐσκιωτων, του στυλ: 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ξεκούραση, και 8 ώρες ύπνο, που εδώ και δεκαετίες μας έχουν γονατίσει ως οικονομία.
Διότι ένα βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου θα είναι και η διευθέτηση του ωραρίου εργασίας με συμφωνία εργοδότη- εργαζόμενου.
Δηλαδή αντί για οκτάωρο, ο εργαζόμενος θα απασχολείται για 10 ώρες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που η επιχείρηση θα έχει αυξημένη δραστηριότητα.
Ή αλλιώς εργάσιμη εβδομάδα λάστιχο, διάρκειας 30-50 ωρών την εβδομάδα (με συνδυασμό 6ωρης και 12ωρης απασχόλησης)!
Αυτές οι επιπλέον ώρες, θα «ισοφαρίζονται» εντός εξαμήνου, με μικρότερο ωράριο, ή ρεπό, ή κανονική άδεια.
Σας το είπα. Γινόμαστε επιτέλους Ευρώπη (μπορεί και Μπαγκλαντές).
Δεύτερο στοιχείο οι υπερωρίες, που για όλους τους κλάδους θα διαμορφωθούν στις 120 ή 150 ώρες τον χρόνο. Τέρμα δηλαδή στο σημερινό ψόφιο όριο που είναι οι 90 ώρες.
Κάποιοι επιτέλους θα πρέπει να δουλέψουν. Πως αλλιώς θα γίνουμε Ευρώπη; Ε;
Υπάρχουν και άλλα στοιχεία στο νομοσχέδιο, όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικάτα, και η θεσμοθέτηση με σαφείς κανόνες της τηλεργασίας, αλλά είναι δευτερεύοντα.
Το βασικό στοιχείο θα είναι η παράκαμψη των όποιων συμβάσεων εργασίας, η απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα σε αρκετούς κλάδους, και τέλος ο καθορισμός 10ωρης ημερήσιας εργασίας με ατομική σύμβαση εργαζόμενου-εργοδότη.
Ένα στοιχείο που χρόνια τώρα περιμέναμε να νομοθετηθεί, αλλά φευ.
Χρειάστηκαν οι άριστοι για να το κάνουν. Άγιο είχαμε…
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, τα νέα αυτά καινοτόμα εργασιακά μέτρα δεν έχουν προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη! Μπορεί και στον πλανήτη…
Πάλι μπροστά με Κυριάκο να ‘ουμ, και όποιος διαφωνεί ξύδι.
Βέβαια, πάλι υπάρχουν φωνές που διαμαρτύρονται για κωλυσιεργία του Κυριάκου, θυμίζοντας πως όλα αυτά τα ζητούσε από παλιά επίμονα η τρόικα από τη ΝΔ, τότε με τα δήθεν σκληρά μνημόνια, και πως θα έπρεπε να γίνουν πιο νωρίς, ξεχνώντας ότι τότε είχαμε στο πηδάλιο τον «μαλθακό» Σαμαρά, και όχι τον σημερινό λαοπρόβλητο ηγέτη, ο οποίος τρέχει ασμένως να προλάβει και να διορθώσει άρον άρον όλες τις παλιές παραλείψεις και στρεβλώσεις, ακόμη και της δικής του παράταξης.
Δυστυχώς όμως, πολλοί αναχρονιστικοί «παράγοντες» της χώρας μας συνεχίζουν να γκρινιάζουν, άλλοτε μιλώντας για αύξηση των μετακλητών συμβούλων, άλλοτε για αστοχίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, και άλλοτε για σφιχταγκάλιασμα της κυβέρνησης με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να κατηγορούν την κυβέρνηση για την οικονομική δυσπραγία, τα λουκέτα, την ανεργία, τις διασωληνώσεις, κλπ, ξεχνώντας πως χάρη στις άοκνες προσπάθειες κυβερνητικών ανδρών όπως ο κ. Χαρδαλιάς, ο κ. Γεωργιάδης, και άλλων (π.χ. ο κ. Κουμουτσάκος) συνεχίζουμε να λειτουργούμε ως συντεταγμένο κράτος.
Για φανταστείτε να ήταν στα πράγματα κανένα Ποτάμι, ή κανένα ΚΙΝΑΛ, ή κάποιος από τους πρώην Πασόκους που βυσσοδόμησαν χρόνια ολάκερα επί της χώρας;
Για φανταστείτε να είχαμε κανέναν παλαιοπασόκο επικεφαλής της αστυνομίας, η οποία κάνει τα πάντα για να διατηρεί την τάξη και την ασφάλεια με απόλυτη δημοκρατική ευαισθησία…
Εν κατακλείδι, η πανδημία παρ’ όλα τα κακά που έφερε, έκανε κι ένα καλό:
Έδωσε τη μοναδική ευκαιρία στην κυβέρνηση να αφιερωθεί απρόσκοπτα στη νομοθέτηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, που σε άλλες εποχές δεν θα μπορούσε να το κάνει διότι όλοι οι κακοπροαίρετοι θα ήταν στα κάγκελα.
Σήμερα όμως, η κυβέρνηση νομοθετεί αποδεικνύοντας ότι το κράτος υπάρχει, και μάλιστα χωρίς διαδηλώσεις, πορείες, διαμαρτυρίες, και άλλα τέτοια κατάλοιπα του θλιβερού παρελθόντος, τα οποία απαγορεύονται με την απειλή προστίμου.
Και όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία, τελειώσουν και οι απαγορεύσεις, τελειώσουν και τα πρόστιμα, τότε είναι που θα βρεθούμε εκόντες άκοντες σε μια νέα Ελλάδα, πιο σύγχρονη, πιο πλούσια, και σαφώς πιο λειτουργική.
Και όλα αυτά χάρη στους άριστους που μας κυβερνούν αφού…
Νενικήκαμεν!
Θα το δείτε, που θα πάει;
ΥΓ-Για τις τεράστιες επιτυχίες στα εθνικά ζητήματα δεν χρειάζεται να πω τίποτα.
Όποιος έχει μάτια βλέπει.
Η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη.
Ο Θεός να μας κόβει χρόνια να δίνει μέρες στον Κυριάκο. Τίποτα άλλο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου