(Photo: ΒΑΛΕΝΘΙΑ 1957 τότε που δεν υπήρχε "κλιματική αλλαγή"!!!)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ (Ειδικά το μεταφρασμένο άρθρο που παραθέτω μετά την άποψη του Σωκράτη Παπαχατζή)
Δεν ξέρω τι είναι πιο ανατριχιαστικό.
Η εντυπωσιοθηρία των media – social media (τα θαυμαστικά, η αριθμοποίηση των καταστροφών και τα ρεκόρ, τα “βίντεο που σοκάρουν” και οι “εικόνες που συγκλονίζουν”…), η πολιτικοποίηση του θέματος * ή το μάντρα της Κλιματικής Αλλαγής και της ευθύνης που έχουμε όλοι, για τους νεκρούς της Βαλένθια;
Παρεμπιπτόντως, η αμέριστη αρωγή των social media στο εγγενώς διαβρωτικό έργο των μέσων ενημέρωσης συνίσταται (και) στο εξής : με εκατοντάδες και χιλιάδες “ρεπόρτερ” της συμφοράς να επαναλαμβάνουν τα ίδια σχόλια για το ίδιο θέμα, εξασφαλίζεται το Number one παραδοσιακά ζητούμενο απ’ τους μηχανισμούς της προπαγάνδας : ατέρμονη, μέχρι υπνωτισμού, επανάληψη.
Παρόμοιο γεγονός είχε λάβει χώρα στη Βαλένθια το 1957 (φωτ. ανοίγματος) μετά από πλημμύρα ξανά, του ποταμού Turia. Ως αποτέλεσμα αυτού η τότε κυβέρνηση Φράνκο, αγνοώντας τις διαμαρτυρίες πολλών κατοίκων, εφάρμοσε το “μεγαλεπίβολο” project εκτροπής του ποταμού – είχαν προηγηθεί δεκαετιών διαβουλεύσεις και, λίγο πριν την καταστροφή, προετοιμασίες. Είναι η στιγμή της αλήθειας για την αποτελεσματικότητα του έργου, μια και ποτέ άλλοτε δεν παρατηρήθηκε στην περιοχή τέτοια βροχόπτωση από τότε.
Το ότι παρόμοιο γεγονός συνέβη 67 χρόνια πριν, θα έπρεπε να αποτελεί ικανοποιητική απάντηση στις περί κλιματικής αλλαγής ανοησίες.
Ακόμα περισσότερο, αν λάβει κανείς υπόψη το παρακάτω άρθρο, δημοσιευμένο τον Αύγουστο (link και μετάφραση παρακάτω).
* Σταχυολογώντας πρόχειρα :
“Είναι απίστευτο το πόσο μόνοι και απροστάτευτοι έμειναν οι κάτοικοι της #Βαλένθια. Μου θυμίζουν τους ανθρώπους στο Μάτι”.
Απάντηση :
“Εμένα μου θυμίζουν τους ανθρώπους στη Θεσσαλία, που χωρίς ονομαστική λίστα νεκρών, δεν ξέρουμε καν πόσοι έχασαν τη ζωή τους”. (Ακολουθεί έντονη, μετά κοσμητικών, αντιπαράθεση)
“Στις φονικές πλημμύρες στην #Βαλένθια χάθηκαν ανθρώπινες ζωές γιατί άργησε να ειδοποιήσει το 112. Ο Αλέξης Τσίπρας, η ντροπή της χώρας, έδινε συγχαρητήρια σε όσους πολίτες αγνοούσαν το 112”.
“Αν πεις στον Ισπανό πως στην Ελλαδίτσα ο Μητσοτάκης έχει 112 που δουλεύει σωστά και σώζονται ζωές, θα πάρουν τους δικούς τους με τις πέτρες”.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΞΕΒΡΑΚΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΝΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ "ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ"
Οι ανησυχίες αυξάνονται στην Ισπανία για τη σπορά των νεφών στο Μαρόκο
Το μακροχρόνιο πρόγραμμα σποράς νεφών Al-Ghaith του Μαρόκου εφιστά την προσοχή και την ανησυχία της γειτονικής Ισπανίας καθώς η χώρα εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της σοβαρής ξηρασίας.
Η πρωτοβουλία, διεθνώς αναγνωρισμένη από την ίδρυσή της το 1984, στοχεύει στην τεχνητή αύξηση των βροχοπτώσεων, αλλά ο πιθανός περιφερειακός αντίκτυπός της πυροδοτεί συζητήσεις, ιδιαίτερα στην Ισπανία.
Πρόσφατες αναφορές από το ισπανικό μετεωρολογικό πρακτορείο El Tiempo υπογραμμίζουν τις σημαντικές επενδύσεις του Μαρόκου στη σπορά νεφών, με σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ να έχουν διατεθεί από το 2023. Αυτή η χρηματοδότηση κατευθύνεται προς την ενίσχυση των βροχοπτώσεων σε στοχευμένες περιοχές έως και 15 τοις εκατό μέσω 20 ξεχωριστών έργων σποράς νεφών.
Η σκοτεινή πλευρά της σποράς σύννεφων
Ενώ το Μαρόκο βλέπει τη σπορά των νεφών ως ζωτικό εργαλείο για την ανακούφιση της χρόνιας λειψυδρίας του, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης και οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για τις πιθανές ανεπιθύμητες συνέπειες για την περιοχή. Η έκθεση του El Tiempo προειδοποιεί ότι η τεχνητή μεταβολή των καιρικών συνθηκών θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτα αποτελέσματα, ιδιαίτερα στη νότια Ισπανία και στους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια.
Ένας από τους κύριους φόβους είναι ότι η αυξημένη βροχόπτωση σε περιοχές που δεν είναι συνηθισμένες σε τέτοιες συνθήκες θα μπορούσε να προκαλέσει πλημμύρες, διάβρωση του εδάφους και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα. Επίσης, η έκθεση προτείνει ότι η σπορά των νεφών μπορεί να διαταράξει την ατμοσφαιρική ισορροπία, οδηγώντας δυνητικά σε ξηρασίες σε άλλες τοποθεσίες ή προκαλώντας έντονες, μη διαχειρίσιμες βροχοπτώσεις.
Επιπλέον, η έκθεση εγείρει συναγερμούς για τις ευρύτερες επιπτώσεις της γεωμηχανικής, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να αυξήσει τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων, των κεραυνών, των χαλαζοθύελλων, ακόμη και των ανεμοστρόβιλων. Αυτές οι πιθανές διαταραχές έχουν οδηγήσει σε ανησυχίες για πιθανές γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου, ειδικά εάν οι περιβαλλοντικές αλλαγές επηρεάζουν αρνητικά τα ισπανικά εδάφη.
Παρά αυτές τις ανησυχίες, η εμπειρία του Μαρόκου με τη σπορά νεφών είναι εκτεταμένη. Το πρόγραμμα Al-Ghaith, το οποίο διεξήγαγε 49 εργασίες τεχνητής σποράς μεταξύ 2021 και 2023, ήταν κεντρικό στη στρατηγική του Μαρόκου για την ενίσχυση των υδάτινων πόρων μέσω της αλλαγής του κλίματος. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να ενισχύσει τα ποσοστά βροχοπτώσεων κατά 4 τοις εκατό, με τη δυνατότητα να αυξήσει τη γεωργική παραγωγικότητα έως και 20 τοις εκατό.
Η δέσμευση του Μαρόκου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας τονίζεται από την αναγνώρισή του στη διεθνή σκηνή.
Το πρόγραμμα Al-Ghaith φιλοξένησε το Όγδοο Διεθνές Συνέδριο για τις Βιομηχανικές Βροχοπτώσεις στην Καζαμπλάνκα το 2003 και έλαβε το διάσημο βραβείο Hassan II για τις βιομηχανικές βροχοπτώσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2007.
Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ' τόνισε επίσης την επείγουσα αντιμετώπιση της κρίσης του νερού, ιδιαίτερα κατά την πρόσφατη ομιλία του για την 25η επέτειο από την ανάληψή του στο θρόνο.
Στην ομιλία του, ο βασιλιάς τόνισε την κρίσιμη κατάσταση της διαθεσιμότητας νερού στο Μαρόκο και υπογράμμισε τη σημασία του Εθνικού Προγράμματος Παροχής και Άρδευσης Πόσιμου Νερού 2020-2027. Αυτό το πρόγραμμα, παράλληλα με την ταχεία κατασκευή μονάδων αφαίρεσης αλατιού θαλασσινού νερού, στοχεύει να εξασφαλίσει πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως έως το 2030.
Καθώς το Μαρόκο συνεχίζει να διερευνά διάφορες λύσεις για την κρίση του νερού, συμπεριλαμβανομένης της σποράς και του καθαρισμού των νεφών, οι ευρύτερες περιφερειακές επιπτώσεις…
παραμένουν ένα σημείο ανησυχίας.
Οι ομογενείς και οι κάτοικοι που ζουν στην Ισπανία θα πρέπει να παρακολουθούν στενά αυτήν την εξελισσόμενη κατάσταση, καθώς μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις για τα περιφερειακά κλίματα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου