ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Ανθεί η παραοικονομία στα άγονα εδάφη της κρίσης
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Η εξάρθρωση του «μαφιόζικου» κυκλώματος με έδρα τη Θεσσαλονίκη ειναι προφανώς, μόνο η κορυφή του παγόβουνου της παραοικονομίας και του σύγχρονου μαυραγοριτισμού που ευδοκιμούν στην Ελλάδα της κρίσης - αλλά όχι μόνο σε αυτή. Διότι, την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι και αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπου επίσης παρατηρείται έκρηξη της «μαύρης οικονομίας».
Εντελώς... συμπτωματικά δε, όλες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, μια μελέτη που διεξήχθη από ομάδα του πανεπιστημίου του Πόρτο, διαπίστωσε πως το 2010 η παραοικονομία διευρύνθηκε κατά 2,5%, με αποτέλεσμα να αντιστοιχεί πλέον στο ένα τέταρτο του επίσημου ΑΕΠ. Σύμφωνα δε με τους σχετικούς υπολογισμούς, στερεί από τα δημόσια ταμεία ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει το έλλειμμα κατά το ήμισυ!
«Έχουμε μόλις αρχίσει να αναλύουμε τα στοιχεία του 2011, όμως, με δεδομένη την αύξηση των φόρων και της ανεργίας, θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω μεγέθυνση της παραοικονομίας», δήλωσε ο καθηγητής Όσκαρ Αφόνσο, αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου για την οικονομία και τη διαφθορά, προαναγγέλλοντας επιδείνωση του φαινομένου. Ανάλογα μηνύματα έρχονται και από το μεγάλο γείτονα της Ιβηρικής, την Ισπανία.
Με βάση μελέτη του καθηγητή οικονομικών στο αυστριακό πανεπιστήμιο του Λιντς, Φρίντριχ Σνάιντερ, η ισπανική «μαύρη οικονομία» αντιστοιχεί στο 19,2% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτός είναι, περίπου, ο μέσος όρος για τις 31 χώρες της Ευρώπης που εξέτασε ο Σνάιντερ όπου η Βουλγαρία να κρατά το στέμμα με 32,6%, ενώ στο τέλος της λίστας έρχεται η Ελβετία με «μόλις» 8,1%.
Ανάλογα συμπεράσματα προκύπτουν και από μια άλλη αποκαλυπτική έρευνα, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ιγνάθιο Μαουλεόν, του πανεπιστημίου Χουάν Κάρλος της Μαδρίτης: από 1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας που αναλογούσαν στην παραοικονομία τη δεκαετία του '80, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει εκτιναχθεί στα 4 εκατομμύρια! Όσο για την Ιταλία της Ντράγκεντα και της Καμόρα, ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι συμβαίνει.
Όπως αποδεικνύουν σχετικά στοιχεία και αναλύσεις, η μαφία τείνει να γίνει η κύρια πηγή ρευστότητας για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η διασφάλιση πιστώσεων από τις τράπεζες γίνεται ολοένα πιο δύσκολη. «Στην κρίση, αυτοί που διαθέτουν ρευστότητα έχουν και τη δύναμη στα χέρια τους», δήλωνε το Νοέμβριο ο επικεφαλής της ομάδας των δημόσιων κατηγόρων που ασχολούνται με την πάταξη της μαφίας. «Η κρίση είναι ο καλύτερος σύμμαχος της μαφίας και έχει αυξήσει το μερίδιό της στην πραγματική οικονομία», λέει και ο πρόεδρος της οργάνωσης SOS Impresa, Λίνο Μπούσα.
Ακόμη και ο νυν επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποιούσε το Μάρτιο του 2011 -όταν ήταν ακόμη διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας- ότι στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών οι επιχειρήσεις έχουν καταστεί πιο ευάλωτες στη μαφία. Υπό αυτό το πρίσμα, οι επιχειρήσεις καταστολής προφανώς θα ενταθούν. Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο: ότι η κρίση, η λιτότητα και η φτώχεια θα οδηγούν ολοένα περισσότερους ανθρώπους στην αγκαλιά της παραοικονομίας. Και ο φαύλος κύκλος δεν θα λέει να κλείσει.
Μυστήριο η ανεργία
Η άλλη όψη του νομίσματος
«Οι παράνομες δραστηριότητες συμβάλλουν στην ερμηνεία ενός από τα πιο εντυπωσιακά οικονομικά μυστήρια της σύγχρονης ισπανικής κοινωνίας: την ύπαρξη ενός εξαιρετικά υψηλού επίσημου ποσοστού ανεργίας, το οποίο, όμως, δεν συνοδεύεται από το μέγεθος των κοινωνικών αναταράξεων και της λαϊκής οργής που θα ανέμενε κανείς», έγραφαν οι Βίκτορ Μαλέτ και Γκάι Ντίνμορ στους Financial Times, στις 8 Ιουνίου 2011, σε μία ενδιαφέρουσα ανάλυσή τους με τίτλο «Ευρώπη: η κρυμμένη οικονομία».
Οι δύο δημοσιογράφοι προσθέτουν τα εξής: «Εάν ήταν αλήθεια πως 4,9 εκατ. άνθρωποι δεν είχαν δουλειά, τότε η Ισπανία δεν θα ήταν όσο ήρεμη είναι σήμερα, με την εξαίρεση μερικών διαδηλώσεων». Οι ίδιοι ισχυρίζονται, επίσης, ότι το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται εσχάτως (αλλά όχι στο παρελθόν) για την πάταξη της παραοικονομίας έχει, εν μέρει, την εξής εξήγηση: το κράτος δεν μπορεί να αντέξει τα επιδόματα ανεργίας, που την τελευταία τετραετία ανήλθαν συνολικά στα 113 δισ. ευρώ -έτσι, προσπαθεί να βρει ποιοι εργάζονται «μαύρα» για να τους βγάλει από τη λίστα των δικαιούχων.
150 δισ. ευρώ σε αυτό το ποσό υπολογίζεται ότι ανέρχεται σήμερα η ρευστότητα της ιταλικής μαφίας.
12,5 δισ. ευρώ η αξία των επιχειρήσεων στον κλάδο γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής που ελέγχει η μαφία.
4 εκατ. ευρώ τόσες εκτιμάται ότι είναι οι θέσεις εργασίας στην παραοικονομία της Ισπανίας των 5 εκατ. ανέργων.
8 δισ. ευρώ τα χρήματα αυτά θεωρείται ότι χάνονται από τα δημόσια ταμεία της Πορτογαλίας λόγω της παραοικονομίας.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου