Το 73,2% του πληθυσμού, δηλαδή 3,54 δισεκατομμύρια άνθρωποι, μοιράζονται 6,1 τρις δολάρια, μόλις το 2,4% του παγκόσμιου πλούτου.
Το λες στην παρέα σου βαρυ-φαγωμένος μετά το κυριακάτικο τραπέζωμα, με τον ίδιο στόμφο όπως όταν ο υπουργός κος Καμμένος τραγουδούσε το «Βρέχει στην φτωχογειτονιά», και όλοι συναινούν σε κατάρες για τον παγκόσμιο καπιταλισμό.
Ανάθεμα τον πλούτο. Αφού έχεις τραβήξει την προσοχή τους συνεχίζεις λέγοντας τους ότι, 33 εκ. πολίτες οι οποίοι κατέχουν περιουσία αξίας πάνω από 1 εκ. δολάρια έκαστος, κατέχουν το 45,6% του παγκόσμιου πλούτου, και όλοι μαζί βρίζετε τον μακαρίτη τον Φιντέλ, τον Πούτιν, τον Τραμπ, τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα του Σύριζα και της ΝΔ και λοιπούς εκατομμυριούχους.
Οι συνδαιτημόνες σου σηκώνουν τα σφυροδρέπανα της επανάστασης. Είναι η ώρα να το τραβήξεις και άλλο. Λες ότι σύμφωνα με την πυραμίδα του παγκόσμιου πλούτου το πλουσιότερο 10% έχει στα χέρια του το 88% του συνόλου του πλούτου, με το κορυφαίο 1% ειδικότερα να ελέγχει τα μισά περιουσιακά στοιχεία του κόσμου. Ναι, όλοι έχουν ποστάρει την πυραμίδα στο fb τους. Κάπου εκεί αρχίζουν οι κατάρες για το κεφάλαιο. Τσακίρ κέφι. Το κέφι εκτινάσσεται στο MARXimum!
Την ετήσια έρευνα της Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο την αναφέρουν κάθε χρόνο όλα τα ελληνικά ΜΜΕ με τίτλους αντίστοιχους με τους παραπάνω. Βάζουν και φωτό την πυραμίδα του πλούτου. Μέχρι εκεί όμως. Κανείς δεν διαβάζει την ίδια την έρευνα. Ούτε καν οι δημοσιογράφοι που αναφέρονται σε αυτή. Μόνο τη μετάφραση του άρθρου στα ελληνικά κάνουν.
Αφού τους έχεις φέρει στο τσακίρ κέφι και τραγουδάτε «Φτωχολογιά, για σένα κάθε μου τραγούδι», το ξεφουρνίζεις. Το πλουσιότερο 10%, δηλαδή 365 εκ. πολίτες που κατέχουν το 88% του παγκόσμιου πλούτου, οι αρχικαπιταλιστές ντε, είναι όσοι έχουν περιουσία πάνω από 100 χιλ. δολάρια.
Κάπου εκεί αρχίζουν τα εγκεφαλικά, και τα όχι δεν είναι ακριβώς έτσι, και τα εμείς λέγαμε για τους καπιταλιστές όχι για εμάς. Ανοίγεις τη σελίδα 9 της έρευνας και τη σελίδα 20 και διαβάζεις ότι για το 2016 το Wealth per adult για τους Έλληνες ήταν στα 103.569 δολάρια. Απο τις 73 χιλ. δολάρια πλούτου ανά ενήλικα Έλληνα το 2000 με δραχμή, ανεβήκαμε στα 103 χιλ. το 2016 με ευρώ. Ο ελληνικός πλούτος πλησιάζει το 1 τρις δολάρια. Αν δεν έχουν υπολογίσει μέσα και τα 300 δις του Σώρρα (!!) κατά λάθος, τότε την έχουμε «άσχημα», ανήκουμε στο 10%, ανήκουμε σε αυτούς που βρίζαμε ως καπιτάλες.
Κατεβάζουμε τα λάβαρα. Θα χάσουμε τους εαυτούς μας, τα πιστεύω μας; Εμείς είμαστε οι καπιταλιστές;
Ως παγκόσμιο πλούτο (wealth), εννοούμε το σύνολο των αξιών που κατέχει ένα πρόσωπο, ακίνητα, μετοχές, καταθέσεις κ.λπ., αν αφαιρέσουμε τα χρέη του. Για το 73,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, που κατέχει μόλις το 2,4% του παγκόσμιου πλούτου, ναι, και εμείς οι Έλληνες αγωνισταράδες θεωρητικά είμαστε καπιτάλες με πέταλα!
Πριν 2 μήνες, μπορεί να το πήρε το μάτι σας στην athensvoice, 13 εργάτες κάηκαν ζωντανοί στην Ινδία σε εργοστάσιο επεξεργασίας δερμάτων ενώ ξεκουράζονταν ανάμεσα στις πολύωρες βάρδιες τους. Είμαστε γεννημένοι στην ήπειρο της αφθονίας, καλοζωισμένοι και χορτάτοι. (Όχι όλοι, αλλά οι «δικοί» μας που μένουν στην απέξω, είναι αυτοί που εμείς συνειδητά πατάμε στις πλάτες τους). Μας ράβουν άλλοι, μας ντύνουν άλλοι, μας τρέφουν άλλοι. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, ο 3ος κόσμος. Δεν είναι το ίδιο τυχεροί με εμάς. Αυτοί παράγουν πρώτες ύλες για εμάς. Εμείς «παράγουμε» software, τέχνες, σφραγίδες, διαφήμιση, ευζωία, lifestyle πάλι για εμάς.
Και εμείς βρήκαμε το άλλοθι, ότι μας εκμεταλλεύονται κάποιοι άλλοι. Κάποιοι περισσότερο πλούσιοι από εμάς. Ίσως ναι, ίσως όχι. Η στατιστική είναι πολύ χρήσιμη για να πεις το ψέμα που θέλεις, αρκεί να τραβήξεις τη γραμμή στο ύψος που βολεύει. (Ακόμη και οι εκατομμυριούχοι του ΣΥΡΙΖΑ παίζουν την κολοκύθια και λένε ότι για όλα φταίνε οι καπιταλιστές πιο πάνω από αυτούς. Αλίμονο.) Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις ζωές μας και ίσως δεν είμαστε διατεθειμένοι άλλωστε, αλλά ας τολμήσουμε να συνειδητοποιήσουμε τις διαφορές μας. Για αρχή.
Εμείς το 10% είμαστε τυχεροί, εκείνοι το 73,2% όμως δεν είναι άτυχοι. Τους επιβλήθηκε. Αν και το ρήμα θα μπορούσε να μπει σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο. Και σε ενεστώτα διαρκείας. Αλλά στα ελληνικά δεν υπάρχει ενεστώτας διαρκείας!
Βέβαια όλα αυτά δεν έχουν καμία αξία, όπως εύστοχα το απέδειξε και ο...
Ή, όπως θα έλεγε και ο σύντροφός Φλαμπουράρης, το χρήμα είναι αέρας. Οι περισσότεροι από εμάς το φυσάνε, κάποιοι κυριολεκτικά κάποιοι μεταφορικά, και ας μην είναι ανάμεσα στους 77 χιλ. Έλληνες εκατομμυριούχους, στην κορυφή της πυραμίδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου