Του ΚΩΣΤΑ ΣΤΟΥΠΑ
Οι ΗΠΑ προχώρησαν στις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τους S-400. Κατά τα φαινόμενα πρόκειται για μια κίνηση με προειδοποιητικό χαρακτήρα η οποία θα έχει συνέχεια ανάλογα με τον τρόπο που θα αντιδράσει η Τουρκία.
Το θετικό μέχρι τώρα είναι πως οι "οθωμανοί" σφίγγουν τον κλοιό γύρω τους από μόνοι τους.
Εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ, η Ε.Ε. τους τελευταίους μήνες είχε επιβεβαιώσει περίτρανα το πολιτικό της αδιέξοδο.
Η Ε.Ε. στην προηγούμενη σύνοδο είχε ζητήσει από την Τουρκία να συμμορφωθεί σε μια σειρά ζητήματα αλλιώς πριν τα Χριστούγεννα θα προέβαινε σε κυρώσεις.
Καθώς η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε, η απουσία ουσιαστικών κυρώσεων από την Ε.Ε. αποτελεί πράξη εξευτελισμού και διασυρμού της Ευρώπης.
Κατά τα φαινόμενα, στην Ε.Ε. μετά την ήττα Τραμπ στις ΗΠΑ περιμένουν από το νέο πρόεδρο Μπάιντεν να ορίσει τη γραμμή πλεύσης απέναντι στην Τουρκία. Επί της ουσίας όμως τούτο δεν αποτελεί παρά μια πρόφαση προκειμένου να συγκαλυφθεί η αδυναμία των 27 χωρών να καταλήξουν σε κάποια κοινή γραμμή πλεύσης.
Δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε τις ΗΠΑ να εφαρμόζουν και άλλες αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας φέρνοντας την Ε.Ε. σε κατάσταση περαιτέρω αμηχανίας.
Οι ΗΠΑ χάρη στη σχιστολιθική επανάσταση είναι ενεργειακά αυτάρκεις και η ανάδυση της Κίνας ως παγκόσμιας υπερδύναμης τις απασχολεί περισσότερο από τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, η οποία εξασφαλίζει την ομαλή ροή ενέργειας στην Ευρώπη και την Κίνα.
Η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να επιβάλλει κάποιου είδους σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή ροή της ενέργειας προς τις οικονομίες της.
Η μοναδική χώρα της Ε.Ε., μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που μπορεί να υποστηρίξει πολεμικές επιχειρήσεις (προβολής ισχύος) μακριά από έδαφός της είναι η Γαλλία. Η Γαλλία ως μέγεθος όμως δεν διαθέτει τους πόρους για προβολή ισχύος των ευρωπαϊκών συμφερόντων από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τον Περσικό Κόλπο και τον Αρκτικό Κύκλο όπου ορίζεται το τόξο που περικλείει την Ευρώπη.
Η πιθανή απομόνωση της Τουρκίας από τη Δύση δημιουργεί μια γεωπολιτική "Μαύρη Τρύπα" στην ευρύτερη περιοχή απ’ όπου περνάνε οι ροές που καλύπτουν μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ε.Ε. αλλά και οι μεταναστευτικές ροές.
Η Ε.Ε. χρειάζεται ένα σχέδιο ενεργειακής πολυμέρειας. Πρέπει να αυξήσει τις πηγές, οι οποίες την προμηθεύουν ενέργεια προκειμένου να απεγκλωβιστεί από την "μέγγενη" της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Τούτο σημαίνει πως πρέπει να ανακόψει την επιρροή της Ρωσίας και της Τουρκίας στις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Πρέπει να αυξήσει τα σημεία εισαγωγής LNG.
Κυρίως όμως πρέπει να διασφαλίσει την ομαλή μεταφορά υδρογονανθράκων από τις χώρες του Κόλπου μέσω θαλάσσης αλλά και αγωγών παρακάμπτοντας την Τουρκία.
Το μέτωπο Ελλάδας, Αιγύπτου, Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ επί της ουσίας αποτελεί τoν μόνο διάδρομο πρόσβασης της Ευρώπης προς τα ενεργειακά κοιτάσματα του Κόλπου (μέσω και της Ιορδανίας), ο οποίος παρακάμπτει την Τουρκία.
Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν...
στην Αίγυπτο είχαν παραμείνει στην εξουσία οι "Αδελφοί Μουσουλμάνοι" και είχαν συμμαχήσει με την Τουρκία επιβάλλοντας την ισχύ τους στην περιοχή.
Ας μην έχουμε αυταπάτες για το πού οδηγούνται τα πράγματα...
Η νικητήρια φιέστα των Αζέρων στο Μπακού παρόντος του Ερντογάν θύμιζε κατά αναλογία τις παρελάσεις των δυνάμεων του "Άξονα" την περίοδο που ακόμη νικούσε.
Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ και η Δύση συνολικότερα φιλοδοξούσαν να ανακόψουν την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τα ρωσικά ενεργειακά κοιτάσματα με τη μεταφορά μεταξύ άλλων και αζέρικου αερίου μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στην Ευρώπη.
Η Τουρκία αποτελεί πλέον έναν επιπλέον πονοκέφαλο για την Ευρώπη μετά τον μόνιμο που είναι η Ρωσία. Όποιος πιστεύει πως μια απόφαση περιορισμού και τιμωρίας της Τουρκίας είναι εύκολη ας ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να μπλοκάρει τη διέλευση αζέρικου αερίου από το έδαφος της χώρας μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου