Όταν ο βουλευτής Καιρίδης έλεγε στη συντρόφισσα βουλευτή Αυγέρη ότι δίνει παράσταση ενώ κανονικά είναι «μια πολύ γλυκιά κυρία», κανείς δεν διαπίστωσε τίποτα το σεξιστικό.
Εννοώ κανείς από τα πατριαρχικά γουρούνια που δεν καταλαβαίνουν ότι μια γυναίκα δεν μπορεί ποτέ να είναι γλυκιά. Ευτυχώς το κατάλαβαν οι πυλωροί της Ισότητας και της Χειραφέτησης (των αριστερών γυναικών εννοείται, αφού οι άλλες ξέρουμε τι κουμάσια είναι) και το διαδίκτυο γέμισε καταγγελίες για τον σεξιστή Καιρίδη που τόλμησε να αποκαλέσει «πολύ γλυκιά κυρία» μια γυναίκα που ολοφάνερα δεν είχε τίποτα το γλυκό. Βέβαια ο Καιρίδης την είχε πει απλώς υποκρίτρια αλλά κι αυτό σεξιστικό είναι καθώς μια γυναίκα, εκτός από το ότι δεν είναι ποτέ γλυκιά, είναι πάντα ειλικρινής.
Επειδή καταλαβαίνω ότι πολλά πατριαρχικά γουρούνια αλλά και πολλές δεξιές που δεν θέλω να τις χαρακτηρίσω, δεν καταλαβαίνουν τον σεξισμό, ετοίμασα μια μικρή λίστα φράσεων και χαρακτηρισμών που πρέπει να αποφεύγονται. Τουλάχιστον από τους ανθρώπους που επιθυμούν να ξεπεράσουν τα πατριαρχικά πρότυπα και να οικοδομήσουν μια κοινωνία προόδου.
«Είσαι πολύ όμορφη» - φοβερά σεξιστική φράση καθώς υπονοεί ότι υπάρχει πιθανότητα μια γυναίκα να μην είναι όμορφη ενώ ξέρουμε καλά (το λένε άλλωστε σε ΟΛΑ τα πρωινάδικα και ΟΛΕΣ τις διαφημίσεις καλλυντικών) ότι οι γυναίκες είναι όλες όμορφες.
«Έχεις αδυνατίσει», «έχεις παχύνει» κ.λπ. - μια γυναίκα δεν «αδυνατίζει» ούτε «παχαίνει». Δεν είναι ποτέ ούτε «αδύνατη», ούτε «παχουλή». Έχει πάντα το ιδανικό σώμα γιατί κάθε γυναικείο σώμα είναι ιδανικό.
«Είσαι πολύ κομψή», «ωραίο φόρεμα» κ.λπ. - Κάθε είδους κριτική στο ντύσιμο μιας γυναίκας (μιλάμε πάντα για θετική κριτική καθώς η αρνητική συνιστά έγκλημα που αργά ή γρήγορα θα ενταχθεί στον ποινικό κώδικα) είναι σεξιστική καθώς υπονοεί α) ότι μια γυναίκα μπορεί να έχει έστω και λίγο την ανάγκη επιδοκιμασίας από έναν άντρα και β) ότι δεν ντύνεται αποκλειστικά και μόνο για να αρέσει στον εαυτό της και την ενδιαφέρουν οι γνώμες των άλλων και ειδικά των ανδρών.
«Τι κάνεις;» - μια γυναίκα κάνει ό,τι θέλει και δεν θα δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Η ζωή της είναι μόνο δική της και δεν σου πέφτει λόγος.
«Πώς πέρασες;» - Απαράδεκτη ερώτηση. Δεν είναι μόνο η αδιακρισία της που είναι εξοργιστική αλλά και η υποβόσκουσα, αλλά ασφυκτική, επιθυμία για έλεγχο. Χώρια που μια γυναίκα περνάει πάντα καλά εκτός αν έχει φροντίσει για το αντίθετο κάποιος φαλλοκράτης. Οπότε, αν δεν είσαι σεξιστής, μπορείς πολύ απλά να ρωτήσεις «χάλασε καθόλου η πατριαρχία τη μέρα σου;»
«Πιστεύω σ’ εσένα» - Είναι πολύ υποτιμητικό να θεωρείς ότι μια γυναίκα έχει ανάγκη την πίστη σου. Μια γυναίκα δεν έχει ανάγκη τίποτα και κανέναν και τα καταφέρνει έτσι κι αλλιώς σε οτιδήποτε θελήσει. Όταν αποτυγχάνει η ευθύνη είναι της πατριαρχικής κοινωνίας και των στερεοτύπων του παλιού κόσμου που αγωνιζόμαστε για να χαθεί.
«Καλημέρα» - από μόνη της η λέξη είναι σεξιστική καθώς η μέρα είναι γένους θηλυκού και άρα από τη φύση της καλή. Ως ευχή, όταν απευθύνεται σε γυναίκα από άντρα, είναι σεξιστική γιατί υπονοεί ότι για να είναι γένους θηλυκού (δηλαδή καλή) η μέρα μιας γυναίκας είναι απαραίτητη η ευχή ενός άντρα.
«Τι δουλειά κάνεις;» - Ακραίος σεξισμός που στερεοτυπικά υποθέτει ότι μια γυναίκα με χρήματα δουλεύει. Μπορεί να έχει πλούσια οικογένεια, μπορεί να κληρονόμησε, μπορεί να κέρδισε το Τζόκερ όπως ακριβώς ο οποιοσδήποτε άντρας. Αλλά βέβαια. Στα σκοταδιστικά μυαλά μια γυναίκα με πορτοφόλι γεμάτο πενηντάρικα δεν μπορεί παρά να δουλεύει.
«Σε σκέφτομαι» - Και λοιπόν; Τι είδους ψυχολογικός εκφοβισμός είναι αυτός; Επειδή είσαι άντρας νομίζεις ότι η σκέψη σου έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία; Η φράση αυτή δικαιολογείται μόνο αν έχει προηγηθεί η ερώτηση «με σκέφτεσαι;» και για να μην είναι σεξιστική πρέπει να είναι διατυπωμένη κάπως έτσι: «Σε σκέφτομαι αλλά αυτό δεν σου δημιουργεί καμία υποχρέωση ούτε πρέπει να σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για σένα. Το αναφέρω μόνο ως απάντηση στην ερώτηση που μου έκανες και επ ουδενί περιμένοντας κάποιου είδους ανταπόκριση ή ανταπόδοση».
«Να...
μοιράσουμε τον λογαριασμό;» - Φοβερά υποτιμητική πρόταση καθώς υποθέτει ότι μια γυναίκα μπορεί να ξεγελαστεί από προτάσεις που τάχα προωθούν την ισότητα ενώ κατά βάθος είναι εντελώς σεξιστικές και πατριαρχικές. Στην πραγματικότητα αυτή η φράση είναι ο φερετζές πίσω από τον οποίο προσπαθεί να κρυφτεί ένας τσιγκούνης άντρας τη στιγμή που είναι γνωστό ότι η άνετη σχέση του άντρα με τα χρήματα, το να μην είναι ένας μίζερος τσιγκούνης δηλαδή, είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία μιας σχέσης. Αν θέλει να τα μοιραστείτε θα στο προτείνει η ίδια. Και μόνο όταν θα έχει διαπιστώσει ότι δεν είσαι ένας μίζερος τσιγκούνης. Και μπράβο σου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου