"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Πώς παγιδεύτηκαν hedge funds που «επένδυσαν» σε CDS

Του Ηλια Γ. Μπελλου

Σε αδιέξοδο οδήγησαν Βερολίνο και Κομισιόν τα hedge funds που έχτισαν θέσεις σε ελληνικά ομόλογα, σε πολύ χαμηλές τιμές κτήσης, για να μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις του PSI+ με σκοπό να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους ή πληρωμή των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS).  

Αιτία; 

Η ανεπίσημη αλλαγή στάσης Ευρωπαίων παραγόντων που άφησαν να εννοηθεί πως πληρωμή των CDS «δεν θα ήταν και καταστροφή», αλλά και η παρέμβαση της ISDA (International Swaps and Derivatives Association), του οργάνου το οποίο είναι επιφορτισμένο από την αγορά με το να αποφαίνεται για θέματα όπως το κατά πόσον η αναδρομική εισαγωγή ρήτρας συλλογική ευθύνης (Collective Action Clauses) στο καθεστώς που διέπει τα ελληνικά ομόλογα συνιστά πιστωτικό γεγονός (credit event) και πρέπει τα ασφάλιστρα να καταβληθούν.

Οι εξελίξεις αυτές, την ώρα που κλιμακώνονταν οι διαπραγματεύσεις, αποθάρρυναν πολλά hedge funds, αλλά και άλλους ομολογιούχους, από την επιδίωξη σημαντικά καλύτερων όρων ανταλλαγής. 

Είναι χαρακτηριστικό πως χρηματομεσιτικοί κύκλοι του Λονδίνου, που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά του ελληνικού χρέους, τις τελευταίες ημέρες ανέφεραν αύξηση των πωλητών ελληνικών τίτλων που λήγουν τον Μάρτιο.

Ομως δεν υπήρχαν πλέον αγοραστές, καθώς το «στοίχημα» έχει ενσωματώσει, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τεράστιο ρίσκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τα 14,5 δισ. ευρώ χρέους που ωριμάζει τότε, το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με μέση τιμή κτήσης τα 70 σεντς στο ευρώ. Από την ίδια σειρά, ομόλογα ονομαστικής αξίας της τάξης των 4 με 5 δισ. ευρώ έχουν αγοραστεί μετά το φθινόπωρο από hedge fund με μέση τιμή κτήσης που κυμαίνεται μεταξύ 40 και 50 σεντς. Κεφάλαια δηλαδή που δεν μπορούν να ανακτηθούν από τα επίπεδα στα οποία αναμένεται να κλείσει τελικά το PSI+. Επί του συνόλου των 14,5 δισ., έχουν εκδοθεί CDS που καλύπτουν ονομαστική αξία 3,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της υπηρεσίας οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι.

Τα hedge funds, με την προσδοκία ότι μπορούν να πληρωθούν είτε από το πακέτο βοήθειας είτε από τα ασφάλιστρα, πίεσαν για καλύτερους όρους. Ομως τόσο από το Βερολίνο όσο και από το Παρίσι διέρρευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πληρωμή των CDS στην «ειδική περίπτωση της Ελλάδας» δεν είναι καταστροφή. Την ίδια ώρα η ISDA, που κρίνει την πληρωμή ή όχι των CDS, σε έκτακτη διευκρινιστική ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε πως τα CACs δεν πυροδοτούν από μόνα τους τα CDS. Υπογράμμισε δε πως σε κάθε περίπτωση, για να αποφανθεί για κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρχει επίσημη αίτηση από ομολογιούχο στο αρμόδιο όργανό της (EMEA Determinations Committee). Με τον τρόπο αυτό αποδυναμώθηκε καθοριστικά το όπλο της πληρωμής των CDS, ενώ τα funds εξετέθησαν στο ενδεχόμενο η κόντρα με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να «γυρίσει μπούμερανγκ»

Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με πληροφορίες, που είναι όμως δύσκολο να διασταυρωθούν, στις διαπραγματεύσεις για το PSI+ στο τέλος είχαν παραμείνει ενεργά μόνο δύο funds και συγκεκριμένα η Marathon και η Greylock Capital.

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: