"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΟΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ - ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ο Τσακαλώτος ήθελε να παραστεί;

 

Toυ ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

Θα μου επιτρέψετε κύριοι της κυβερνήσεως να διαφωνήσω «κάθετα» μαζί σας.  

Δεν συγκρίνονται τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος την Τρίτη, με την περίφημη «σεισάχθεια» του 2015 και της τότε εξαγγελίας του καθηγητή Α. Μητρόπουλου

Το τότε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε αναφέρει ρητά «σεισάχθεια για όλα τα είδη των χρεών». 

Το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά πολύ κουρεμένο. Μετά βίας για τα πανδημικά χρέη ήταν η πρότασή του. Αντε και για κάποιες οφειλές «κακοπληρωτών» που έχασαν το καταφύγιο του νόμου Κατσέλη. Η πρότασή του για το ιδιωτικό χρέος ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της παρουσίασης του κ. Τσίπρα για την οικονομία. Το άλλο ήταν αυτό για τη μεσαία τάξη. 

Για το πρώτο τις διαθέσεις τις είχαμε καταλάβει από την πρόσκληση της παρουσίασης. Η κ. Λούκα Κατσέλη ήταν παρούσα. Μαζί και το «φάντασμα» ενός νόμου που φόρτωσε με τεράστιες ζημιές τις τράπεζες και έγινε το καταφύγιο των απανταχού κακοπληρωτών. Ακόμα και μέχρι τα τελειώματα του νόμου από τα 13 δισ. ευρώ δανείων, των οποίων οι κάτοχοι έχουν αιτηθεί την προστασία του νόμου στα δικαστήρια, μόνο το 40%, περίπου 5 δισ., αφορούσαν χορηγήσεις προς νοικοκυριά που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη. Ολοι οι υπόλοιποι είχαν απλώς εκμεταλλευτεί τις διατάξεις του νόμου και φόρτωναν με ζημιές τις τράπεζες, δηλαδή τους καταθέτες και τους φορολογούμενους. Φάνηκε από το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν έκαναν καν τον κόπο να αιτηθούν συμμετοχή στο διάδοχο στάδιο. Προτίμησαν να περάσει το δάνειό τους στις εταιρείες διαχείρισης και να το πληρώσουν σε αυτές «κουρεμένο». Γιατί λεφτά υπήρχαν, απλά ο νόμος Κατσέλη ήταν καλύτερος, από την αποπληρωμή.

Ο κ. Τσίπρας, χωρίς να πιστεύει ούτε ο ίδιος ότι θα την εφαρμόσει ποτέ, προανήγγειλε την επαναφορά της συριζαϊκής παραλλαγής του νόμου που μετονομάστηκε ατύπως σε νόμος Κατσέλη - Σταθάκη. Η πίστη του σε αυτό το νομοθέτημα ήταν τόσο μεγάλη, ώστε στην πιο αυθεντική του εκδοχή το 2009, δεν τον ψήφισε. Η κ. Κατσέλη τότε ήταν στο ΠΑΣΟΚ. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε και την επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Πρόκειται για ρύθμιση που ο ίδιος, επί της δικής του διακυβέρνησης με υπουργό Οικονομικών τον Ευκλ. Τσακαλώτο και Οικονομίας τον Γ. Σταθάκη, κατήργησε τον Φεβρουάριο του 2019 με τον νόμο 4519.

Δηλαδή, την αρχική εκδοχή της διάταξης που χθες εξήγγειλε δεν την ψήφισε και όταν κλήθηκε να την εφαρμόσει, προς το τέλος της θητείας του την κατάργησε.

Με αυτά και με αυτά σαν να μου φαίνεται ότι το πρόβλημα με τη μη παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεν ήταν ότι δεν εκλήθη. Αλλά ότι...

 

 ο ίδιος δεν ήθελε να παραστεί.  

Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Αν διαβαστούν πάντως προσεκτικά κάποιες από τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, είναι ξεκάθαρο ότι έρχονται σε αντίθεση με τις παρεμβάσεις Τσακαλώτου για την οικονομία όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.  

Το κομμάτι για τη μεσαία τάξη δεν το ακουμπάω καν. Ηταν από μόνο του ανέκδοτο προεκλογικά. Οτι η υπερφορολόγηση της πιο ενεργής κατηγορίας των πολιτών ήταν προϊόν πρωτοβουλίας Τσακαλώτου και ο κ. Τσίπρας ούτε γνώριζε ούτε κατάλαβε. Εκτός και ήταν μια αυταπάτη και αυτό. 

Η προχθεσινή πάντως «παράσταση» Τσίπρα, μου θύμισε περισσότερο καλοκαίρι 2015 και την αποστρατεία ή αποχώρηση κάποιων στελεχών, παρά παρουσίαση προγράμματος για την οικονομία...



Δεν υπάρχουν σχόλια: