ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Τα 30 μέτρα για την εκταμίευση της 1ης δόσης του νέου δανείου
Του Σωτηρη Νικα
Τριάντα δύσκολες νομοθετικές παρεμβάσεις σε έξι κρίσιμους τομείς καλείται να προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση και να ψηφίσει η Βουλή, ώστε να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου. Οι δανειστές της Ελλάδας έχουν θέσει ως «προαπαιτούμενες δράσεις» (prior actions) για να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα την άμεση λήψη πολύ σκληρών μέτρων, που περιλαμβάνουν δραματικές περικοπές μισθών σε όλο το φάσμα της οικονομίας (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα), ενώ η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει ούτε τους επόμενους μήνες, αφού γνωρίζουμε από τώρα ότι η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και μισθών.
Ολα αυτά θα πρέπει να γίνουν την ώρα που στην Ευρωζώνη έχουν πλέον χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα. Οπως αναφέρουν παράγοντες με γνώση των συζητήσεων στο τελευταίο Euro-group, οι εταίροι μας δεν θεωρούν πλέον ικανή την Ελλάδα να εφαρμόσει το οποιοδήποτε πρόγραμμα εξαιτίας κυρίως της μη ύπαρξης «πολιτικής συναίνεσης» και της αδυναμίας των θεσμών να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.
Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, αναφέρουν ότι ήδη κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, αν και δεν ασκούν προς το παρόν τέτοιες πιέσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές παρεμβάσεις για δαπάνες, έσοδα, ασφαλιστικό, εργασιακά, χρηματοπιστωτικό τομέα και κλειστά επαγγέλματα.
Από την ψήφιση των αλλαγών σε αυτούς τους έξι τομείς θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νέο Μνημόνιο, οι 30 αλλαγές είναι:
1. Περικοπή φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,076 δισ. ευρώ.
2. Μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 300 εκατ. ευρώ.
3. «Ψαλίδι» στις υπερωρίες των ιατρών κατά 50 εκατ. ευρώ.
4. Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ.
5. Κατάργηση 550 θέσεων αναπληρωτών αντιδημάρχων με όφελος 30 εκατ. ευρώ.
6. Περικοπή καταναλωτικών δαπανών και εκλογικού επιδόματος κατά 270 εκατ. ευρώ.
7. Επιδόματα και επιχορηγήσεις κατά 190 εκατ. ευρώ.
8. Νέο «μαχαίρι» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ.
9. Υπουργική απόφαση για την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων των ελεύθερων επαγγελματιών.
10. Υπουργική απόφαση για την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους κρατικούς φορείς.
11. Υπουργική απόφαση για την καταβολή από τη ΔΕΗ στο κράτος των εσόδων από το τέλος ακινήτων μέσα σε 2 ημέρες αντί 20 ημερών που ισχύει τώρα.
12. Μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, με εξαίρεση τους νέους έως 25 ετών για τους οποίους η μείωση θα είναι 32%.
13. Αναστολή ωριμάνσεων.
14. Ανώτατο χρονικό όριο συλλογικών συμβάσεων τα 3 χρόνια.
15. Διάρκεια υφιστάμενων συμβάσεων έως 1 χρόνο.
16. Μείωση της μετενέργειας στους 3 μήνες.
17. Διατήρηση και μετά το τέλος της μετενέργειας του βασικού μισθού και των επιδομάτων προϋπηρεσίας, τέκνων, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας μέχρι να υπογραφεί νέα συλλογική ή ατομική σύμβαση.
18. Κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.
19. Κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν με τη συνταξιοδότηση.
20. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% (άλλο ένα 3% τον Σεπτέμβριο).
21. Κατάργηση ΟΕΚ και ΟΕΕ.
22. Τροποποίηση των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθιστώντας τις διατάξεις λιγότερο ευνοϊκές (έχει ήδη γίνει).
23. Ολοκλήρωση 75 συνολικών ελέγχων και άλλων 225 ελέγχων για απόδοση ΦΠΑ σε μεγαλο-φορολογουμένους.
24. Εκ βάθρων αναθεώρηση του συστήματος λειτουργίας των επικουρικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένων των προνοιακών ταμείων.
25. Μείωση συντάξεων κατά 15% στα «ευγενή» ταμεία (ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.λπ.) και 7% στο ΝΑΤ, καθώς και μείωση κατά 15% των επικουρικών συντάξεων.
26. Νομοθετική παρέμβαση για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και το πλαίσιο βάσει του οποίου θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
27. Υιοθέτηση νομοθεσίας για την αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
28. Ενίσχυση των πόρων του ΤΕΚΕ για την εξασφάλιση των καταθέσεων στις τράπεζες.
29. Απελευθέρωση 17 βασικών κλειστών επαγγελμάτων (ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, κέντρα φυσιοθεραπείας, μονάδες τεχνητού νεφρού, παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, οδοντιατρεία, ινστιτούτα αισθητικής, καταστήματα οπτικών, ινστιτούτα αδυνατίσματος, αναλογιστές, εταιρείες υπηρεσιών προσωρινής απασχόλησης, φορτοεκφορτωτές, ορκωτοί εκτιμητές, λογιστές και φοροτεχνικοί, συμβουλευτικές επιχειρήσεις, ξεναγοί, μεσίτες ακινήτων).
30. Εκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το διοικητικό κόστος έκδοσης νέων αδειών για τα φορτηγά δημόσιας χρήσης.
Συμπληρωματικά μέτρα
Εκτός των «προαπαιτούμενων δράσεων» για την παροχή της πρώτης δόσης του νέου δανείου, στο νέο Μνημόνιο περιλαμβάνεται μία σειρά από μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του έτους και είναι εξίσου σκληρά, αν όχι ακόμα περισσότερο. Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, απολύσεις και ενδεχομένως νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα είναι τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με το καινούργιο πρόγραμμα.
Για τα ειδικά μισθολόγια (γιατροί, δικαστικοί, σώματα ασφαλείας κ.λπ.) προβλέπεται ότι μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να προχωρήσει μία μέση μείωση των αποδοχών τους κατά 10% ώστε να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 114 εκατ. ευρώ φέτος και το ποσό αυτό να αυξηθεί στα 226 εκατ. ευρώ το 2013. Η περικοπή στα ειδικά μισθολόγια θα γίνει τρεις μήνες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικώς σχεδιαστεί, για να αυξηθεί το δημοσιονομικό όφελος.
Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Δημόσιο 15.000 υπάλληλοι φέτος. Για την ακρίβεια θα μεταφερθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και θα συνδεθούν με τους οργανισμούς που θα κλείσουν ή θα συρρικνωθούν. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας έτσι όπως λειτούργησε δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα τίθενται σε εφεδρεία οι εργαζόμενοι.
Παράλληλα προβλέπεται ότι, εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα μειωθούν τον Σεπτέμβριο κατά ένα επιπλέον 3% οι ασφαλιστικές εισφορές. Γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα με τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων και ίσως νέες μειώσεις στις συντάξεις.
Πέραν αυτών, στο νέο Μνημόνιο αναγράφεται ότι οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν τον Ιούνιο. Κάτι, όμως, που μέχρι τώρα έχει απορρίψει η κυβέρνηση.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου