"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: To 40% των γυναικών έπεσε θύμα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του «σκληρής βίας» από μέρους στενών συγγενών !!!

Αστυνομική «υποστήριξη» σε 24ωρη βάση παρέχει η Διοίκηση Ασφάλειας της Σμύρνης σε 700 γυναίκες οι οποίες είναι θύματα είτε διατρέχουν τον κίνδυνο «βιαίας σωματικής επίθεσης» από σύζυγο, αδελφούς και συγγενείς.

Τον περασμένο Ιούνιο η τοπική αστυνομία αναγκάστηκε να επέμβει και να αποσπάσει από τα σπίτια τους 190 και πλέον γυναίκες και νεαρά κορίτσια που υπέφεραν τις συγγενικές βιαιότητες καθημερινά.

Είναι τα πρώτα μέτρα εφαρμογής του «Αγώνα εναντίον της οικιακής βιαιότητας», του νομοσχεδίου που ψήφισε η τούρκικη βουλή τον Φεβρουάριο 2011.

Οι βιαιότητες εναντίον γυναικών δεν είναι κάτι το καινούργιο στην Τουρκία όπου το 40% και πλέον του γυναικείου πληθυσμού είναι θύμα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του «σκληρής βίας» από μέρους στενών συγγενών. Η επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της βουλής διαπίστωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι, δυστυχώς, τα κρούσματα της λεγόμενης οικιακής βιαιότητας αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Στοιχεία τα οποία έδωσε η αστυνομία και η χωροφυλακή και τα οποία αφορούν αποκλειστικά περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν στις Αρχές αναφέρουν συγκεκριμένα 48.264 πράξεις ωμής βίας κατά «γυναικών της οικογένειας» το 2008 αλλά σχεδόν διπλάσιες, 80.398, το 2011.

Η αστυνομία βεβαιώνει, όπως γράφει η εφημερίδα «Zaman», ότι στη Σμύρνη κατά μέσον όρο τουλάχιστον μια γυναίκα την ημέρα ζητεί την προστασία της αστυνομίας για να αποφύγει τη βία -συνήθως άγριο ξύλο, πλήγματα με μαχαίρι, πυρωμένο σίδερο κλπ. 
 
Η αστυνομία έχει καταγράψει σε ειδικό κατάλογο τα ονόματα ανδρών που κατά σύστημα «φέρονται βίαια» στις γυναίκες του σπιτιού τους ώστε να «σπεύδει σε τρία λεπτά μόλις λάβει σήμα για βιαιότητες».

Το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής πρόκειται να δημιουργήσει κέντρα σε κάθε επαρχία της Τουρκίας που θα παρέχουν ψυχολογική, κοινωνική και νομική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα οικιακής βίας.
 
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: