ΙΝΔΙΑ: Προκαλεί "αερομαχίες" Γερμανίας - Γαλλίας με έπαθλο συμβόλαιο εξοπλισμών αξίας 10 ΔΙΣ. δολαρίων
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Μια σκληρή γαλλογερμανική... αερομαχία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο - και μάλιστα, πάνω από το έδαφος της μακρινής Ινδίας. Όσο για την αιτία, δεν είναι άλλη από τη «μητέρα όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων», όπως έχει ονομαστεί το πρόγραμμα του Νέου Δελχί για τον εκσυγχρονισμό της πολεμικής του αεροπορίας, ο οποίος περιλαμβάνει και την αγορά 126 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας τεχνολογίας.
Μέχρι πρόσφατα, η Αγκελα Μέρκελ θεωρούσε βέβαιο ότι το συμβόλαιο θα πήγαινε στην τετραμερή κοινοπραξία των Eurofighter-Typhoon, που κατασκευάζονται από γερμανικές, βρετανικές, ιταλικές και ισπανικές εταιρείες. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ένας από τους λόγους που, όπως σημείωνε το Der Spiegel στην ιστοσελίδα του, η Γερμανίδα καγκελάριος «δεν μιλά για κανένα συνάδελφό της από όλο τον κόσμο με τόσο σεβασμό και θέρμη όσο για τον Ινδό πρωθυπουργό, Μανμόχαν Σινχ». Μόνο που την Τρίτη, ο φίλος της επιφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη, ανακοινώνοντας ότι ξεκινά αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το μεγάλο ανταγωνιστή του συγκεκριμένου αεροσκάφους στην Ευρώπη: το γαλλικό Rafale.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη, μέσα σε διάστημα έξι ως εννέα μηνών», δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Βαλερί Πεκρές.
«Εξόχως απογοητευτική», χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ γερμανικοί κύκλοι τόνιζαν ότι καμία συμφωνία δεν είναι οριστική μέχρις ότου υπογραφεί και η Μέρκελ δεσμευόταν ότι θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει το χρυσό συμβόλαιο, αξίας 10 δισ. δολαρίων.
Εξάλλου, όπως επισημαίνουν στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και στο παρελθόν το Παρίσι είχε ισχυριστεί ότι έχει κλείσει ανάλογα συμβόλαια για το Rafale -Βραζιλία, Μαρόκο, Ελβετία, ΗΑΕ- όμως μέχρι σήμερα δεν έχει πουληθεί στο εξωτερικό ούτε ένα από αυτά τα αεροπλάνα. Σε αντίθεση, βεβαίως, με τη θυγατρική της EADS (του ευρωπαϊκού αεροναυπηγικού ομίλου, στον οποίο κατέχει καίρια θέση και η Γαλλία!), η οποία έχει πουλήσει ήδη 300 «κομμάτια» και έχει διασφαλισμένη παραγωγή ως το 2017.
Η μάχη, τους επόμενους μήνες, αναμένεται ακληρή και σε αυτή θα χρησιμοποιηθούν όλα τα όπλα - οι Γάλλοι, για παράδειγμα, θα τάξουν εκπτώσεις, συμπαραγωγή, αλλά και αναβάθμιση της συνεργασίας με την Ινδία στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΑΛΛΙΑ,
ΓΕΡΜΑΝΙΑ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΙΝΔΙΑ,
ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου