"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ και ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η πανδημία θα αλλάξει τον χάρτη της επιχειρηματικότητας

 Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Το stress test λόγω πανδημίας δεν θα είναι δυστυχώς ευνοϊκό για όλους. Η επόμενη ημέρα της πανδημίας προφανώς δεν θα βρει αλώβητη την επιχειρηματικότητα, παρά τις κρατικές ενισχύσεις.

Η νέα πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις θα δοκιμάσει σε απόλυτο βαθμό τις βάσεις, τις δομές και τις αντοχές αλλά και την οργάνωση και διαχειριστική δεινότητα του μάνατζμεντ και των ιδιοκτητών. Όσο μάλιστα η πανδημία καλπάζει και ασφαλώς απειλεί όχι μόνο τις δραστηριότητες αλλά και την ίδια τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Όλοι σε αυτή την φάση επεξεργάζονται σενάρια επιβίωσης. Αν και η αλήθεια είναι ότι μάλλον αρκετοί αιφνιδιάστηκαν από το εύρος των συνεπειών, παρά τα προμηνύματα. Θα έλεγε κανείς ότι το κράτος αυτή τη φορά φάνηκε πολύ πιο έτοιμο από τον ιδιωτικό τομέα. Βεβαίως, εκτός από την άσκηση επιβίωσης, προφανώς θα πρέπει να αναπτύσσονται και σενάρια ανάκαμψης για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία.  


Ποιος θα αντέξει και ποιος όχι, εξαρτάται από πολλά πράγματα.

Πριν από μερικές ημέρες, ένα διεθνές δίκτυο επικοινωνίας δημοσιοποίησε την εμπειρία από τη διαχείριση εκ μέρους των επιχειρήσεων των συνεπειών του κορονοϊού στην Κίνα. Η Weber Shandwick Κίνας βίωσε την εμπειρία αυτή από την αρχή της εξάπλωσης του. Συμπεράσματα και μοντέλα επιβίωσης που προκύπτουν από την κινεζική εμπειρία έχουν προφανώς ενδιαφέρον. Είναι απαραίτητο για παράδειγμα να μπορούν να προβλεφθούν και να αξιολογηθούν διαφορετικά σενάρια για να διασφαλισθούν οι ζωτικές επιχειρηματικές λειτουργίες. "Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση κοινών πλατφόρμων πληροφορικής, τη διαχείριση ταμειακών ροών, τη συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς εργασίας και περιβάλλοντος, τη διατήρηση σχέσεων με τους προμηθευτές και τους επιχειρηματικούς εταίρους, την παροχή εξυπηρέτησης πελατών και πολλά άλλα" επισημαίνει η WS. Βεβαίως και πέραν της κινεζικής εμπειρίας της εταιρίας, καθώς αυτό είναι παγκοσμίως οριζόντια ανάγκη, παράλληλα ότι χρειάζεται εμπλουτισμός και αξιοποίηση των τεχνολογιών και για την επικοινωνία και την προώθηση των προϊόντων. Ο κόσμος άλλωστε συνηθίζει να δίνει έμφαση και να ακολουθεί τα ισχυρά brands.

Σημαντικό ρόλο για τη συνοχή και το ηθικό στις πρωτόγνωρες συνθήκες καραντίνας και απομόνωσης, ιδιαίτερα καθώς η εργασία από απόσταση, εκτός γραφείου εύλογα προκαλεί ανασφάλεια για το μέλλον, ήταν σημαντική η εμπέδωση της αίσθησης σταθερότητας μέσα στην επιχείρηση. Επισημαίνεται σχετικά μάλιστα στην ανάλυση ότι "Παρά τη διαταραχή της ρουτίνας, η τεχνολογία μπορεί να τους κρατήσει όλους συνδεδεμένους. Η απομακρυσμένη εργασία απαιτεί ευέλικτο προγραμματισμό, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν να διαχειριστούν εκτός από την εργασία και τον οικιακό - οικογενειακό χώρο. Η κοινωνική απομάκρυνση είναι η νέα κανονικότητα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού. Το παράδειγμα της Κίνας, άλλωστε δείχνει ότι αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την ισοπέδωση της καμπύλης εξάπλωσης του ιού". Γι' αυτό και είναι σημαντικό να μην νιώσουν οι εργαζόμενοι αποκομμένοι από την επιχείρηση, να μη νιώσουν ότι δεν αποτελούν ζωντανό μέλος του οργανισμού αλλά κάτι απομακρυσμένο και ψυχρό.

Βεβαίως θα υπάρξουν πολύ σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Ήδη έχουν προκύψει. Ωστόσο, με το βλέμμα και στην επόμενη ημέρα, όπως άλλωστε προκύπτει και από την εμπειρία της Κίνας, η περίοδος απομόνωσης δίνει την ευκαιρία για επεξεργασία και ανάπτυξη ενός σχεδίου αποκατάστασης. "Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει την εφαρμογή δράσεων με στόχο την πλήρη ανάκαμψη, όταν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και κοινωνικά και επιχειρηματικά. Τότε θα πρέπει να ληφθούν πρωτόγνωρες αποφάσεις. Όμως οι αξίες κάθε εταιρίας θα αποτελέσουν σημαντικό όπλο για να προχωρήσει μπροστά".

Είναι αλήθεια, ότι οι εμπειρίες από κάποιον που έχει αντιμετωπίσει "από μέσα" το ξεκίνημα της πανδημίας και τους προβληματισμούς των επιχειρήσεων, έχουν την αξία τους. Από εκεί και πέρα, η αλήθεια είναι ότι παρά τις διαφορετικές πολιτισμικές, κοινωνικές και επιχειρηματικές δράσεις, συνήθειες και καταβολές κάθε χώρας, οι συνέπειες της πανδημίας θα διαμορφώσουν σχεδόν... οριζόντια μία νέα κατάσταση.  


Ποια είναι αυτή? 


Ότι δυστυχώς...


 η κρίση θα αλλάξει σημαντικά τον χάρτη της επιχειρηματικότητας. 


Πολλοί δεν θα αντέξουν και θα υποστούν ισχυρά πλήγματα και οι πληγές μπορεί να μην επουλωθούν. 


ΆΛλοι ωστόσο, θα βγουν πιο ισχυροί από την κρίση. Ίσως όχι χωρίς πληγές, αλλά με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και κάλυψης χώρου που θα έχουν αφήσει όσοι θα μείνουν πίσω. 


Όπως τίποτε ίσως δεν θα είναι ίδιο μετά την πανδημία σε κοινωνικό, οικονομικό και ίσως και πολιτικό επίπεδο παγκοσμίως

Δεν υπάρχουν σχόλια: