"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η ζωή μετά

EΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Του Μιχάλη Τσιντσίνη

Δυο χρόνια τώρα, αυτό μόνο έχουμε προσπαθήσει: να αποφύγουμε ό,τι αποφεύγεται. Κυνηγημένοι από την ανάγκη, τρέχουμε να περισώσουμε τα κομμάτια μας. Tον παλιό μισθό μας. Tον παλιό εαυτό μας.

Ομως, κάποτε η αποψίλωση φτάνει σε ένα τέλος. Η ασυνάρτητη ελληνική οικονομία θα αποσυντεθεί. Το κοντέρ θα μηδενιστεί. Και μετά τι;

Αυτό το μετά ελάχιστα έχει συζητηθεί. Ξέρουμε πια τι χώρα ήμασταν. Μας ξεσκέπασε η κρίση. Μας εξέθεσε το επίμονο βλέμμα των άλλων - οι μετρήσεις και τα επιτίμια των δανειστών. Ξέρουμε καλά τι αφήνουμε. Δεν ξέρουμε τι θέλουμε να γίνουμε.

Θα υποκύψουμε στον νεορομαντισμό, επιστρέφοντας στα χωριά και τα χωράφια μας; 

Θα αφεθούμε στην παλιά ευκολία, σερβίροντας χωριάτικες σαλάτες σε παραθαλάσσιες ταβέρνες; 

Θα στήσουμε ξανά μια χώρα - σκηνικό, ένα ταμπλό βιβάντ για την αναψυχή των Βορείων; 

Θα πιστέψουμε στην επιχειρηματική μόδα, ξηλώνοντας αμπέλια και φυτεύοντας ηλιοσυλλέκτες; 

Θα γίνουμε μήπως Ινδία με την καλή έννοια, ανακαλύπτoντας τη χρυσή φλέβα του λογισμικού;

Για την κοινωνία σήμερα δεν υπάρχει άλλο ερώτημα: τι θα απογίνει η χώρα που θα έχει απομείνει. 

Οι πολιτικοί δεν φαίνεται να το σκέφτονται. Αντιθέτως. Προσποιούνται ότι η υποτίμηση μπορεί να αποτραπεί. Δεν μπορεί. Αγρίως ή συντεταγμένα, θα γίνουμε φτηνοί. Πρέπει μόνο να σκεφτούμε πού και πώς θα πουλάμε αύριο τη φτήνια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: